Nasser Al-Attiyah chce být prezidentem FIA

Rubrika: Sport & politika  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah se do historie světového motorsportu natrvalo zapsal nejen díky úspěchům v dálkových soutěžích, ale také v klasické rally. Jeho ambice však sahají ještě dál. V rozhovoru pro katarský deník Al Sharq prozradil, že se bude ucházet o post prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Nasser Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah. Slavnostní vyhlášení šampionů FIA, Bologna, Itálie, prosinec 2022. © ASO/DPPI

„Kvalifikaci pro tuto globální pozici mám díky svým ohromným zkušenostem v oblasti aut a jsem odhodlaný se o tuto prestižní funkci ucházet,“ říká pětinásobný dakarský vítěz, šestnáctinásobný šampion Blízkého východu v rally a úřadující mistr světa v dálkových soutěžích Nasser Al-Attiyah. „Bylo by mi ctí, kdybych s podporou těch, kteří v Kataru zodpovídají za sport a rozvoj, tento sen své milované zemi splnil. Vše kolem kandidatury společně pečlivě naplánujeme.“

Dvaapadesátiletý Katařan hodlá ve funkci nahradit o devět let staršího Mohammeda Ben Sulayema ze Spojených arabských emirátů, který v roce 2021 v úřadu vystřídal Francouze Jeana Todta.

Bývalý automobilový závodník a čtrnáctinásobný blízkovýchodní šampion v rally by sice mohl po uplynutí čtyřletého funkčního období ještě dvakrát usilovat o znovuzvolení, ovšem jeho pozice od nástupu do úřadu spíše oslabila. Komplikují ji především zhoršující se vztahy s nejvýznamnějšími hráči formule 1, z níž se Ben Sulayen po sérii kontroverzí a loňském jmenování Natalie Robyn výkonnou ředitelkou FIA letos v únoru de facto téměř úplně stáhl.

Další volby prezidenta FIA proběhnou na podzim 2025.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu