Desafío Ruta 40: První vítězství ve světovém šampionátu pro Schareinu

Rubrika: Moto/Quad, W2RC  
/ Aktualizováno:

Na jaře vytáhla Honda Toshu Schareinu jako svého žolíka, ale mladý Španěl by se rychle mohl stát trumfovým esem. Při druhém startu ve světovém šampionátu v dálkových rally vybojoval první vítězství.

Tosha Schareina, Desafío Ruta 40 2023
Tosha Schareina, Honda CRF450 Rally, Honda Team. Desafío Ruta 40 2023. © ASO/DPPI

Předposlední podnik letošní sezony mistrovství světa v dálkových rally (W2RC) se jel mezi argentinskými městy Belén a Salta, jejichž jména rozhodně nejsou fanouškům Dakaru a cross-country rally neznámá. Na účastníky čekaly tratě v písčitém terénu, na šotolině i kamenitých cestách. Ačkoliv byla Desafío Ruta 40 do kalendáře W2RC zařazena poprvé, v případě mnoha jejích účastníků se jednalo o návrat do dobře známého prostředí.

„Byla to skvělá soutěž, která mi dala vzpomenout na jihoamerické Dakary. Bylo to jako malý Dakar a jednalo se o podnik, který byl do nejmenších detailů velmi kvalitní,“ chválí organizátory generální manažer továrního týmu Hondy Ruben Faría.

K těm, kteří jihoamerické Dakary na vlastní kůži nezažili, patřil Tosha Schareina, jenž dostal právě od Hondy další příležitost předvést své umění. A devětadvacetiletý Španěl znovu podal fascinující výkon. Po druhém místě na dubnové Sonora Rally a letní výhře na prestižní španělské Baje Aragón se valencijský rodák v Argentině ujal vedení hned po první etapě, nejrychlejší byl i ve dvou následujících dnech a první příčku sebejistě kontroloval až do posledního kilometru soutěže.

Pro své premiérové vítězství ve W2RC si Schareina dojel s více než jedenáctiminutovým náskokem před Lucianem Benavidesem, jenž po odchodu Skylera Howese od Husqvarny hájil barvy jejího továrního týmu tentokrát zcela osamoceně. Domácí závodník se v průběžném pořadí držel od prvního dne těsně za vycházející hvězdou Hondy, ve čtvrté etapě uťal její sérii dílčích vítězství a v cíli se radoval nejen ze třetího pódiového umístění na podniku mistrovství světa v řadě, ale také z postupu do čela tabulky šampionátu.

„Byl to úžasný závod a je opravdu neuvěřitelné, že po něm vedu světový šampionát,“ raduje se Luciano Benavides. „Teď máme pár dní, abychom to trochu oslavili a odpočinuli si, ale pak už se budeme plně soustředit na Maroko. Chci jej zvládnout dobře a zapsat se do historie jako mistr světa. Zdejší fanoušci byli fantastičtí a já bych se jim rád odvděčil právě ziskem mistrovského titulu.“

Kromě vlastních výborných výkonů těžil Benavides také z potíží, které postihly dosavadního lídra šampionátu Tobyho Price. Zkušeného jezdce KTM zastavilo ve druhé etapě poškozené zavěšení zadního kola a v závodě mohl pokračovat jen díky pomoci týmového kolegy Matthiase Walknera, jenž Australanovi poskytl potřebný díl z vlastního motocyklu, byť sám musel tudíž odstoupit.

Hodinovou ztrátu však již Price nedohnal a v cíli byl klasifikován jako devátý v kategorii motocyklů a osmý ve skupině RallyGP. Před závěrečnou Marockou rally tak v šampionátu klesl na druhé místo s devítibodovou ztrátou na vedoucího Benavidese.

O vedení přišla po argentinské soutěži také KTM, kterou na čele klasifikace výrobců vystřídala Honda. Pro japonskou značku získal důležité body Ricky Brabec, jenž od druhé do páté etapy pravidelně dojížděl jako třetí a bronz patřil Američanovi i celkově.

Čtvrtým místem se o dosud největší úspěch indické značky Hero ve W2RC zasloužil Ross Branch. Díky tomu Botswaňan postoupil na čtvrtou příčku průběžné klasifikace šampionátu, z níž sesadil vítěze letošního Dakaru Kevina Benavidese (KTM), který koncem července při tréninku utrpěl zranění a svou domácí rally musel vynechat.

Ross Branch, Desafío Ruta 40 2023
Ross Branch, Hero 450 Rally, Hero MotoSports Team Rally. Desafío Ruta 40 2023. © ASO/RallyZone

Adrien Van Beveren s Hondou se stal vítězem závěrečné etapy, jejímiž výsledky výrazně zamíchaly penalizace udělené řadě jezdců za překročení maximální povolené rychlosti v úseku s jejím omezením. Celkově však Francouz neprožil úplně ideální týden, ačkoliv se hodně závodilo v písku, který mu obvykle velmi svědčí. V cíli byl klasifikován jako pátý před týmovými kolegy Pablem Quintanillou a Josém Ignaciem Cornejem. Díky tomu udržel v hodnocení šampionátu třetí příčku, ovšem jeho odstup od lídra průběžného pořadí narostl z devíti na čtrnáct bodů.

Ani v Jižní Americe neopustila smůla Sama Sunderlanda. Po odstoupení z Dakaru a Sonora Rally a absenci na Abu Dhabi Desert Challenge nezískal Brit žádné body ani v Argentině. Tentokrát vzdal kvůli nemoci, která se u něj projevila v průběhu soutěže.

Ve skupině Rally2 vybojoval Jihoafričan Bradley Cox (BAS World KTM Racing) svou první výhru na podniku W2RC, když druhého Poláka Konrada Dąbrowského (Duust Rally Team) porazil o téměř 39 minut. Třetí místo stačilo Francouzi Romainu Dumontierovi (Husqvarna HT Rally Raid), aby o vedení v šampionátu připravil Paola Lucciho (BAS World KTM Racing), jehož vyřadily zdravotní potíže způsobené pádem na rychlostní zkoušce.

Bradley Cox, Desafío Ruta 40 2023
Bradley Cox, KTM 450 Rally, BAS World KTM Racing Team. Desafío Ruta 40 2023. © ASO/DPPI

V kategorii čtyřkolek zvítězil domácí Manuel Andújar před svým krajanem Franciscem Morenem. Slovák Juraj Varga (všichni Yamaha) nedokončil kvůli technickým problémům předposlední etapu a se čtrnáctihodinovou penalizací byl v cíli klasifikován jako osmý. Vedení v průběžném hodnocení šampionátu udržel Laisvydas Kancius, přestože v Argentině nestartoval, Andújar je pátý, Varga třetí.

Historicky druhou sezonu mistrovství světa v dálkových rally uzavře Marocká rally, která se na severozápadě Afriky pojede ve dnech 12. až 18. října.

DESAFÍO RUTA 40 2023
MOTOCYKLY
konečné výsledky
1. Tosha Schareina Honda CRF450 Rally 15:58:46
2. Luciano Benavides Husqvarna FR 450 Rally +11:36
3. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +21:16
4. Ross Branch Hero 450 Rally +26:45
5. Adrien Van Beveren Honda CRF450 Rally +28:52
6. Pablo Quintanilla Honda CRF450 Rally +39:08
7. Nacho Cornejo Honda CRF450 Rally +52:17
8. Bradley Cox KTM 450 Rally +1:02:15
9. Toby Price KTM 450 Rally +1:25:14
10. Konrad Dąbrowski KTM 450 Rally +1:41:08

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu