Dakar 2019: Pohroma favoritů, Prokop blízko historickému úspěchu

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Okružní etapa kolem Pisca potvrdila, že Rally Dakar 2019 bude extrémně náročná až do samého konce. Předposlední den v soutěži skončil Stéphane Peterhansel, do problémů se dostali Sébastien Loeb, Cyril Depres nebo Carlos Sainz. Zřejmě rozhodující krok k vítězství udělal Nasser Al-Attiyah. Martin Prokop má na dosah historický výsledek.

Nasser Al-Attiyah s navigátorem Mathieu Baumelem a vozem Toyota Hilux si v etapě, jejíž rychlostní zkouška měřila 313 kilometrů, dojeli pro třetí etapové vítězství v letošním ročníku. Dnes druhého Naniho Romu s Mini JCW Rally porazili téměř o pět minut a do poslední etapy tak odstartují s pohodlným více než 51minutovým náskokem právě před Španělem, který se v souboji o stříbro dnes zbavil obou svých konkurentů.

„Viděli jsme Sébastiena, ale o Peterhanselovi jsme se dozvěděli až v cíli. Doufám, že je v pořádku,“ říká Nasser Al-Attiyah. „Dnes to bylo velice obtížné se spoustou měkkého písku, ale my jsme do toho šli v klidu a odvedli jsme dobrou práci. Jsem docela spokojený. Doteď šlo vše velmi dobře a zítra musíme v pořádku dojet do Limy. Vždycky se snažíme být co nejlepší. Dakar je skutečně náročný. Každý den tvrdě pracujeme, abychom byli rychlí a nedělali chyby. Ať už jde o mě a Mathieua nebo o tým, který každý den dřel, aby naše auto bylo připravené. Naše auto je dobré, ale buginy jsou dobré také. Od začátku jsme se drželi naší strategie. Od třetí etapy jsme vedli a každý den jsme zvyšovali náskok.“

Nani Roma, Dakar 2019

Roma měl před devátou etapou pouze 16sekundový náskok před průběžně třetím Sébastienem Loebem, který do předposlední etapy vlétl ve velkém stylu a až do průjezdu posledním waypointem suverénně vedl. V závěrečné části však nejprve ztratil 20 minut v dunách a následně musel sedm kilometrů před koncem speciálky zastavit znovu, zřejmě kvůli technickým problémům. Do cíle dorazil se ztrátou hodiny a čtvrt, v průběžném hodnocení sice udržel třetí pozici, ovšem jeho odstup od vedoucího Al-Attiyaha narostl už na dvě hodiny a dvě minuty.

„Myslím, že jsme měli rychlostní zkoušku rozjetou velmi dobře, od začátku jsme do toho šli naplno, ale přibližně na 250. kilometru se nám porouchaly transmise,“ vysvětluje Sébastien Loeb příčinu středeční ztráty. „Museli jsme to vyměnit, což není nic jednoduchého, ale měli jsme s sebou náhradní díl, tak jsme se do toho pustili. Asi jsme udělali drobnou chybu, protože nám dlouho trvalo, než jsme upevnili svorky. Rozhodli jsme se, že s tím takhle pojedeme dál, ale rozbilo se to znovu. Proto jsme museli počkat na Pierra [Lachauma], aby nám dal svůj náhradní díl. Znovu jsme to vyměnili, což zase trvalo dlouho, a teď už jsme tu. Je to tak, jak to je.“

Jakmile Loeb poprvé zastavil, ujal se virtuálního vedení v hodnocení etapy Cyril Despres s buggy Mini, který sice na posledním průjezdním bodě za Loebem zaostával o více než devět minut, ale před třetím Al-Attiyahem měl 20sekundový náskok. Jenže v dunách na 288. kilometru obrátil svou buginu na střechu a musel čekat na pomoc. Celkem prohospodařil 40 minut a v průběžném pořadí klesl za Jakuba Przygońského na páté místo.

Kuba Przygoński, Dakar 2019

Jakub Przygoński se svým Mini JCW Rally dnes zajel čtvrtý čas (+14 min), polepšil si na čtvrtou pozici celkově a od třetího Loeba jej dělí 31 minut.

Brzy po startu dnešní speciálky soutěž skončila pro Stéphana Peterhansela, jehož stroj tvrdě dopadl po jednom skoku v dunách, Francouzův navigátor David Castera si poranil záda a posádka musela odstoupit.

Mezi posádkami, které zatím devátou etapu dokončily, figurují Martin Prokop a Jan Tománek s Fordem F-150 Raptor jihlavského týmu MP-Sports na sedmé pozici (+ 33 min), avšak v celkové klasifikaci jsou na tom po Peterhanselově výpadku ještě o příčku lépe.

Předposlední etapu zvládli také Tomáš Ouředníček a David Křípal s druhým Fordem v barvách MP-Sports. V hodnocení etapy zatím figurují se ztrátou hodiny a deseti minut na 17. místě a z 19. na 17. pozici by si měli polepšit i celkově.

Perný den mají za sebou loňští vítězové Carlos Sainz a Lucas Cruz, kteří se s buggy Mini museli ráno vracet do bivaku a tým na jejich voze dlouho pracoval. Nakonec do etapy odstartovali až za kamiony, přesto zajeli šestý čas. Španělé ale obdrželi tříhodinovou penalizaci a vypadli z první desítky.

Průběžné pořadí automobilů po 9. etapě:

1. Al-Attiyah / Baumel (Toyota) 33:09:12
2. Roma / Haro Bravo (Mini 4×4) +51:27
3. Loeb / Elena (Peugeot) +2:02:37
4. Przygoński / Colsoul (Mini 4×4) +2:31:51
5. Despres / Cottret (Mini Buggy) +2:55:13
6. Prokop / Tománek (Ford) + 3:29:06
7. Al-Rajhi / Gottschalk (Mini 4×4) +4:28:29
8. De Villiers / Von Zitzewitz (Toyota) +7:08:16
9. Chabot / Pillot (Toyota) +8:11:46
10. Vanagas / Rozwadowski (Toyota) +8:15:26
17. Ouředníček / Křípal (Ford) +13:25:42

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu