ADDC: Prokop s Chytkou obhájili loňské stříbro

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, W2RC  
/ Aktualizováno:

Závěrečná etapa Abu Dhabi Desert Challenge 2023 žádný nečekaný zvrat v souboji o vítězství v kategorii automobilů nepřinesla. Yazeed Al-Rajhi se stal prvním pilotem ze Saúdské Arábie, jenž dokázal slavnou pouštní rally v sousedních Spojených arabských emirátech vyhrát.

Yazeed Al-Rajhi, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Yazeed Al-Rajhi / Timo Gottschalk, Toyota Hillux Overdrive, Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © ASO

Al-Rajhi se už tradičně představil za volantem Toyoty Hilux T1+ od belgického týmu Overdrive Racing, ale po čtyřech letech se vrátil ke spolupráci s německým navigátorem Timem Gottschalkem. A jejich souhra fungovala od prvních kilometrů výtečně. Po první etapě se usadili na druhé pozici průběžné klasifikace a o dva dny později postoupili do čela, když dosud suverénního Al-Attiyaha vyřadila nehoda. V závěrečných dvou etapách zkušeně udrželi nervy na uzdě, soutěž dokončili bez zbytečného riskování a díky tomu rozšířili zatím jen velmi úzkou společnost vítězů některého z podniků mistrovství světa v dálkových rally, které bylo pro automobily poprvé vypsáno teprve loni.

„Zvládli jsme to skvěle,“ pochvaluje si Yazeed Al-Rajhi. „Nebyl to snadný závod a spousta dobrých jezdců havarovala. I pro mě to tady v minulosti bylo obtížné, proto jsem věděl, že si tentokrát musím počínat chytře. S Timem a týmem jsme měli skvělý plán a díky němu jsme závod vyhráli. Poprvé jsem zvítězil v Pusté končině, kde jsou jen duny, duny a zase duny. Původně jsem si nebyl jistý, jestli pojedu všechny další závody letošní sezony W2RC, ale teď už vím, že rozhodně ano.“

Martinu Prokopovi s Viktorem Chytkou chybělo v cíli na Al-Rajhiho dvanáct a půl minuty. Posádka Orlen Benzina Teamu tak se svým Fordem obhájila stříbro, které v Abu Dhabi získala před rokem.

„Jsme zase druzí, což je pecka. Letos byla konkurence o něco silnější, ale soupeři si vylámali zuby a my jsme na druhou stranu s naším Shrekem předvedli dobrou výdrž a myslím si, že super tempo. Skvělý výsledek, jsme fakt spokojení,“ raduje se Martin Prokop.

O třetí příčku přišli v poslední etapě Rusové Denis Krotov a Konstantin Žilcov, kteří s Mini JCW Rally Plus udělali kotrmelec a soutěž nedokončili. Bronz v celkovém hodnocení tak ukořistili vítězové skupiny T3, jimiž se stali Američan Seth Quintero a jeho německý navigátor Dennis Zenz s Can-Amem v barvách Red Bullu.

Těsně pod stupni vítězů skončil Argentinec Juan Cruz Yacopini se španělským spolujezdcem Danim Oliverasem a dalším Hiluxem od Overdrivu.

Na páté a šesté pozici se seřadili Krotovovi týmoví kolegové Sebastián Halpern z Argentiny a domácí Khalid Al Qassimi. Halpern si Mini JCW Rally Plus poprvé vyzkoušel už na Dakaru, Krotov a Al Qassimi jeli s těmito novými vozy ve Spojených arabských emirátech poprvé, přičemž třetí exemplář Mini T1+ byl pro Al Qassimiho dokončen teprve týden před startem ADDC.

„Soutěž byla fyzicky velmi náročná a první tři dny bylo v autě extrémní horko,“ připomíná Sebastián Halpern. „Dokonale jsme potrénovali jízdu v dunách, protože během pěti dnů jsme v nich najezdili přes tisíc kilometrů. Hodně jsme se naučili. Včera jsme sice bohužel vjeli do špatného údolí a tím ztratili důležité minuty, ale i tak jsem s výsledkem spokojen.“

Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Vedení v šampionátu udržel i po ADDC Sébastien Loeb (Prodrive). Francouz sice hned v první etapě přišel o naději na špičkový výsledek v celkovém hodnocení, ale ve druhé polovině soutěže dokázal nasbírat alespoň čtrnáct bodů za umístění v jednotlivých etapách.

„Získali jsme pár cenných bodů do šampionátu a udrželi vedení, což jsme si před soutěží přáli,“ připomíná Sébastien Loeb. „Svůj náskok jsme zvýšili ze dvou na šestnáct bodů, proto si myslím, že s ohledem na problémy, které jsme měli v úvodu soutěže, musíme být spokojení.“

Po dvou z pěti podniků má Loeb na svém kontě 101 bodů, druhý je Al-Attiyah (85), třetí Prokop (64). Jen o bod méně nasbíral Al-Rajhi, jehož výhra ve Spojených arabských emirátech vynesla v tabulce W2RC z desáté na čtvrtou pozici.

Třetí soutěž sezony hostí za sedm týdnů Mexiko. Sonora Rally je na programu od 22. do 28. dubna.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
FIA
konečné výsledky
1. 207 T1 W2RC Yazeed Al-Rajhi
Timo Gottschalk
Toyota Hilux Overdrive Overdrive Racing 16:28:06
2. 203 T1 W2RC Martin Prokop
Viktor Chytka
Ford Raptor RS Cross Country Orlen Benzina Team +12:31
3. 302 T3 W2RC Seth Quintero
Dennis Zenz
Can-Am Maverick X3 Red Bull Off-Road Junior Team USA +30:25
4. 204 T1 W2RC Juan Cruz Yacopini
Daniel Oliveras
Toyota Hilux Overdrive Overdrive Racing +32:57
5. 205 T1 W2RC Sebastián Halpern
Ronnie Graue
Mini JCW Rally Plus X-raid Mini JCW Team +34:29
6. 214 T1 Khalid Al Qassimi
Ola Fløene
Mini JCW Rally Plus Abu Dhabi Team +49:24
7. 400 T4 W2RC Rokas Baciuška
Oriol Vidal
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo Red Bull Can-Am Factory +57:41
8. 301 T3 W2RC Austin Jones
Gustavo Gugelmin
Can-Am Maverick X3 Red Bull Off-Road Junior Team USA +58:10
9. 405 T4 Mansour Al Helei
Mohamed Al Hamri
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo Abu Dhabi Team +1:09:44
10. 401 T4 W2RC Pau Navarro
François Cazalet
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo FN Speed Team +1:23:41
DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu