Při Morocco Desert Challenge zahynul navigátor Laurent Lichtleuchter

Rubrika: Auto, Morocco Desert Challenge, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Čtvrtou etapu Morocco Desert Challenge 2023 poznamenala tragická událost. Při střetu dvou soutěžních vozů zahynul francouzský navigátor Laurent Lichtleuchter. Uznávanému spolujezdci se stala osudnou smyčka, která 26. dubna začínala i končila ve Foum Zguidu na jihovýchodě Maroka.

Laurent Lichtleuchter, Dakar 2023
Laurent Lichtleuchter, Toyota Auto Body. Rally Dakar 2023. © Toyota Gazoo Racing

K nehodě došlo na 54. kilometru středeční speciálky. Za snížené viditelnosti, způsobené zvířeným prachem, vrazilo jiné soutěžní vozidlo do buginy kategorie S×S pilotované Francouzem Patricem Garroustem. Náraz v rychlosti 140 km/h šel na stranu spolujezdce a byl tak prudký, že se Polaris týmu Extreme Plus rozpadl a začal hořet.

Patrice Garrouste, jenž na Dakaru 2020 vybojoval s Tatrou ostravského týmu Fesh Fesh deváté místo v kategorii kamionů, utrpěl vážné popáleniny, ale zůstal po celou dobu při vědomí a dokázal hořící vrak opustit. Následně byl letecky přepraven do nemocnice. Spolujezdec Laurent Lichtleuchter bohužel na místě zemřel.

Sedmačtyřicetiletý otec tří dětí patřil dvě dekády ke stálicím dálkových rally. Patnáctkrát se postavil na start Rally Dakar, kde s Japoncem Akirou Miurou celkem třikrát získali trofeje pro vítěze skupiny sériových osobních vozů (2018, 2021 a 2022). Letos obsadili ve skupině T2 druhé místo.

Lichtleuchterových ceněných služeb využila celá řada jezdců, jako například Yasir Seaidan, Boris Garafulic, Fernando Álvarez nebo Saleh Al-Saif. V roce 2015 navigoval na Dakaru Čechoaustralana Petra Jerieho a o pár měsíců později společně vyhráli paraguajskou soutěž Desafio Guarani.

V posledních letech Lichtleuchter spolupracoval také se saúdskoarabskou závodnicí Daniou Akeel, která se i díky zkušenostem pařížského rodáka postupně etablovala na mezinárodní scéně v kategorii S×S.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu