Baja Poland: Tady je Hołowczycovo!

Rubrika: Auto, Baja Poland  
/ Aktualizováno:

Sedmý podnik Světového poháru FIA v cross-country bajách hostilo o víkendu (27. až 29. srpna) Polsko. Třináctý ročník Polské baji suverénně ovládl Krzysztof Hołowczyc s Mini JCW Rally. Devětapadesátiletý rodák z Olštýna vyhrál domácí soutěž již posedmé.

Krzysztof Hołowczyc, Baja Poland 2021
Krzysztof Hołowczyc/Łukasz Kurzeja, Mini JCW Rally, X-raid Team. Baja Poland 2021. © X-raid

Loňský ročník Polské baji poznamenal vytrvalý déšť, který významně ovlivnil průběh nejdelší etapy a potažmo i celkové výsledky. O něco méně, přesto vydatně pršelo i letos. Rozmary počasí ani dalšími nástrahami se však nenechali zaskočit Krzysztof Hołowczyc s navigátorem Łukaszem Kurzejou. Domácí posádka se vedení ujala hned po pátečním prologu, během následujících dvou dnů vyhrála čtyři ze šesti rychlostních zkoušek a do cíle dorazila s více než desetiminutovým náskokem před druhým Yazeedem Al-Rajhim (Toyota), který sice startoval na Polské baje poprvé v kariéře, ale zúročil své bohaté zkušenosti a další si odvezl.

„Poslední etapa byla obtížná kvůli spoustě bláta, přesto jsme skončili druzí, což je tady dobrý výsledek. Odvedli jsme dobrou práci,“ hodnotil Yazeed Al-Rajhi. „Byl to náročný podnik, ale právě v takových podmínkách získává člověk další zkušenosti.“

„Blátivá, obtížná a náročná. Prostě Polská baja. Yazeed obsadil druhé místo, což je pro něj takový normální výsledek. Nemůžete přijet do Polska a myslet si, že porazíte Hołowczyce,“ doplnil Jean-Marc Fortin, jehož tým Overdrive připravuje Toyotu pro Al-Rajhiho.

Díky bodům za druhé místo se Al-Rajhi znovu o něco přiblížil leaderovi světového poháru Yasiru Seaidanovi (Mini), který v závěrečné etapě prohrál souboj o třetí příčku.

Yasir Seaidan, Baja Poland 2021
Yasir Seaidan/Alexej Kuzmič, Mini JCW Rally, X-raid Team. Baja Poland 2021. © X-raid

„První dva dny byly velice pěkné a baja se pro nás vyvíjela dobře, ale v neděli hodně a vydatně pršelo. V takových podmínkách to pro mě bylo těžké, a proto jsem se čtvrtým místem spokojený,“ tvrdil po soutěži Yasir Seaidan, který se musel sklonit před Benediktasem Vanagas (Toyota).

Litevec se na mezinárodní scéně představil poprvé od lednového Dakaru, v jehož průběhu se ozvala dřívější zranění levého zápěstí a pravého ramene, která si na jaře vyžádala dvě operace a dlouhou rehabilitaci. I když Vanagas během víkendu připouštěl, že zápěstí ještě není ve stoprocentní kondici, na jeho výkonech to nebylo znát. Při třetím startu na Polské baje soutěž poprvé dokončil a navíc získal bronz.

Výsledky Polské baji dramatizují finále světového poháru. Před dvěma závěrečnými soutěžemi v Itálii a Portugalsku se Seaidanův náskok před druhým Al-Rajhim snížil ze 23 na 16 bodů. A poslední slovo zřejmě ještě neřekl ani Hołowczyc. Polák ukořistil zlato také před třemi týdny v Maďarsku a díky dvěma vítězstvím v řadě poskočil v tabulce šampionátu ze sedmé na třetí pozici. Čtvrtý zůstává Miroslav Zapletal, který si s navigátorem Markem Sýkorou a Fordem týmu Offroadsport odvezl z Polska body za páté místo.

Světový pohár FIA v cross-country bajách pokračuje osmým podnikem od 9. do 12. září v Itálii.

Poháry pro Fesh Fesh i Jantar Team

V kategorii kamionů byly na Polskou baju 2021 původně přihlášeny čtyři vozy, ale tým Big Shock! Racing svou účast na poslední chvíli na základě předpovědi počasí a kvůli hrozícímu dešti odvolal. Na startu tak nakonec chybělo Macíkovo Iveco i Liaz, za jehož volant měl stejně jako před rokem usednout trucktrialový jezdec Daniel Stiblík.

Tomáš Vrátný, Baja Poland 2021
Tomáš Vrátný/Radim Baculík/Jaromír Martinec, Ford Cargo Evo I, Fesh Fesh Team. Baja Poland 2021. © Fesh Fesh Team

Přesto mělo Česko mezi truckery své zastoupení. Na sever Polska se vydal ostravský tým Fesh Fesh se svým Fordem Cargo. Tomáš Vrátný, Radim Baculík a Jaromír Martinec úspěšně zdolali sobotní etapu, během níž se do problémů dostali jejich jediní soupeři. Před krátkým nedělním programem měli před Grzegorzem Baranem s kamionem MAN více než tříhodinový náskok a díky tomu vedení udrželi i v závěrečné etapě, ačkoliv v jejím průběhu zapadli na stejném místě jako před rokem Martin Macík.

Úspěch slavil také česko-slovenský Jantar Team mezi motorkáři. Thomas Hostinský se připravuje na Dakar 2022, jehož by se měl zúčastnit v poháru Original by Motul (malle moto). Polská baja byla nejen jeho první soutěží na „dakarském“ speciálu KTM 450 Rally Replica, ale také vůbec prvním závodem podobného typu v jeho kariéře. Slovenský závodník premiéru zvládl výtečně a v kategorii motocyklů vybojoval třetí místo s odstupem necelých 23 minut od vítězného Macieje Giemzy.

BAJA POLAND 2021 – AUTOMOBILY (SP FIA)
konečné výsledky
1. 203 Krzysztof Hołowczyc / Łukasz Kurzeja Mini JCW Rally X-raid Team 4:53:01
2. 202 Yazeed Al-Rajhi / Michael Orr Toyota Hilux Overdrive SA +10:43
3. 206 Benediktas Vanagas / Filipe Palmeiro Toyota Hilux Inbank Toyota Gazoo Racing Baltics +14:48
4. 201 Yasir Seaidan / Alexej Kuzmič Mini JCW Rally X-raid Team +15:53
5. 205 Miroslav Zapletal / Marek Sýkora Ford F-150 Evo Offroadsport +23:39
6. 409 Marek Goczał / Michał Goleniewski Can-Am Maverick X3 Energylandia Rally Team +24:16
7. 404 Alexandre Ré / Pedro Ré Can-Am Maverick X3 South Racing +33:43
8. 402 Abdullah Al-Saif / Sébastien Delaunay Can-Am Maverick X3 South Racing +38:16
9. 220 Kees Koolen / Mirjam Pol Overdrive OT3 Overdrive SA +40:04
10. 207 Denis Krotov / Konstantin Žilcov Mini JCW Buggy MSK Rally Team +42:47

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu