ADDC: Prokop s Chytkou si po 2. etapě polepšili

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, W2RC  
/ Aktualizováno:

Druhá etapa Abu Dhabi Desert Challenge 2023 byla mimořádně náročná a na její trati se do problémů dvakrát dostali i Martin Prokop s Viktorem Chytkou. Přesto česká posádka poskočila v průběžné klasifikaci o stupínek výš.

V úterý 28. února pokračoval druhý podnik letošní sezony světového šampionátu v dálkových rally okružní etapou kolem Qsar Al Sarabu, jejíž speciálka měřila 250 kilometrů a provedla soutěžící po rychlých písčitých pláních, ale také zdánlivě nekonečnými dunovými poli západní části emirátu Abu Dhabi.

Po problémech, které měli v první etapě Sébastien Loeb a Guerlain Chicherit (oba Prodrive), si Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel mohli dovolit jízdu bez zbytečného rizika. Ovšem tovární posádka Toyoty nijak netaktizovala, díky etapovému vítězství zvýšila svůj náskok před průběžně druhým Yazeedem Al-Rajhim (Toyota Overdrive) na více než osmnáct minut a získala další důležité body do tabulky šampionátu.

„Velmi náročná speciálka. Dvakrát jsme tvrdě dopadli na předek a po těchto nárazech nejsou naše ramena v úplně stoprocentní kondici. Ale jsme v cíli a s tím jsme spokojení,“ bilancuje Nasser Al-Attiyah.

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Třetí místo celkově patřilo ještě ráno Henku Lateganovi s druhým továrním Hiluxem, jenže Jihoafričan etapu nedokončil kvůli problémům s přeplňováním motoru. Tím se cesta na medailové pozice otevřela Martinu Prokopovi s Viktorem Chytkou, kteří dnes byli třetí nejrychlejší a v celkovém součtu zaostávají za vedoucím Al-Attiyahem o 24 minut.

„Druhý den tady obvykle bývá úplně šílenej a ani letos to nebylo jinak. Opravdu pořádná etapa, jak kvůli vedru, tak terénu. Žádný rytmus, samé ‚dropy‘ a hrozně malý rychlostní průměr. Na trati jsme byli skoro čtyři hodiny a byl to fakt nářez,“ líčí Martin Prokop. „Myslím si, že být taková etapa na Dakaru, tak dojede třetina lidí. Takhle těžké etapy tam rozhodně nejsou! Fakt masakr, ale jsme tady, i když jsme měli dva malé problémy. Nejdřív jsme za jedním velkým výjezdem spadli do díry a já si tam otočil zápěstí. Chvilku jsme tam stáli, ale ruka je dobrá. Pak jsme museli zastavit asi třicet kilometrů před cílem, protože z auta šel kouř. Něco nám tam hořelo, asi výfuk. Vypadá to, že po těch velkých rovinách tam něco chytlo, ale vypnuli jsme motor, chvilku jsme stáli, ale uhasilo se to a mohli jsme dojet do cíle.“

Martin Prokop, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross Country, Orlen Benzina Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © MP-Sports

Sébastien Loeb pokračuje v soutěži zatížen šestnáctihodinovou penalizací za nezdolanou první etapu, ale dál hodlá usilovat alespoň o bonusové body za umístění v hodnocení jednotlivých dnů. Dnes však byla Francouzova snaha marná, neboť již ráno věděl, že k času dosaženému v etapě inkasuje dalších padesát hodin navíc za noční výměnu motoru. Patnáctiminutový trest za minutí jednoho z waypointů tudíž už nehrál de facto žádnou roli…

Podobně jako Loebovi se vstup do soutěže nevydařil ani Mattiasi Ekströmovi. Švéd v první etapě ztratil téměř dvě hodiny, když mu na trati speciálky došlo palivo, ovšem dnes si na rozdíl od Francouze náladu alespoň částečně spravil. S Can-Amem byl celkově pátý a nejrychlejší ve skupině T3 (lehké prototypy), jíž však průběžně vévodí mladý Američan Seth Quintero s Maverickem v barvách továrního týmu Red Bull Can-Am. Ve skupině T4 (SSV) si Rokas Baciuška pohlídal vedoucí pozici etapovým vítězstvím.

Mattias Ekström, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Mattias Ekström / Emil Bergkvist, Can-Am Maverick, South Racing Can-Am. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © ASO

Motocyklisté v úterý absolvovali první polovinu dvoudenní maratonské etapy. Po dojezdu do cíle museli zvládnout pouze vlastními silami i péči o závodní techniku, kterou následně na noc odstavili do uzavřeného parkoviště.

Spokojenost panuje i nadále především v táboře Hondy, ačkoliv pořadí na čele průběžné klasifikace se dnes měnilo a osmičku nejlepších dělí po dvou etapách jen necelých šest minut. Dosavadní lídr a vítěz včerejší etapy Pablo Quintanilla otevíral trať, což bylo v extrémních podmínkách obzvlášť náročné. Ve výsledcích speciálky se zařadil na deváté místo a v celkovém pořadí přepustil první příčku týmovému kolegovi Adrienu Van Beverenovi, který má před nyní druhým Chilanem k dobru minutu a půl.

Luciano Benavides se před rokem v Abu Dhabi radoval z prvního etapového vítězství v rámci světového šampionátu v dálkových rally a dnes tento úspěch zopakoval. Nejrychlejší čas katapultoval argentinského jezdce továrního týmu Husqvarny ze sedmé na třetí příčku, i když pouze s vteřinovým náskokem před Nachem Cornejem s další Hondou.

Ve středu 1. března pokračuje Abu Dhabi Desert Challenge 2023 třetí etapou (303 km), která opět odstartuje i skončí v bivaku u Qsar Al Sarabu. Rychlostní zkouška měří 266 km.

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu