Dakar 2019: Michael Metge a Sherco vítězi deváté etapy

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Michael Metge využil taktizování favoritů a den před koncem Rally Dakar 2019 se poprvé ve své kariéře na slavném závodě radoval z etapového vítězství. Značka Sherco si na své konto připsala pátý etapový triumf.

Do předposlední etapy, jejíž rychlostní zkouška měřila 313 kilometrů, startovali motocyklisté v desetičlenných skupinách, proto okruh u Pisca zásadní změny na čele průběžné klasifikace nepřinesl. Favorité se vzájemně hlídali a rozdíly ve výsledcích byly nepatrné.

„Pro mě to byla velice dlouhá speciálka. S Danielem Nosigliou jsme jeli ve druhé vlně, zůstali jsme spolu celou dobu a pořád jsme do toho šli naplno,“ říká Michael Metge. „Udělal jsem pár navigačních chyb, ale udržovali jsme dobré tempo a nakonec jsme dojeli první vlnu. V závěru to bylo trochu stresující, protože vítězství bylo tak blízko. Snažil jsem se soustředit a když jsem projel cílem, bylo to moc příjemné. Mám radost za celý tým, protože jsme letos odvedli velmi dobrou práci. Motorka funguje výborně. Tohle vítězství věnuji svým synům a ženě.“

V průběžném pořadí si Francouz polepšil ze 24. na 22. pozici.

Rally Dakar 2019

Toby Price (KTM) kontroloval vedení v závodě, když byl jen o sekundu pomalejší než jeho nejbližší pronásledovatel Pablo Quintanilla s Husqvarnou. Oba před závěrečnou krátkou etapou dělí jen 62 sekund.

„Dnes se nedal najet žádný čas, šlo o to udržet se ve skupině,“ upozorňuje Toby Price. „Zítra nás čeká jen sto kilometrů, ale řekl bych, že pocitově to bude, jako bychom jich jeli tři sta. Všichni do toho půjdou naplno a jediné, co můžu udělat já, je vydat ze sebe maximum a pokusit se udržet s nimi. Pokud zítřek zvládnu a umístím se na stupních vítězů, budu víc než spokojený.“

„Chci pogratulovat svému kamarádovi Nachovi Cornejovi, který dnes odvedl opravdu dobrou práci, pokud jde o navigaci. V údolích a dunách to nebylo vůbec jednoduché,“ ocenil výkon soupeře, který pomohl i všem ostatním ve skupině Pablo Quintanilla. „Jsem rád, že za sebou máme další den a před sebou poslední etapu. Mezi námi s Tobym je to fakt těsné. Je to opravdu drsný závod. Zatím jsem se svým výsledkem a výkonem spokojený, ale zítra ze sebe samozřejmě vydám sto procent, abych závod vyhrál.“

Průběžně třetí je loňský vítěz Matthias Walkner (KTM), který na týmového kolegu Price ztrácí šest minut a 35 sekund. Před čtvrtým Shortem (Husqvarna) má víc než půlhodinový náskok, proto chce i Rakušan ještě zkusit závěrečný útok.

„Dnešní etapa se mi zdála opravdu dlouhá, částečně proto, že se neustále měnilo tempo,“ popisuje Matthias Walkner. „Když se jede ve skupině, jakmile zrychlí jeden, hned zrychlí i ostatní. A pak zase všichni zpomalí. Jízda v prachu byla obtížná a navigace proto byla zrádná. Při hledání waypointů jsme se několikrát ztratili. Nicméně v porovnání s ostatními jsem nikde neztratil a před jezdci za sebou mám slušný náskok.“

Rally Dakar 2019

Obrovskou smůlu měl dnes Adrien Van Beveren. Francouz figuroval před etapou na čtvrté pozici, jenže šestnáct kilometrů před cílem předposlední speciálky vypověděl službu motor jeho tovární Yamahy. Van Beveren se svým strojem dorazil do cíle na korbě pick-upu, což by mělo vést k diskvalifikaci.

Z českých motocyklistů byl i dnes nejrychlejší Milan Engel na KTM týmu Moto Racing Group. Do cíle přijel se čtyřicetiminutovou ztrátou jako devatenáctý a do závěrečné etapy mezi Piscem a Limou zítra vyrazí jako šestnáctý muž průběžného hodnocení.

Průběžné pořadí motocyklů po 9. etapě:

1. Toby Price (KTM) 32:43:15
2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +1:02
3. Matthias Walkner (KTM) +6:35
4. Andrew Short (Husqvarna) +40:01
5. Xavier de Soultrait (Yamaha) +47:44
6. Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda) +1:05:45
7. Luciano Benavides (KTM) +1:05:50
8. Sam Sunderland (KTM) +1:10:15
9. Oriol Mena (Hero) +1:52:20
10. Daniel Nosiglia Jager (Honda) +2:21:51
16. Milan Engel (KTM) +4:22:54

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu