Sonora: Al-Attiyah se ujímá vedení v šampionátu

Rubrika: Auto, Sonora Rally, W2RC  

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel sice vyhráli druhou ze tří dosud odjetých soutěží letošní sezony, ale teprve po Sonora Rally se prosadili na první příčku i v průběžné klasifikaci mistrovství světa v dálkových rally.

Nasser Al-Attiyah, Sonora Rally 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota GR DKR Hilux, Toyota Gazoo Racing. Sonora Rally 2023. © Red Bull

Al-Attiyah stoprocentně odčinil zaváhání z předchozí Abu Dhabi Desert Challenge (ADDC), která pro něj po sérii kotrmelců skončila předčasně. Vítěz lednového Dakaru s tovární Toyotou ovládl i sonorskou rally a na čele průběžného pořadí šampionátu vystřídal Sébastiena Loeba. Francouz do Mexika přijel se šestnáctibodovým náskokem před katarským rivalem, ale po havárii ve třetí etapě vyšel tentokrát naprázdno. Po třech z pěti soutěží má Al-Attiyah na kontě 136 bodů, zatímco Loeb (101 b.) klesl na třetí příčku.

Jezdce týmu Bahrain Raid Xtreme předstihl také Yazeed Al-Rajhi (Toyota Overdrive, 106 b.), jenž na vítězství na ADDC navázal v Mexiku druhým místem. V cíli dělilo saúdskoarabského závodníka od vítězného Al-Attiyaha šest minut a 22 sekund.

Dosud nejlepšího výsledku ve světovém šampionátu dosáhla nová Mini JCW Rally Plus, která německý X-raid poprvé nasadil na letošním Dakaru. Argentinec Sebastián Halpern získal bronz (+ 14:18 min), s kyrgyzskou licencí závodící Rus Denis Krotov (+ 25:48 min) skončil těsně pod stupni vítězů.

Sebastián Halpern, Sonora Rally 2023
Sebastián Halpern / Ronnie Graue, Mini JCW Rally Plus, X-Raid Mini JCW Team. Sonora Rally 2023. © ASO/DPPI

Ze sedmého na páté místo se v závěru soutěže posunul Juan Cruz Yacopini s dalším Hiluxem od Overdrivu. Argentinec v poslední etapě předstihl Číňana Čanga (BAIC) a profitoval také z velkého zaváhání Marcose Baumgarta. Brazilec s Hunterem v barvách vlastního X Rally Teamu uvízl v dunách (stejně jako jeho bratr Cristian), na nejrychlejšího Al-Rajhiho ztratil na krátké speciálce (139 km) více než hodinu a v konečných výsledcích propadl z páté až na čtrnáctou příčku.

Ve skupině T3 výhru uhájil Mitch Guthrie s buginou MCE-5 v barvách Red Bullu, neboť Mattias Ekström (South Racing Can-Am) na trati nadlouho uvízl za relativně pomalým Čangem s čínským speciálem BAIC ORV třídy T1+ a následně prorazil pneumatiku. Švéd tak s Američanem prohrál o šest a půl minuty a musel se smířit s druhým místem.

Austin Jones (Can-Am, Red Bull Off-Road Junior Team) v poslední etapě udolal Cristinu Gutiérrez (Red Bull Can-Am Factory Team) a připravil Španělku o umístění na stupních vítězů. Díky tomu Američan o bod předstihl krajana a týmového kolegu Setha Quintera a ujal se vedení v šampionátu jezdců skupiny T3. Guthrie je s dvacetibodovým odstupem třetí, Gutierréz se dělí o čtvrté místo se svým týmovým kolegou Chalecem Lópezem.

Rokas Baciuška (Red Bull Can-Am Factory Team) byl ve všech etapách nejrychlejší z jezdců s vozy skupiny T4 a ovládl hodnocení sériových S×S s téměř dvouhodinovým náskokem před Italkou Rebeccou Busi (Can-Am, FN Speed).

Pořadí šampionátu vede Litevec o 103 bodů před Erykem Goczałem, jenž však po triumfu na Dakaru dal přednost studijním povinnostem a zároveň se připravuje na přestup do prestižnější skupiny T3.

Nejbližším Baciuškovým skutečným pronásledovatelem tudíž nyní zůstává Šinsuke Umeda (Polaris, Xtreme Plus). V Mexiku obsadil Japonec třetí místo (+ 3:47: 38 hod) a od lídra tabulky jej dělí už 110 bodů.

Mistrovství světa v dálkových rally nyní čeká čtyřměsíční přestávka. Čtvrtým podnikem sezony bude jihoamerická Desafío Ruta 40, která se v Argentině uskuteční od 26. srpna do 1. září.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, testování v Maroku, 2024

Aleš Loprais po testech odřekl účast na Marocké rally

Počátkem října absolvoval Aleš Loprais v Africe testování nově postaveného kamionu Iveco Powerstar, s nímž se měl následně zúčastnit Rallye du Maroc. Na jejím startu však bude posádka InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT chybět.

Více...
InstaTrade Loprais Teamu De Rooy FPT, Dakar 2025

Aleš Loprais na Dakaru 2025 s novým vozem i posádkou

Aleš Loprais otevírá novou kapitolu svého působení na dakarské rally. Frenštátský závodník opouští kabinu Pragy V4S DKR a přesedá za volant vozu Iveco Powerstar.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...

Mobile Sliding Menu