ADDC: Al-Attiyah odstupuje z prvního místa, Prokop stoupá pořadím

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, W2RC  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah s Toyotou dokázal na Abu Dhabi Desert Challenge 2023 vyhrát třetí etapu v řadě, přesto pro něj soutěž končí. Po havárii v závěru středeční speciálky je Katařanův vůz poškozen natolik, že jej techničtí komisaři do dvou zbývajících etap nepustí.

Středeční etapa začínala i končila v bivaku u Qsar Al Sarabu, znovu provedla soutěžící pouští a dunami západní části emirátu Abu Dhabi a opět byla nesmírně náročná.

K dramatickému zvratu došlo v kategorii automobilů. Dosud suverénní Nasser Al-Attiyah chyboval deset kilometrů před koncem rychlostní zkoušky (266 km) a po sérii kotrmelců dovezl tovární Toyotu do cíle bez čelního skla, střechy a karosérie zadní části vozu. Úřadující mistr světa v dálkových rally sice i s tímto hendikepem dokázal etapu vyhrát, když druhého Sébastiena Loeba (Prodrive) porazil o 48 sekund, ale víc už v rámci letošního ročníku ADDC nepředvede.

„Byl to velmi rychlý úsek, v roadbooku nebyla žádná varování, ale najednou se před námi v písku objevil malý schod navátý větrem,“ popisuje Nasser Al-Attiyah. „Jeli jsme na šestý rychlostní stupeň a okamžitě jsme šli třikrát nebo čtyřikrát přes střechu. Dopadli jsme na kola, ale z auta nezbylo skoro nic, všechno bylo zničené. Přesto jsme se pokusili speciálku dokončit, což se povedlo, ale FIA rozhodla, že kvůli poškození ochranného rámu dál pokračovat nemůžeme.“

Nasser Al-Attiyah, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota GR DKR Hilux, Toyota Gazoo Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © ASO/DPPI

Po Al-Attiyahově odstoupení se vedení v kategorii automobilů ujali Yazeed Al-Rajhi ze Saúdské Arábie s německým spolujezdcem Timem Gottschalkem. S další Toyotou půjdou do předposlední etapy s téměř desetiminutovým náskokem před českou posádkou Martin Prokop, Viktor Chytka s Fordem.

„Jsme docela překvapení, jak to bylo těžké. Sice jsme znali lokalitu, ale organizátoři namotali trať úplně jinak. Spousta nebezpečných míst, bylo hrozně těžké chytnout rytmus, protože nebezpečí na nás číhalo strašně často a objevovalo se velmi nečekaně. Měli jsme hodně krizových momentů, často jsme jeli ve velkém náklonu, při kterém hrozilo převrácení na bok nebo přes kapotu. Změnilo se také počasí, chvilkami pršelo a viditelnost byla složitá kvůli silnému větru, při kterém občas nebyly patrné vrcholky dun. Fakt nepříjemné věci, ale Shrek fungoval skvěle,“ hodnotí Martin Prokop.

Na třetí místo se posunul Rus Denis Krotov s novým Mini JCW Rally Plus, jehož od Prokopa dělí více než deset minut.

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Jako na houpačce si musí v Abu Dhabi připadat Mattias Ekström s Emilem Bergkvistem. Původně měli Švédové ve Spojených arabských emirátech startovat také s Mini skupiny T1 od X-raidu, ale nakonec se na Blízký východ vydali s buginou skupiny T3. Hned na úvod ztratili skoro dvě hodiny, když jim v první etapě došlo palivo, o den později byli pátí absolutně a nejrychlejší mezi lehkými prototypy a o etapové vítězství ve své skupině bojovali i dnes. Šestašedesát kilometrů před cílem speciálky však znovu vypili kalich hořkosti až do dna, neboť jejich Can-Am zastavila porucha motoru.

Ve skupině T3 tak byl nejrychlejší Mitch Guthrie před týmovými kolegy od Red Bullu Cristinou Gutiérrez a Sethem Quinterem, jenž stále vede v hodnocení lehkých prototypů a celkově už je pátý. Ve skupině T4 (sériová SSV) si Litevec Rokas Baciuška (Can-Am) upevnil první příčku dalším etapovým vítězstvím.

Motocyklisté absolvovali druhou část dvoudenní maratonské etapy, která vyšla nejlépe Tobymu Priceovi s tovární KTM. Vítěz ADDC z roku 2016 vyhrál středeční speciálku o šestnáct sekund před Pablem Quintanillou (Honda) a v průběžném pořadí se vrátil na třetí příčku.

Vedení udržel Adrien Van Beveren před Quintanillou (+ 43 s), jehož o návrat do čela průběžné klasifikace i etapové vítězství připravila dvouminutová penalizace za překročení maximální povolené rychlosti v úseku s jejím omezením.

V těsném kontaktu s konkurenty před sebou zůstává i Nacho Cornejo se třetí Hondou. Méně než šest minut ztrácejí také pátý Skyler Howes (Husqvarna) a šestý Ross Branch (Hero).

Dobrou práci odvedl v náročných podmínkách Howesův týmový kolega Luciano Benavides, který po včerejší výhře startoval jako první a s Cornejem se po většinu speciálky přetahoval o časové bonusy udělované od letoška motocyklistům otevírajícím trať. V hodnocení etapy patřilo Argentinci osmé místo se ztrátou necelých čtyř minut na nejrychlejšího Price, celkově je s odstupem šesti minut a dvaceti sekund sedmý.

Ve čtvrtek 2. března pokračuje Abu Dhabi Desert Challenge 2023 další okružní etapou se startem a cílem v Qsar Al Sarabu, jejíž součástí bude i nejdelší speciálka celé soutěže (308 km).

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu