Sonora: Sanders ulétl všem

Rubrika: Moto/Quad, Sonora Rally, W2RC  

Daniel Sanders je po protrápeném Dakaru a vynechané Abu Dhabi Desert Challenge znovu v excelentní formě. Tovární jezdec GasGasu zvládl třetí etapu Sonora Rally 2023 ve velkém stylu, přestože do nejdelší speciálky (350 km) celé soutěže startoval jako první.

Daniel Sanders, Sonora Rally 2023
Daniel Sanders, GasGas RX 450F, Red Bull GasGas Factory Racing. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Sanders po celou dobu sváděl souboj o první místo s Rickym Brabecem (Honda) a Tobym Pricem (KTM) a sto kilometrů před cílem dělilo nejrychlejší trojici jen deset sekund. Australan však v závěru dokázal tempo ještě vystupňovat a do cíle dorazil s náskokem 47 sekund před svým krajanem Pricem. Navíc díky automatickým časovým bonusům udělovaným na jednotlivých mezičasech pětici motocyklistů, jedoucích v daném okamžiku na trati jako první, narostl Sandersův náskok dokonce na sedm minut a čtyřicet sekund.

„Jet jako první je vždycky nevýhodné, ale já se s tím nesmířil a vyhrál bych etapu i bez časových bonusů, což je skvělé,“ pochvaluje si Daniel Sanders. „Pro mě to byl další skvělý den a velká vzpruha pro mou sebedůvěru. Zbývají ještě dva dny, tak uvidíme, co přinesou.“

Naopak později startující Price klesl po započtení bonusů jeho soupeřům až na čtvrtou příčku, když jej přeskočili Tosha Schareina (Honda) a Brabec, kteří by bez odečtu skončili na sedmém, respektive pátém místě.

„Jsem v pořádku v cíli, ale je to trochu frustrující, protože za celou dnešní speciálku bylo tak maximálně třicet kilometrů, na kterých si člověk musel dávat pozor na navigaci. Zbytek testu vedl po dobře viditelných cestách a v řečištích,“ upozorňuje Toby Price na nedokonalost nových pravidel, jejichž cílem bylo snížení hendikepu dříve startujících jezdců v navigačně obtížných etapách. „Snažil jsem se smazat ztrátu na kluky, kteří jsou v celkovém hodnocení přede mnou, ale v takových etapách, jako byla ta dnešní, jsou bonusy velkou výhodou. Ale udržel jsem se na dvou kolech a s tím jsem spokojený.“

V průběžném hodnocení zvýšil vedoucí Sanders svůj náskok před druhým Schareinou z 21 sekund téměř na sedm minut, třetí Luciano Benavides s tovární Husqvarnou ztrácí už více než čtvrt hodiny. Price poskočil z osmé na čtvrtou pozici (+ 16:42 min).

Brabec už ze hry o přední příčky v celkovém pořadí vypadl. Čtyřnásobný vítěz Sonora Rally v první etapě při pádu poničil výfuk, což vedlo o den později ke kolapsu senzoru uvnitř motoru. Tovární tým Hondy tak musel vyměnit pohonnou jednotku jeho stroje, za což Američan inkasoval patnáctiminutovou penalizaci. S ní je navzdory povedenému výkonu ve třetí etapě průběžně až jedenáctý (+ 26:56 min).

Ricky Brabec, Sonora Rally 2023
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Romain Dumontier (HT Rally Raid Husqvarna Racing) si dalším etapovým vítězstvím upevnil vedení ve skupině Rally2. Na druhé místo (+ 11.55 min) se posunul Jacob Argubright (Duust Diverse Racing). Američan po třetí etapě předstihl Bradleye Coxe (BAS World KTM Racing), který se podle vlastních slov nedokázal dostat do správného tempa a v rychlých sekcích postrádal sebedůvěru. Petru Vlčkovi a Jiřímu Brožovi (oba KTM) patří ve čtrnáctičlenném startovním poli stále poslední dvě pozice.

V souboji jediných dvou čtyřkolkářů, kteří do mexické soutěže odstartovali, najel Laisvydas Kancius na Rodolfa Guillioliho (oba Yamaha) přes sedmnáct a půl minuty a celkově už má před Guatemalcem k dobru více než půl hodiny.

Ve čtvrtek 27. dubna pokračuje Sonora Rally 2023 čtvrtou etapou, která opět odstartuje i skončí Puerto Peñascu. Závodníky čeká rychlostní zkouška dlouhá 237 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu