Dakar 2019: Nasser Al-Attiyah vítězí a nepatrně zvyšuje náskok

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah s Mathieu Baumelem a vozem Toyota Hilux vyhráli první část maratonské dvouetapy a upevnili si vedení v průběžném hodnocení Rally Dakar 2019 v kategorii automobilů. Katarsko-francouzká posádka si v letošním ročníku připsala již druhou dílčí výhru a na čele průběžného hodnocení má po dnešku skoro devítiminutový náskok.

Automobily (společně s kamiony) dnes zamířily do Tacny, kde se večer musí posádky obejít bez svých doprovodů. Předtím však musely ještě absolvovat další speciálku dlouhou 405 kilometrů a také 240kilometrový spojovací úsek. Čtvrteční rychlostní zkouška byla rozdělena de facto na dva úseky. První měřil 205 km, následovala 55kilometrová neutralizovaná zóna, a pak 146 km druhé ostré sekce se spoustou neoblíbeného feš-feše.

Al-Attiyah vyrážel na trať tři minuty za vítězem včerejší etapy Stéphanem Peterhanselem s buggy Mini týmu X-raid a postupně se svému soupeři přibližoval. Speciálkou projel o necelé dvě minuty rychleji než Francouz, ale i dakarský rekordman má důvod k radosti.

Třináctinásobný vítěz Dakaru spadl po chybě v úterní etapě až na třinácté místo celkově, včera se ale vyhoupl na třetí pozici a dnes si v průběžném hodnocení zase o stupínek polepšil.

Yazeed Al-Rajhi, Dakar 2019
Yazeed Al-Rajhi/Timo Gottschalk, Mini JCW Rally, X-raid Mini JCW Team. Rally Dakar 2019. © X-raid

Ze druhé na pátou příčku klesl Yazeed Al-Rajhi, jenž má k dispozici také vůz od X-raidu, v jeho případě se však jedná o léty prověřenou čtyřkolku Mini JCW Rally. Pilot ze Saudské Arábie dnes zaostal za týmovými kolegy Nanim Romou a Jakubem Przygońskim, kteří jej v průběžném pořadí předstihli. Jejich souboj však bude nepochybně pokračovat i zítra, neboť pátý Al-Rajhi ztrácí na třetího Romu pouhé čtyři minuty a osm sekund.

Po včerejším bloudění dělí průběžně šestého Sébastiena Loeba (Peugeot) od této trojice už 25 minut. Přesto si Francouz o dvě místa polepšil. V přímém souboji předstihl bývalého týmového kolegu od Peugeotu Cyrila Desprese, jenž nyní závodí s buginou Mini, a těžil také z chyby Bernharda ten Brinkeho, který dnes déle než dvě hodiny opravoval svou poškozenou Toyotu.

Martin Prokop, Dakar 2019
Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2019. © MP-Sports

Martin Prokop s Janem Tománkem maratonskou etapu dobře začali, bojovali o šestou až devátou pozici, jenže v závěru speciálky se dostali do problémů, když jim praskla pravá přední poloosa. Posádka týmu MP-Sports dojela do cíle etapy s více než padesátiminutovou ztrátou a v průběžném pořadí zůstává jedenáctá.

Prokopův týmový kolega Tomáš Ouředníček zaostal za vítězem etapy o více než dvě a čtvrt hodiny, přesto udržel 22. místo celkově.

V pátek je na programu druhá část maratonské etapy, která jinou cestou zavede účastníky zpět do Arequipy. Automobily čeká 714 kilometrů, z nichž se 517 pojede jako další rychlostní zkouška. Zatímco posádky prožívají náročné vyvrcholení první poloviny soutěže, členové jejich doprovodných týmů mají příležitost k odpočinku. Arequipa jim poskytne zázemí hned na tři noci v řadě, neboť v sobotu právě tam stráví celá dakarská karavana volný den.

Rally Dakar 2019 – AUTOMOBILY po 4. etapě
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota 12:12:57
2. Peterhansel / Castera Mini buggy +8:55
3. Roma / Haro Bravo Mini 4×4 +20:51
4. Przygoński / Colsoul Mini 4×4 +22:17
5. Al Rajhi / Gottschalk Mini 4×4 +24:59
6. Loeb / Elena Peugeot +50:22
7. Despres / Cottret Mini buggy +50:31
8. Domżała / Marton Toyota +1:28:37
9. Garafulic / Palmeiro Mini 4×4 +1:36:52
10. Hunt / Rosegaar Peugeot +1:37:37
11. Prokop / Tománek Ford +1:47:51
22. Ouředníček / Křípal Ford +4:17:21

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu