Dakar 2022: MAZ nebude chybět kvůli ASO, ale podpoře Lukašenkova režimu

Rubrika: Dakar 2022, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Tovární tým běloruské státní automobilky MAZ nemůže startovat na Rally Dakar. Nejedná se však o žádné svévolné gesto pořadatelů, jak se snaží prezentovat běloruská média. Ze strany společnosti Amaury Sport Organisation jde pouze o důsledné respektování pravidel a předpisů Evropské unie.

Sergej Vjazovič, Dakar 2021
Sergej Vjazovič/Pavel Haranin/Anton Zaporošenko, MAZ 6440RR, MAZ-Sportauto. Rally Dakar 2021. © ASO/DPPI

Rally Dakar je sice sportovním podnikem, ale zároveň se jedná o komerční akci. Zatímco organizátor poskytuje uspořádáním soutěže určitou službu, účastníci si ji coby klienti zaplacením startovného a dalších poplatků kupují. Zkrátka obchod. A francouzská společnost ASO – stejně jako jakýkoliv jiný subjekt z Evropské unie – nyní s automobilkou MAZ žádnou obchodní transakci uzavřít nemůže, neboť by jednala protiprávně.

Od 21. června 2021 je totiž MAZ zařazen na seznam subjektů, jichž se týkají sankce Evropské unie vůči Bělorusku. Konkrétně v případě minské automobilky se jedná o tzv. zmrazení aktiv. Podstatou této sankce je hned několik omezení, přičemž jedním z nich je právě zákaz uzavření jakékoliv obchodní transakce mezi subjektem z EU a běloruskou protistranou.

Pro úplnost dodejme, že ke zpřísnění sankcí vůči Bělorusku došlo necelý měsíc poté, co běloruské stíhačky donutily v Minsku přistát letadlo irského Ryanairu, tedy společnosti sídlící na území EU, které běloruským vzdušným prostorem prolétalo na pravidelné lince z řeckých Athén do litevského Vilniusu. Po přistání v běloruské metropoli byli zatčeni v exilu žijící kritik Lukašenkova režimu Raman Pratasevič a jeho přítelkyně, kteří letadlem cestovali.

DAKARMANIA #4 & sezona 2022
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Kontroverzní akce vyvolala reakci v podobě zpřísnění sankcí, jež však nereagovaly pouze na výše popsaný incident, ale také například na represe Lukašenkova režimu vůči běloruským občanům, kteří se po prezidentských volbách v roce 2020 zapojili do protestů, neboť jejich výsledky považovali za zmanipulované. Tak se na seznam dostal i MAZ.

Rada Evropské unie odůvodnila uvalení sankce takto:

„Minský automobilový závod je jednou z největších státem vlastněných automobilek v Bělorusku. Sám Lukašenko o ní hovoří jako o ‚jednom z nejdůležitějších průmyslových podniků v zemi‘. Jedná se o zdroj příjmů Lukašenkova režimu. Společnost MAZ nabídla své prostory a vybavení k uspořádání politického shromáždění na podporu režimu. Proto MAZ na jedné straně těží z Lukašenkova režimu a zároveň jej podporuje.“

„Zaměstnanci společnosti MAZ, kteří se po zmanipulovaných volbách, jež proběhly v srpnu 2020 v Bělorusku, účastnili stávek a pokojných protestů, byli vedením společnosti zastrašováni a později propuštěni. Skupina zaměstnanců byla uzavřena v továrně MAZ, aby se nemohla připojit k ostatním demonstrantům. MAZ je proto odpovědný za represe vůči občanské společnosti a podporuje Lukašenkův režim.“

A proto kapotové kamiony MAZ na Rally Dakar minimálně v roce 2022 neuvidíme…

Další informace o přípravách na Rally Dakar 2022, zajímavé rozhovory, unikátní pohledy do dakarské historie i mnohé další najdete v aktuálním vydání našeho tištěného magazínu. DAKARMANIA #4 vychází 20. prosince. Objednávat můžete již nyní na eshop.dakarmania.cz

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu