Hungarian Baja: Světové body pro Michka i Roučkovou

Rubrika: FIM SP baja, Hungarian Baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Martin Michek podruhé zasáhl do letošního Světového poháru FIM v bajách a znovu získal tučnou porci bodů. Přesto v cíli maďarské baji příliš spokojený nebyl. Podobně jako mnozí soupeři měl i jihočeský závodník vážné výhrady vůči organizaci soutěže.

Martin Michek, Hungarian Baja 2021
Martin Michek, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Hungarian Baja 2021. © Hungarian Baja Media

Hungarian Baja se jela v okolí Várpaloty jako čtvrtý podnik Světového poháru FIM v bajách 2021. Motorky a čtyřkolky však vyrážely do etap až po početném startovním poli automobilů, jejichž posádky bojovaly ve vojenském prostoru nedaleko jezera Balaton o body do Světového poháru FIA v cross-country bajách, ale také do maďarského šampionátu. Na motocyklisty tak čekaly značně rozježděné tratě, ze kterých navíc po průjezdu aut mizely některé orientační body. Velmi riskantní byly i situace, kdy nejrychlejší motorkáři dojížděli opozdilce na čtyřech kolech…

Závod motorek tak nabíral zpoždění, které vedlo ke zrušení poslední sobotní rychlostní zkoušky, neboť hrozilo, že někteří jezdci nestihnou dorazit do cíle před setměním. Z bezpečnostních důvodů organizátoři pro motorky zrušili také druhou nedělní vložku, neboť měli obavy z možného vzájemného předjíždění motocyklů a automobilů na velmi prašných tratích. Motorkáři tudíž přišli téměř o třetinu kilometrů, které měly podle původního itineráře absolvovat na čas.

„Tentokrát budu trošku víc kritický k organizátorům a k FIM. Jestliže tomu dají hlavičku světového poháru a ‚modré košile‘ z FIM to na místě nedokážou zorganizovat a pohlídat, tak to jsou závody úplně k ničemu,“ neskrýval rozčarování po závodě manažer Ervín Krajčovič, za jehož tým Orion – Moto Racing Group startuje Martin Michek. „Stojí nás to peníze, čas, práci, jezdci riskují zdraví, opotřebováváme techniku, ale přínos za ty tři dny je nulový. Jeli jsme sem závodit, ale polovinu času jsme pročekali, pořád jsme řešili nějaké přesuny, včera i dnes se rušila jedna speciálka. Tyhle závody nám vůbec nepřinesly to, co jsme od nich chtěli.“

Rozladění se bivakem motorkářů začalo šířit už během soboty. Po průjezdu aut mnozí obtížně hledali správný směr a komisaři večer ve velkém rozdávali patnáctiminutové penalizace za nedodržení vytyčené trati, především na RZ3.

Minutám navíc se nevyhnul ani Sebastian Bühler, ačkoliv v případě německého závodníka továrního týmu Hero se jednalo o tresty za ztracený jízdní výkaz a jeden předčasný a další pozdní příjezd do časové kontroly. Přesto se loňský vítěz světového poháru usadil po první etapě v čele průběžné klasifikace s třičtvrtěminutovým náskokem před Mathieuem Dovezem, jenž jako jediný ze špičky neinkasoval žádnou penalizaci.

Sebastian Bühler, Hungarian Baja 2021
Sebastian Bühler, Hero 450 Rally, Hero MotorSports Team Rally. Hungarian Baja 2021. © Hungarian Baja Media

V neděli si Bühler první místo pohlídal a do své sbírky trofejí poprvé přidal i pohár pro vítěze maďarské baji.

„Poté, co ji včera dvakrát projela auta, byla trať dnes ráno rozbitá. Ale dokázal jsem se soustředit, a něco málo jsem na soupeře najel, i když jsem na pouhých 86 kilometrech zničil zadní pneumatiku. Se svým výkonem jsem spokojený, protože jsem se dokázal zlepšit na každé erzetě,“ pochvaloval si v cíli Sebastian Bühler.

Doveze tak úspěšný nebyl. Na jediném měřeném úseku, kteý motocyklisté v poslední etapě absolvovali, neodolal tlaku dvojnásobného vítěze maďarské baji Štefana Svitka a Bühlerova týmového kolegy Joaquima Rodriguese. Slovák s Portugalcem odsunuli devětadvacetiletého Francouze z medailových pozic.

Štefan Svitko, Hungarian Baja 2021
Štefan Svitko, KTM 450. Hungarian Baja 2021. © Hungarian Baja Media

Na Dovezeho si brousil zuby také průběžně pátý Michek, který v cíli velmi litoval zrušení závěrečné speciálky.

„Věřil jsem si, protože jsem na něj najel šest minut a zbývalo mi nějakých dvacet vteřin. Hezky jsem si tu zazávodil s Bühlerem, Svitkem a Rodriguesem, bylo to mezi námi hodně vyrovnané, ale dojem ze závodu mi trochu kazí organizátoři, kteří udělali hodně chyb. Ale tak to je. Jsme rádi, že jsme celí, a těšíme se na další tréninky a baji,“ shrnul Martin Michek.

HUNGARIAN BAJA 2021 – MOTOCYKLY (SP FIM)
konečné výsledky
1. 4 Sebastian Bühler Hero 450 Rally Hero MotorSports Team Rally 3:43:11
2. 15 Štefan Svitko KTM 450 +3:42
3. 3 Joaquim Rodrigues Hero 450 Rally Hero MotorSports Team Rally +5:11
4. 14 Mathieu Doveze KTM 450 Rally Replica +7:36
5. 1 Martin Michek KTM 450 Rally Replica Orion – Moto Racing Group +8:01
6. 8 Arūnas Gelažninkas Husqvarna FE 450 +15:37
7. 2 Konrad Dąbrowski KTM EXC Duust Rally Team +20:53
8. 5 Tiago Santos Yamaha WRF +26:55
9. 6 Richárd Hodola KTM 450 EXC-F +51:07
10. 9 Simon Marčič KTM 450 Rally Replica +54:31

V kategorii quadů obhájil výhru z roku 2019 Slovák Juraj Varga. Olga Roučková absolvovala na quadu první závod od loňské Baji TT do Pinhal a mezi pěti čtyřkolkáři, kteří bojovali o body do světového poháru, obsadila čtvrtou příčku. V hodnocení žen skončila třetí za motocyklistkami Mirjam Pol z Nizozemska a Margot Llobera z Andorry.

Olga Roučková, Hungarian Baja 2021
Olga Roučková, Yamaha Raptor 700. Hungarian Baja 2021. © Hungarian Baja Media
HUNGARIAN BAJA 2021 – ČTYŘKOLKY (SP FIM)
konečné výsledky
1. 103 Juraj Varga Yamaha Raptor 700 4:25:13
2. 100 Haltham Altuwajiri Yamaha YFZ 450 +26:59
3. 101 Alsuwayh Faisal Yamaha YFZ 450 +1:19:32
4. 104 Olga Roučková Yamaha Raptor 700 +1:54:34
5. 102 Hani Alnoumesi Yamaha YFZ 450 +3:00:25

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu