ADDC: Čerstvé zranění nepustí na start ani Sunderlanda

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Moto/Quad, W2RC  
/ Aktualizováno:

Havárie při shakedownu před startem Abu Dhabi Desert Challenge 2023 poněkud prosely startovní pole motocyklistů elitní kategorie RallyGP. Kvůli zranění, která při nich utrpěli, se na start druhého podniku letošní sezony mistrovství světa v dálkových rally (W2RC) nepostaví vítěz letošního Dakaru, ani úřadující světový šampion.

Sam Sunderland
Sam Sunderland, Red Bull GasGas Factory Racing. Testování v Maroku, říjen 2022. © Red Bull Content Pool

Po Kevinu Benavidesovi, který se zranil ve středu při závěrečném testu továrního týmu KTM, potkal podobný osud o dva dny později Sama Sunderlanda, jenž v cross-country rally hájí barvy sesterské značky GasGas.

Obhájce mistrovského titulu vstoupil do letošní sezony velmi smolně, když na lednovém Dakaru upadl už v první etapě. Před Abu Dhabi Desert Challenge se sice stihl vrátit do formy, ale při závěrečném tréninku přímo v dějišti soutěže mu štěstí znovu nepřálo. Po skoku přes vrcholek jedné z dun dopadl Britův GasGas RX 450F do díry a náraz byl tak silný, že mu neodolala spodní část holenní kosti Sunderlandovy pravé nohy.

Závodu ve Spojených arabských emirátech se tudíž nezúčastní žádný z dvojice továrních jezdců GasGasu. Sunderlandův týmový kolega Daniel Sanders sice před šesti týdny dokázal se zaťatými zuby dokončit letošní ročník dakarské rally a navzdory vysilující viróze vybojoval sedmé místo, jenže vyšetření po závodě odhalilo další problém: loket, který si „Chucky“ poranil na Dakaru před rokem, ještě nebyl stoprocentně v pořádku a potřeboval další odbornou péči. Proto Australan odcestoval domů, kde se věnuje rekonvalescenci a přípravě na následující podniky W2RC.

K technickým a administrativním přejímkám, které jsou ve Spojených arabských emirátech na programu dnes, tak zamíří pouze 11 jezdců kategorie RallyGP, mezi nimiž budou jen dva borci, kteří dokázali ADDC v minulosti vyhrát: Toby Price (2016) a Pablo Quintanilla (2018).

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Zatímco Australan Price zbyl jako jediný k dispozici továrnímu týmu KTM, Chilan Quintanilla bude součástí kompletní sestavy Hondy, do níž se po zranění na letošním Dakaru vrací Američan Ricky Brabec. Společně s nimi budou japonskou značku reprezentovat Quintanillův krajan José Ignacio Cornejo a Francouz Adrien Van Beveren.

S velkými ambicemi nastupují na start jezdci Husqvarny. Američan Skyler Howes se v lednu poprvé ve své kariéře prosadil na Dakaru na stupně vítězů a povzbuzen tímto úspěchem hodlá zabojovat o druhé vítězství na soutěži světového šampionátu, ačkoliv ADDC se zúčastní teprve podruhé. Vysoko míří i jeho týmový kolega Luciano Benavides z Argentiny, jenž si před rokem na ADDC připsal první etapové vítězství na podniku MS a na Dakaru přidal tři další.

Zmíněnou sedmičku doplní v Portugalsku žijící Němec Sebastian Bühler a Botswaňan Ross Branch na továrních strojích Hero, talentovaný americký mladík Mason Klein v barvách satelitního BAS World KTM Racing Teamu a domácí specialista na soutěže na Blízkém východě Mohammed Al Balooshi.

32. ročník Abu Dhabi Desert Challenge odstartuje v neděli 26. února krátkým prologem, po němž bude následovat pět klasických etap převážně v oblasti Al Dhafra. Celkem soutěž měří 2 168 kilometrů, z nichž se 1 311 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

ABU DHABI DESERT CHALLENGE 2023
RALLYGP
seznam přihlášených
2 W2RC Ricky Brabec Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team
7 W2RC Pablo Quintanilla Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team
8 W2RC Toby Price KTM 450 Rally Red Bull KTM Factory Racing
9 W2RC Mason Klein KTM 450 Rally BAS World KTM Racing Team
10 W2RC Skyler Howes Husqvarna FR 450 Rally Husqvarna Factory Racing
11 W2RC Nacho Cornejo Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team
14 W2RC Sebastian Bühler Hero 450 Rally Hero MotoSports Team Rally
16 W2RC Ross Branch Hero 450 Rally Hero MotoSports Team Rally
25 Mohammed Al Balooshi KTM 450 Rally Abu Dhabi Team
42 W2RC Adrien Van Beveren Honda CRF450 Rally Monster Energy Honda Team
77 W2RC Luciano Benavides Husqvarna FR 450 Rally Husqvarna Factory Racing
Vimos No 50
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu