Dakar 2019: Taktiku Kamazu rozmetal posilovač řízení

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Okružní rychlostní zkouška u San Juanu de Marcona opět potvrdila, že Rally Dakar 2019 bude náročná až do úplného závěru. Na trati sedmé etapy se do problémů dostal favorizovaný tým Kamaz. Porucha posilovače řízení Sotnikovova vozu zcela rozbila taktiku Rusů nejen pro pondělní etapu, ale i pro následující den.

Přibližně polovina speciálky, dlouhé 323 kilometrů, se jela už v rámci třetí etapy, druhou polovinu znali účastníci rally z etapy šesté. Vyjeté stopy tak značně komplikovaly navigaci.

Po vyloučení Andreje Karginova a odstoupení Ajrata Mardějeva (prasklý blok motoru) se Kamaz rozhodl uplatňovat od šesté etapy taktiku, jejíž podstatou byla společná jízda obou vozů a vzájemná výpomoc jejich posádek. V pondělí ráno ale Rusy hodně překvapilo, když zjistili, že průběžně druhý Dmitrij Sotnikov má do sedmé etapy vyrážet jako první, přestože předchozí den nevyhrál. To by znamenalo, že čekáním na průběžně vedoucího týmového kolegu Eduarda Nikolajeva ztratí jedenáct minut. Vedení týmu se s žádostí o vysvětlení situace obrátilo na organizátory, kteří se odvolali na systémovou chybu a slíbili, že startovní pořadí změní.

Eduard Nikolajev, Dakar 2019

Sotnikov stojí

To se nakonec nestalo a Sotnikov skutečně jedenáct minut čekal. Svou taktiku ale mohli Rusové uplatňovat jen do průjezdu prvním dunovým polem.

„Už na výjezdu z dun začalo řízení vydávat nepříjemné zvuky. Volant byl čím dál tužší, auto se čím dál hůř řídilo,“ popisuje Dmitrij Sotnikov. „Před námi byl nebezpečný sjezd, který Nikolajevova posádka už zdolala. My jsme museli zastavit, abychom neriskovali, že na prudkém svahu přijdeme o řízení. Zjistili jsme, že došlo k poškození vysokotlakého potrubí posilovače řízení, z něhož vytekl prakticky všechen olej. Přestože náš vůz veze většinu náhradních dílů, kvůli snížení jeho hmotnosti byly před etapou olej a náhradní díly k řízení přeloženy do auta Eduarda Nikolajeva.“

„Satelitním telefonem jsme se spojili s týmem. Nikolajev na dunu, na které jsme stáli, zpátky vyjet nemohl, tak nám nechal náhradní díly a olej na domluveném místě na trati. Nicméně až tam jsme museli dojet bez posilovače řízení. Auto bylo prakticky nekontrolovatelné, dojeli jsme tam jen s obtížemi. Oprava nám trvala víc než hodinu.“

Samostatně jedoucí Nikolajev zbytečně neriskoval a dojel do cíle se ztrátou 34 minut jako třetí. Sotnikov v náročné etapě navzdory velké ztrátě obsadil šestou příčku.

Gerard de Rooy, Dakar 2019

De Rooy útočí

Po problémech jednoho z Kamazů zatroubil k útoku znovu Gerard de Rooy, který se s Ivecem radoval z etapového vítězství už po šesté etapě, aby následně zjistil, že dílčí vítězství nakonec připadlo Sotnikovovi. V pondělí byl Nizozemec každopádně jasně nejrychlejší, když druhého Sergeje Vjazoviče z Mazem porazil o 31 minut.

V průběžném hodnocení dál vede Nikolajev s náskokem 32 minut a 54 sekund před Sotnikovem, třetí De Rooy ztrácí dalších 42 minut.

Aleš Loprais s Tatrou byl v pondělní etapě klasifikován se ztrátou hodiny a tři čtvrtě na osmé pozici, i to ale stačilo, aby se svou posádkou udržel páté místo průběžného hodnocení.

Další těžká zkouška Kamazu přijde zítra

Z pohledu Kamazu je nepříjemný speciální formát úterní etapy ze San Juanu de Marcona do Pisca nazvané Super Ica. Do ní totiž podle výsledků sedmé etapy vyrazí nejprve deset nejlepších motocyklistů, deset posádek automobilů a pět kamionů. Pak teprve odjede celé pole motorkářů, čtyřkolek a aut, až po nich odstartují zbývající nákladní auta. Prvních pět trucků tak pojede skoro o tři hodiny dříve než jejich soupeři.

Zatímco De Rooy bude mít bezprostředně za zády týmové kolegy Federica Villagru a Maurika van den Heuvela, Nikolajev se musí spolehnout sám na sebe. Pětici kamionů startujících vpředu doplní ještě Vjazovič s Mazem.

Dakar 2019 - kamiony, 7. etapa

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu