ADDC: Loeba zradila technika, Chicherita tělo

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, W2RC  
/ Aktualizováno:

Po první etapě Abu Dhabi Desert Challenge 2023 opanovaly čelo průběžné klasifikace kategorie automobilů posádky s Toyotami. Do karet jim značně nahrály potíže jejich konkurentů.

Na novou etapu z Al Dhannahu do Qasr al Sarabu, která se v minulosti v rámci ADDC ještě nikdy nejela, nebudou rádi vzpomínat především piloti vozů Prodrive Hunter.

Sébastien Loeb před druhým podnikem sezony vedl hodnocení šampionátu, ale pondělní speciálku (242 km) nedokončil. Francouze zastavila závada chlazení, kterou se spolujezdcem Fabianem Lurquinem nedokázali v dunách navzdory veškerému úsilí vyřešit.

„Všechno šlo dobře, ale pak začala stoupat teplota vody,“ popisuje Sébastien Loeb. „Důvodem byla zničená trubka chlazení, což je věc, se kterou jsme se během tříletého trvání projektu BRX nesetkali. Je to vážně smůla, ale zítra budeme pokračovat. Budeme usilovat o body za umístění v jednotlivých etapách, protože i ty jsou důležité.“

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Loebův krajan Guerlain Chicherit byl s dalším Hunterem po nedělním prologu druhý, ovšem o den později musel dvakrát zastavit, neboť v dunách trpěl nevolností. Etapu sice dokončil, ale po dojezdu do cíle se rozhodl ze soutěže odstoupit.

„Po Dakaru jsem se velmi snažil, abych tento problém vyřešil, a myslel jsem si, že se to povedlo. V úvodu dnešní speciálky se mi vážně zdálo, že už je to dobré, ale je evidentní, že tomu tak není,“ krčí rameny Guerlain Chicherit. „Je to velmi frustrující a zvláštní, protože mi nedělá dobře jen určitý typ dun. Možná bych zítra dokázal pokračovat, ale chci to vyřešit jednou provždy, abych byl znovu rychlý. Vím, že společně s Alexem [Winocqem] a Hunterem na to máme.“

Po nejrychlejším čase v prologu ovládli i následující měřený úsek Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s tovární Toyotou. Úřadující mistři světa vedou po první etapě se šestiminutovým náskokem před Yazeedem Al-Rajhim s Hiluxem od belgického Overdrivu. Třetí příčku drží Al-Attiyahův týmový kolega Henk Lategan, jehož dělí od druhého Al-Rajhiho jen třináct sekund.

Martin Prokop, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross Country, Orlen Benzina Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © MP-Sports

Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford) jsou čtvrtí, přestože většinu speciálky otevírali v kategorii automobilů trať. Na prvního Al-Attiyaha ztrácejí necelých devět a půl minuty, před pátým Argentincem Juanem Cruzem Yacopinim s další Toyotou od Overdrivu mají k dobru přes čtyři a půl minuty.

„Po sedmdesáti kilometrech jsme předjeli dvě buginy, takže jsme jeli skoro dvě stě kilometrů první. Bylo to super, obzvlášť tady v dunách. Užili jsme si to. Sice jsme tím asi trochu ztratili, ale malovat trať a po delším čase nejet v kolejích jako tramvaj byl zážitek. Shrekovi bylo trochu teplo, trošku smrděl benzin, takže se asi malinko přehříval, ale celkově super,“ pochvaluje si Martin Prokop.

V kategorii motocyklů začali nejlépe jezdci Hondy. Chilan Pablo Quintanilla si po vyhraném prologu připsal nejlepší čas i v pondělí a po první etapě vede o dvě a čtvrt minuty před týmovým kolegou Adrienem Van Beverenem z Francie. Třetí je Toby Price (+ 5:17 min), jenž v Abu Dhabi osamoceně hájí barvy továrního týmu KTM. Před čtvrtým Rossem Branchem (Hero) má Australan k dobru pouhé tři sekundy.

Smůlu měl Branchův týmový kolega Sebastian Bühler, který etapu kvůli technické závadě nedokončil. Pro německého závodníka tím soutěž skončila, neboť po nedávné úpravě pravidel jezdci elitní kategorie RallyGP již nemohou v následujících dnech do závodu restartovat.

V úterý 28. ledna pokračuje Abu Dhabi Desert Challenge 2023 první ze tří okružních etap, které odstartují i skončí v bivaku situovaném v sousedství resortu Qasr Al Sarab. Speciálka měří 257 kilometrů a soutěžící si na její trati opět dosyta užijí dun i rozlehlých písečných plání.

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu