Van Beveren poprvé vyhrál ADDC. Price do čela šampionátu

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Moto/Quad, W2RC  
/ Aktualizováno:

Adrien Van Beveren a Toby Price zářili v cíli Abu Dhabi Desert Challenge 2023 spokojeností. Francouz poprvé ve své kariéře tuto soutěž vyhrál, zatímco Australana posunulo etapové vítězství nejen na stupně vítězů, ale také do čela průběžné klasifikace šampionátu.

L. Benavides, A. Van Beveren & T. Price, ADDC 2023
Luciano Benavides (Husqvarna), Adrien Van Beveren (Honda) a Toby Price (KTM) v cíli poslední etapy Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © ASO

Adrien Van Beveren se jako jediný z jezdců prosadil ve všech etapách mezi pět nejrychlejších, nedopustil se žádných vážnějších chyb a díky tomu se už podruhé od svého loňského příchodu k Hondě radoval z vítězství na podniku W2RC.

„Na Dakaru jsem měl na dosah umístění na stupních vítězů, ale nepovedlo se, což bylo poněkud frustrující,“ připouští Adrien Van Beveren. „O to větší radost mám teď – o pár týdnů později – z vítězství na Abu Dhabi Desert Challenge. Je to další motivace pro mě i pro celý tým. Samozřejmě budu pracovat na tom, abychom získali další výhry, ale teď je čas vychutnat si tyto okamžiky.“

Argentinec Luciano Benavides na tovární Husqvarně vyhrál dvě etapy a druhým místem zopakoval svůj dosud nejlepší výsledek v rámci světového šampionátu v dálkových rally.

„Dnes jsem se velmi snažil a po celou speciálku jsem otevíral trať, takže to pro mě byl náročný a vyčerpávající den. Ráno jsem cítil docela velký tlak, protože rozestupy nebyly velké a já tudíž neměl na výběr: musel jsem jet po celou dobu naplno,“ popisuje strategii, kterou uplatnil v závěrečné etapě, Luciano Benavides. „Zakončit soutěž s umístěním na stupních vítězů a dvěma etapovými vítězstvími je skvělé. Samozřejmě, že bych chtěl vyhrát, ale myslím si, že tohle je správná cesta. Jdu závod od závodu a věřím, že vítězství určitě přijde.“

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Toby Price (KTM) využil v poslední etapě výhodné startovní pozice, už na mezičasech vedl a do cíle speciálky dorazil s náskokem dvou minut a 23 sekund před Nachem Cornejem. Chilan byl s Hondou druhý nejrychlejší, přesto musel v konečné klasifikaci přepustit třetí příčku právě Priceovi. Po více než sedmnácti hodinách náročného závodění v písku a dunách Pusté končiny rozhodly pouhé dvě sekundy!

„Do dlouhé čtvrté etapy jsem startoval jako první, což mě v celkovém pořadí srazilo dolů, proto jsem dnes musel pořádně zabrat. Věděl jsem, že to je má jediná šance, tak jsem do toho šel tak zostra, jak to bylo možné, po celých dvě stě šest kilometrů,“ tvrdí Toby Price. „Získat umístění na stupních vítězů rozdílem pouhých dvou sekund je šílené. Zároveň to opět svědčí o vysoké úrovni současných jezdců, mezi nimiž často nerozhodují minuty ale jen sekundy, což je podle mě pro šampionát velmi dobré.“

Spokojenost panovala po soutěži i v táboře týmu Hero MotoSports, jehož vedení potěšil pátým místem, ale především velmi vyrovnanými výkony Ross Branch.

„Byla to fantastická jízda,“ pochvaluje si Botswaňan. „S výsledkem jsem maximálně spokojený, ačkoliv bych se pochopitelně moc rád prosadil na pódium. Nicméně tento týden jsme udělali spoustu dobrých kroků správným směrem a z toho mám velkou radost, protože jsme trvale dokázali držet krok s absolutní špicí. Skvělou práci ale odvedli i soupeři, protože do toho všichni šli vážně naplno a bojovat s nimi byla opravdu zábava.“

Po dvou z pěti podniků vede průběžné hodnocení světového šampionátu Toby Price (46 bodů) před Adrienem Van Beverenem (42) a Kevinem Benavidesem (38), jenž vyhrál lednový Dakar, ale ADDC musel kvůli zranění vynechat.

V kategorii Rally2 se blýskl mladý Rakušan Tobias Ebster (GasGas), jenž v poslední etapě o vítězství připravil Francouze Jeana-Loupa Lepana (KTM). V kategorii čtyřkolek vyhrál ADDC potřetí v řadě Abdulaziz Ahli.

Třetí soutěž sezony hostí za sedm týdnů Mexiko. Sonora Rally je na programu od 22. do 28. dubna.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
MOTOCYKLY
konečné výsledky
1. 42 W2RC Adrien Van Beveren Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team 17:13:39
2. 77 W2RC Luciano Benavides Husqvarna FR 450 Rally Husqvarna Factory Racing +4:18
3. 8 W2RC Toby Price KTM 450 Rally Red Bull KTM Factory Racing +5:13
4. 11 W2RC Nacho Cornejo Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team +5:15
5. 16 W2RC Ross Branch Hero 450 Rally Hero MotoSports Team Rally +6:17
6. 10 W2RC Skyler Howes Husqvarna FR 450 Rally Husqvarna Factory Racing +6:23
7. 2 W2RC Ricky Brabec Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team +10:05
8. 96 Tobias Ebster GasGas 450 Rally SRG Motorsports +1:28:11
9. 76 W2RC Jean-Loup Lepan KTM 450 Rally Duust Diverse Racing +1:30:48
10. 46 W2RC Paolo Lucci KTM 450 Rally BAS World KTM Racing Team +1:39:13
Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu