Desafío Ruta 40: Al-Attiyah krok od titulu. Toyota obhájila

Rubrika: Auto, W2RC  
/ Aktualizováno:

Spanilá jízda Nassera Al-Attiyaha a Mathieua Baumela světovým šampionátem v dálkových rally pokračovala na přelomu srpna a září v Argentině. Katarsko-francouzská dvojice vyhrála třetí ze čtyř dosud odjetých soutěží letošní sezony W2RC.

Nasser Al-Attiyah, Desafío Ruta 40 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota GR DKR Hilux, Toyota Gazoo Racing. Desafío Ruta 40 2023. © Red Bull Content Pool

Na trati mezi Belénem a Saltou na posádky čekaly terény, které nejzkušenější účastníci dobře znají z dob, kdy byl jihoamerický kontinent domovem Rally Dakar. Závodilo se na šotolinových i kamenitých tratích, ale také v dunách pouště Fiambalá.

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel naplno uplatnili vlastní zkušenosti i kvality tovární Toyoty. Po nejrychlejším čase na trati krátkého prologu vyhráli také čtyři z pěti následujících etap a v cíli se radovali již ze čtvrtého triumfu na soutěžích W2RC. Díky tomu Al-Attiyah zvýšil svůj náskok na čele šampionátu ze 30 na 51 bodů.

První umístění na stupních vítězů ve W2RC vybojoval domácí Juan Cruz Yacopini navigovaný Danielem Oliverasem ze Španělska. Pilot Hiluxu, který pro něj připravil belgický Overdrive, si ve druhé etapě připsal dílčí vítězství a v konečné klasifikaci jej od Katařana dělilo 22 minut. Body za druhé místo katapultovaly Yacopiniho v tabulce šampionátu z páté na druhou příčku s devětadvacetibodovým odstupem od průběžně druhého Yazeeda Al-Rajhiho, jenž do cíle v Saltě dovezl další Toyotu od Overdrivu na třetím místě.

Díky bodům, které pro ni v Argentině její nominované posádky získaly, obhájila Toyota již s předstihem titul v hodnocení výrobců. Jistotu zisku druhého titulu světového šampiona má před závěrečnou Marockou rally také Al-Attiyahův navigátor Mathieu Baumel.

Přesile Toyoty se ve skupině T1 postavil pouze Sebastián Halpern. Vítěz předchozího ročníku Desafío Ruta 40, který se jel v roce 2018, se na domácí půdě představil s Mini JCW Rally Plus od X-raidu, ale jeho naděje na solidní umístění vzaly za své den před koncem soutěže, když kvůli poničenému zavěšení nedokončil čtvrtou etapu.

Ve skupině T3 zvítězil Američan Mitch Guthrie (MCE-5) se šestnáctiminutovým náskokem před Cristinou Gutiérrez (Can-Am). Třetí skončil Gutrieho krajan a kolega z juniorského týmu Red Bullu Austin Jones, čtvrté místo obsadil Španělčin parťák z Red Bull Can-Am Factory Teamu Francisco López z Chile.

Ke smolařům tentokrát patřili Mattias Ekström (South Racing Can-Am), João Ferreira (X-raid Yamaha) a Seth Quintero (Red Bull Junior Can-Am), které o dobré výsledky připravily technické problémy.

V tabulce šampionátu sesadil Guthrie Jonese z prvního na druhé místo, ale před závěrečnou Marockou rally oba dělí jen tři body. Třetí Quintero ztrácí devět bodů.

Ve skupině T4 zvítězil domácí Gustavo Gallego (Can-Am). Japonec Šinsuke Umeda (Polaris), jenž jako jediný v této skupině usiloval v Argentině o body do hodnocení W2RC, soutěž dokončil na čtvrtém místě a navzdory kotrmelci v předposlední etapě si připsal maximum dosažitelných bodů. Přesto již v tabulce šampionátu nemůže předstihnout Rokase Baciušku, ačkoliv mladý Litevec jihoamerickou soutěž vynechal.

Historicky druhou sezonu mistrovství světa v dálkových rally uzavře Marocká rally, která se na severozápadě Afriky pojede ve dnech 12. až 18. října.

DESAFÍO RUTA 40 2023
FIA
konečné výsledky
1. Nasser Al-Attiyah
Mathieu Baumel
Toyota GR DKR Hilux 15:10:03
2. Juan Cruz Yacopini
Daniel Oliveras
Toyota Hilux Overdrive +22:03
3. Yazeed Al-Rajhi
Timo Gottschalk
Toyota Hilux Overdrive +30:27
4. Eugenio Amos
Paolo Ceci
Toyota Hilux Overdrive +55:54
5. Mitch Guthrie
Kellon Walch
MCE-5 +1:12:28
6. Cristina Gutiérrez
Pablo Moreno
Can-Am Maverick X3 +1:28:46
7. Austin Jones
Gustavo Gugelmin
Can-Am Maverick X3 +1:40:11
8. Chaleco López
Bruno Jacomy
Can-Am Maverick X3 +1:46:15
9. Hernán Garcés
Pablo Latrach
Can-Am Maverick X3 +2:17:03
10. Denis Krotov
Konstantin Žilcov
Toyota Hilux Overdrive +2:58:30

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu