Loeb završil hattrick. Celkově vyhrál dakarskou etapu již podvacáté

Rubrika: Auto, Dakar 2023  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb úspěšně dohání ztrátu z úvodu soutěže a po desáté etapě Rally Dakar 2023 se znovu o několik minut přiblížil průběžně druhému Brazilci Lucasi Moraesovi. Lídr kategorie automobilů Nasser Al-Attiyah si na krátké speciálce svou pozici s přehledem pohlídal.

Sébastien Loeb, Dakar 2023
Sébastien Loeb / Fabian Lurquin, Prodrive Hunter, Bahrain Raid Extreme. Dakar 2023. © ASO/DPPI

Součástí etapy z Harazu do Sabhá byla pouze krátká speciálka (114 km), která se však jela téměř výhradně v dunách pusté končiny. Sébastien Loeb navigovaný belgickým spolujezdcem Fabianem Lurquinem se od prvních kilometrů na mezičasech usadili na prvním místě a do cíle dorazili s více než tříminutovým náskokem před Mattiasem Ekströmem (Audi).

„Pro nás to byla dobrá speciálka bez chyb a bez problémů,“ pochvaluje si Sébastien Loeb. „Více než sto kilometrů jen duny. Bylo to docela dlouhé a náročné, ale s autem jsem byl spokojený. Sice jsme byli prvním vozem na trati, ale měli jsme před sebou stopy motorkářů, takže to bylo v pohodě.“

Posádka týmu Bahrain Raid Xtreme byla v průběhu letošního dakarské ročníku nejrychlejší už počtvrté, z toho potřetí v řadě. Loeb při svých sedmi dosavadních startech nashromáždil dvacet etapových vítězství v kategorii automobilů, což Francouze v historických tabulkách řadí na devátou příčku za takové osobnosti, jakými byli a jsou Ari Vatanen, Stéphane Peterhansel, Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz, Jacky Ickx, Hiroši Masuoka, Jean-Pierre Fontenay a Pierre Lartigue.

Na dnes třetího Lucase Moraese (Toyota) najel Loeb pět minut a 22 sekund. Celkově zůstává devítinásobný mistr světa v rally průběžně třetí, ale od druhého Brazilce jej před zítřejší maratonskou etapou dělí již jen necelých šestnáct minut.

Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Nasser Al-Attiyah byl s tovární Toyotou pouze o 23 sekund pomalejší než Moraes a stále tak mezi automobily vede o více než osmdesát minut právě před fantasticky jedoucím dakarským debutantem.

„Krátká, ale drsná speciálka. Dostali jsme se do Pusté končiny! Dnes jsme mohli otestovat věci s ohledem na zítřek a víme, co potřebujeme. Jsem spokojený,“ říká Nasser Al-Attiyah. „Neútočil jsem, nechtěl jsem riskovat, protože zítra nás čeká maratonská etapa. Giniel [de Villiers] jede neustále za námi, je to týmová práce.“

Al-Attiyahovi týmoví kolegové Henk Lategan a Giniel de Villiers drží celkově čtvrtou a pátou příčku, ale situace za jejich zády se dnes zdramatizovala. Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford) byli na krátké erzetě o čtvrt hodiny rychlejší než dvojnásobný vítěz čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans Romain Dumas (Toyota) a v průběžném pořadí ztrácejí na jezdce týmu Rebellion Racing pouze necelých pět minut.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu