Sonora: Sébastien Loeb po havárii končí

Rubrika: Auto, Sonora Rally, W2RC  
/ Aktualizováno:

Sébastien Loeb do cíle mexické Sonora Rally 2023 nedojede. Vedoucí muž průběžné klasifikace světového šampionátu v dálkových rally musí po třetí etapě odstoupit kvůli zranění ramene, které utrpěl jeho navigátor Fabian Lurquin.

Sébastien Loeb, Sonora Rally 2023
Sébastien Loeb / Fabian Lurquin, Prodrive Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Po vítězství ve druhé etapě startovala posádka týmu Bahrain Raid Xtreme do nejdelší rychlostní zkoušky celého podniku (350 km) jako první a snažila se uhájit první místo v průběžné klasifikaci kategorie automobilů. Její účinkování v soutěži však na dvanáctém kilometru rychlostní zkoušky ukončila nehoda. Francouzský pilot vylétl v jedné ze zatáček z trati a spadl do vyschlého řečiště, lemujícího v inkriminovaném místě cestu na vnější straně zákrutu. Bez prostoru pro zásadnější přibrzdění následoval tvrdý náraz na pravou stranu vozu.

Zatímco Loeb vyvázl z havárie bez zranění, jeho belgický spolujezdec byl s bolestmi ramene přepraven do místní nemocnice. Jak se ukázalo při následujícím vyšetření, Fabian Lurquin utrpěl při nehodě drobnou zlomeninu, která mu neumožní pokračovat v závodě, do kterého by se jinak podle pravidel šampionátu mohla posádka vrátit s výraznou penalizací a usilovat alespoň o body za umístění v jednotlivých etapách.

„Jeli jsme podél toho řečiště a najednou přišel skok. To by bylo v pohodě, ale v místě, kam měl vůz doskočit, najednou řečiště změnilo směr a my tudíž dopadli přímo do něj. Dělal jsem, co jsem mohl, abych tomu zabránil, ale bylo to bez šance. Spadli jsme do koryta a auto pravým bokem tvrdě narazilo do svahu,“ popisuje Sébastien Loeb. „I když jsem se následně snažil signalizací zpomalit auta startující za námi, také ona málem dopadla stejně jako my. Doufám, že Fabian bude brzy v pořádku a znovu připraven usednout do auta společně se mnou.“

Dařilo se naopak Yazeedu Al-Rajhimu, jenž o den dříve ztratil drahocenné minuty opravou brzd, ale středeční etapu s Toyotou týmu Overdrive Racing vyhrál s tříminutovým náskokem před Sebastiánem Halpernem s Mini.

Nasseru Al-Attiyahovi s tovární Toyotou stačil třetí čas (+ 3:55 min) k návratu na první příčku průběžného pořadí. Z pátého na druhé místo postoupil Al-Rajhi, kterého před dvěma závěrečnými etapami dělí od Katařana necelé tři minuty. Třetí Halpern ztrácí pět minut. Nejlepším z pilotů tří zbývajících Hunterů je průběžně čtvrtý Guerlain Chicherit (+ 5:43 min), jehož ve středu přibrzdil defekt pneumatiky a její výměna.

Ve skupině T3 přidal další dílčí triumf Mattias Ekström (South Racing Can-Am), zatímco vítěz včerejší etapy Chaleco López (Red Bull Can-Am) krátce po startu opravoval, ztratil přes čtyřicet minut a v průběžné klasifikaci klesl ze druhého na sedmé místo. Ekström po třech etapách vede o devět a tři čtvrtě minuty před Lópezovou týmovou kolegyní Cristinou Gutiérrez.

Rokas Baciuška, Sonora Rally 2023
Rokas Baciuška / Oriol Vidal, Can-Am Maverick X3, Red Bull Can-Am Factory Team. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Ve skupině T4 pokračuje ve vítězném tažení Rokas Baciuška s dalším Can-Amem v barvách Red Bullu. Litevec vyhrál prolog i všechny tři následující etapy a před průběžně druhým Eduardem Ponsem (South Racing Can-Am) má k dobru skoro 29 minut.

Ve čtvrtek 27. dubna pokračuje Sonora Rally 2023 čtvrtou etapou, která opět odstartuje i skončí Puerto Peñascu. Závodníky čeká rychlostní zkouška dlouhá 237 kilometrů.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu