ADDC: Kategorii S×S ovládli junioři Red Bullu

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, S×S, W2RC  
/ Aktualizováno:

Mladí piloti podporovaní Red Bullem triumfovali na Abu Dhabi Desert Challenge 2023 v obou skupinách kategorie S×S. Vítězství navíc vynesla Setha Quintera i Rokase Bakiušku do čela průběžného hodnocení šampionátu W2RC ve skupině T3, respektive T4.

Američan Seth Quintero a jeho německý spolujezdec Dennis Zenz se s Can-Amem od South Racingu usadili ve skupině T3 na první pozici hned po prologu, v průběhu následujících pěti dnů přidali dvě etapová vítězství a jako první dorazili i do cíle v Abu Dhabi, kam si přivezli více než sedmadvacetiminutový náskok před kolegy z Red Bull Off-Road Junior Teamu USA a vítězi letošního Dakaru Austinem Jonesem a Gustavem Gugelminem. Díky tomuto výsledku a bodům za umístění v jednotlivých etapách se Quintero ujal vedení v tabulce šampionátu, Jones klesl s pětibodovým odstupem na druhou příčku.

„Letos to bylo velmi pěkné, spousta dun a písku,“ libuje si Austin Jones. „Nebylo to vůbec snadné. Těší nás, že jsme v pořádku dojeli do cíle a obsadili druhé místo. Gratuluji týmovým kolegům k vítězstvím a sám už přesouvám pozornost k následujícímu podniku.“

V celkovém hodnocení ADDC obsadil dvacetiletý Quintero třetí příčku za Yazeedem Al-Rajhim a Martinem Prokopem s osobními automobily skupiny T1. Zopakoval tak výsledek Chaleca Lópeze, který před rokem vybojoval s Can-Amem od South Racingu také třetí místo absolutně. Ovšem tentokrát bychom Chilanovo jméno hledali ve výsledcích marně. Úřadující šampion dal po narození dítěte, které přišlo na svět krátce po letošním Dakaru, přednost času strávenému s rodinou.

Sestavu na stupních vítězů ve skupině T3 zkompletovali Chilané Hernán Garcés a Juan Pablo Latrach s dalším Maverickem od South Racingu, čtvrtí skončili Francouzi Lionel a Lucie Baudovi s OT3.

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Kvalitním výsledkem ozdobila svou premiéru na ADDC Aliyyah Koloc, kterou opět navigoval Francouz Stéphane Duple. S Can-Amem v úpravě roudnické Buggyry obsadili páté místo. Díky získaným bodům se Aliyyah Koloc posunula v tabulce šampionátu ze dvanácté na devátou příčku.

Smolnou soutěž naopak prožili Mattias Ekström a Emil Bergkvist, kteří tentokrát vyměnili tovární Audi za jeden z mnoha Can-Amů od South Racingu. Švédům v první etapě došlo palivo, o den později byli mezi lehkými prototypy nejrychlejší, ovšem ve třetí etapě je štěstí znovu opustilo, když službu vypověděla pohonná jednotka jejich buginy. Noční výměna bloku motoru znamenala padesátihodinovou penalizaci, která Ekströma srazila na chvost výsledkové listiny, na čemž už nemohl nic změnit ani druhý čas v poslední etapě.

„Řekl bych, že v dunách je rychlost vozů skupiny T1 a bugin skupiny T3 velmi podobná, jen výhled je z ‚té-jedničky‘ horší. Rozhodně se po této soutěži cítím v dunách opět o něco jistěji a více chápu, jak se v nich má jezdit,“ bilancuje Mattias Ekström.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
SKUPINA T3 (LEHKÉ PROTOTYPY)
konečné výsledky
1. 302 W2RC Seth Quintero
Dennis Zenz
Can-Am Maverick X3 Red Bull Off-Road Junior Team USA 16:58:31
2. 301 W2RC Austin Jones
Gustavo Gugelmin
Can-Am Maverick X3 Red Bull Off-Road Junior Team USA +27:45
3. 314 Hernán Garcés Echeverría
Juan Pablo Latrach
Can-Am Maverick X3 South Racing Can-Am +56:28
4. 319 Lionel Baud
Lucie Baud
GRallyTeam OT3 GRallyTeam +1:27:58
5. 310 W2RC Aliyyah Koloc
Stéphane Duple
Buggyra Can-Am DV21 Buggyra ZM Racing +2:21:38
Ve skupině T3 odstartovalo 22 vozidel, v cíli klasifikováno 17.
Rokas Baciuška, Abu Dhabi Desert Challenge 2023
Rokas Baciuška / Oriol Vidal, Can-Am Maverick XRS Turbo, Red Bull Can-Am Factory Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2023. © Red Bull

Ve skupině T4 chyběl mladý Polák Eryk Goczał, jehož na Blízký východ nepustily studijní povinnosti. Při neúčasti soupeře, který jej na lednovém Dakaru v poslední etapě připravil o výhru, suverénně kraloval Rokas Baciuška. Litevec byl nejrychlejší v prologu a ve dvou dalších etapách, stejně jako Quintero v T3 vedl od startu až do cíle a celkově zvítězil s dvanáctiminutovým náskokem před domácím Mansourem Al-Helaiem. Šampionát nyní vede o osmačtyřicet bodů před Goczałem.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
SKUPINA T4 (SSV)
konečné výsledky
1. 400 W2RC Rokas Baciuška
Oriol Vidal
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo Red Bull Can-Am Factory 17:25:47
2. 405 Mansour Al Helei
Mohamed Al Hamri
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo Abu Dhabi Team +12:03
3. 401 W2RC Pau Navarro
François Cazalet
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo FN Speed Team +26:00
4. 408 Abdullah Al Rawahi
Nasser Al Kuwari
BRP Can-Am Maverick XRS Turbo R-X Sport +4:13:20
5. 406 Enrico Gaspari
Loïc Minaudier
Polaris RZR PRO R +5:43:59
Ve skupině T4 odstartovalo 9 vozidel, v cíli klasifikováno 7.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu