Baja Aragón: BRX nasadí tři vozy a chce první výhru

Rubrika: Auto, Baja Aragón  
/ Aktualizováno:

Po úspěšném debutu na Dakaru se tým Bahrain Raid Xtreme připravuje na svůj teprve druhý závod. Na konci července se ve Španělsku představí v rozšířené sestavě a s velkými ambicemi.

Orlando Terranova, Dakar 2020
Orlando Terranova. © X-raid

Do kolotoče světové cross-country rally se Bahrain Raid Xtreme vrátí při Baje Aragón (22. až 24. července). V dílnách společnosti Prodrive, která pro BRX staví vozy Hunter, se připravují tři speciály. Kromě Sébastiena Loeba a Naniho Romy se pod křídly ambiciózního týmu poprvé představí Orlando Terranova, jenž dosud spolupracoval s německým X-raidem.

„Je to pro mě velký a důležitý krok a z příchodu do nového týmu jsem nadšený. S Nanim se výborně známe a hodně jsme hovořili o ambicích Prodrivu a BRX, kteří se chtějí stát jedním z hlavních protagonistů na scéně cross-country rally. Chci se od týmu učit a těším se jak na spolupráci se svými novými kolegy, tak na soupeření s nimi,“ říká Orlando Terranova.

41letý Argentinec předloni vyhrál Světový pohár FIA v cross-country bajách a na svém kontě má patnáct dakarských startů. Na nejpopulárnější maratonské rally světa dokázal vyhrát pět etap a v letech 2013 a 2014 obsadil v konečném hodnocení automobilů páté místo.

„Orlando je velký talent a má obrovské zkušenosti z cross-country rally i Dakaru. Právě tyto zkušenosti budou neocenitelné, protože stále pracujeme na vývoji Hunteru. Po slibném výsledku na lednovém Dakaru chceme v Aragónu vybojovat premiérové vítězství, protože víme, že všichni tři naši jezdci na to mají,“ věří ředitel týmu BRX David Richards.

Ve Španělsku bude Terranova obhajovat vítězství z roku 2019, kdy se Baja Aragón jela zatím naposledy. Druhé místo tehdy obsadil Nani Roma, který však v minulosti prestižní domácí baju dokázal vyhrát už devětkrát. Čtyřikrát uspěl na motocyklu a pětkrát za volantem automobilu.

Naopak Sébastien Loeb v Aragónu dosud nikdy nestartoval. Kromě toho absolvuje první společný závod s novým navigátorem Fabianem Lurquinem.

Nani Roma, Dakar 2021
Nani Roma/Alexandre Winocq, BRX Hunter, Bahrain Raid Xtreme. Rally Dakar 2021. © ASO/DPPI

Ke změnám ale dochází i v obou dalších posádkách. Roma se dohodl na obnovení spolupráce s Àlexem Harem, s nímž v Aragónu zvítězil v roce 2015. Terranova se po šesti letech rozešel s krajanem Ronniem Grauem a na horké sedadlo spolujezdce k němu přesedá Dani Oliveras, jenž od podzimu 2019 spolupracoval právě s Romou.

Testováním, které absolvuje ve Španělsku v týdnu před Bajou Aragón, zahájí BRX podzimní část svého letošního programu. V rámci přípravy na Dakar 2022 plánuje sérii dalších testů i starty na vybraných soutěžích.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu