Dakar 2019: Loprais se hodně přiblížil čtvrtému Villagrovi

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Aleš Loprais s navigátorem Ferranem Marcem Alcaynou, mechanikem Petrem Pokorou a kamionem Tatra skončili v předposlední etapě Rally Dakar 2019 čtvrtí a čtvrté pozici se přiblížili také v průběžném hodnocení. Závěrečný útok na Federica Villagru s Ivecem však musí zvládnout na pouhých 112 kilometrech čtvrteční rychlostní zkoušky.

Argentinec dnes hodně ztratil, na trati 311kilometrové rychlostní zkoušky pobyl téměř o hodinu a čtvrt déle než Tatra v barvách Loprais Teamu a díky tomu se situace za medailovými pozicemi ještě zdramatizovala. Villagru s Lopraisem dělí před poslední etapou 17 minut.

„Pro nás konečně hezká etapa bez technických problémů. Bylo to navigačně hodně náročné, ale celkově to byl první pěkný zážitek na tomhle těžkém Dakaru,“ hodnotil po dojezdu do cíle Aleš Loprais.

Dnes druhý Sergej Vjazovič s Mazem navíc na šesté pozici průběžného hodnocení za Lopraisem zaostává pouze o 14 minut.

Eduard Nikolajev, Dakar 2019

Okružní etapu kolem Pisca vyhrála posádka Eduard Nikolajev, Jevgenij Jakovlev, Vladimir Rybakov s Kamazem a před závěrečným dnem se vrátila na první místo průběžného hodnocení kamionů. Otázkou ale stále zůstává, s jak velkým náskokem.

Nikolajev před etapou podle výsledků na oficiálních internetových stránkách soutěže ztrácel na týmového kolegu Dmitrije Sotnikova 26:49 min.

V dnešní etapě byl obhájce vítězství ze dvou předchozích ročníků o 27:43 min rychlejší než pilot druhého Kamazu, který na něj na trati opět čekal, jenže podle průběžného pořadí na webu Dakar.com má Nikolajev vést nikoliv o necelou minutu, ale rovnou o 28:35 min.

Podle vyjádření týmu Kamaz je za celou výsledkovou šlamastykou situace z druhé maratonské etapy, kdy Sotnikov musel v jednom údolí zastavit za jinými vozy. Přesně podle pravidel posádka stiskla zelené tlačítko Iritracku, které pořadatele informuje, že soutěžící sice stojí, ale že nedošlo k žádné kritické situaci. Podle ruského týmu stál Kamaz číslo 514 na místě přibližně minutu, ale systém Sotnikovovi následně odečetl 28 minut. Aktuální průběžné výsledky by dávaly smysl, pokud by pořadatelé rozdíl mezi skutečnou dobou zdržení a přiděleným časem dnes opět odečetli.

Přestože Sotnikov plnil týmové pokyny a výrazně za kolegou zaostal, stačilo to na třetí příčku v etapě. Mezi Kamazy se vklínil jen Vjazovič s Mazem.

Aleš Loprais (+28:30 min) dnes za sebou nechal i Gerarda de Rooye s Ivecem (+31:07), který musel na trase speciálky měnit kolo. Podle aktuálně platného průběžného pořadí tak Holanďan na Nikolajeva ztrácí na třetím místě průběžné klasifikace už hodinu a 35 minut.

Průběžné pořadí kamionů po 9. etapě:

1. Nikolajev / Jakovlev / Rybakov (Kamaz) 39:24:52
2. Sotnikov / Nikitin / Mustafin (Kamaz) +28:35
3. De Rooy / Rodewald / Terrallardona (Iveco) +1:35:10
4. Villagra / Yacopini / Torlaschi (Iveco) +5:47:44
5. Loprais / Marco Alcayna / Pokora (Tatra) +6:05:02
6. Vjazovič / Haranin / Žigulin (MAZ) + 6:19:14

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu