Dakar 2019: Průběžně šestý Martin Prokop zaujal gestem fair-play

Rubrika: Tiskové zprávy  
/ Aktualizováno:

Předposlední etapa Rally Dakar 2019 přinesla z pohledu Martina Prokopa a Jana Tománka dva důležité momenty. Navzdory jezdcovu zranění se posunula na šesté místo průběžného hodnocení a navíc pomohla svému přímému soupeři.

K posunu vpřed pomohla české posádce smůla zkušeného Stéphana Peterhansela, který musel ze soutěži odstoupit kvůli zranění svého navigátora. Ke konci etapy předvedl Prokop gentlemanské gesto, když pomohl otočit zpět na kola převrácený speciál Mini JCW Buggy Francouze Desprese, který je v celkovém pořadí před ním na pátém místě.

„Dnes to bylo opět pořádné peklo a je vidět, že pořadatel chce ke konci závodu náročnost ještě vyhrotit,“ hodnotil Martin Prokop v cíli měřeného úseku předposlední etapy. „Spousta měkkého písku a těžkých dun, ve kterých jsme ještě museli skákat přes zákeřné krátery. Moje pohmožděné ruce na tom byly hůř než včera. Přes rozbité úseky jsem vůbec nemohl jet agresivně. Vypouštěl jsem je a pouze držel tempo. Waypointy byly dnes jako naschvál poschovávané, ale s Jendou jsme je nakonec všechny našli.“

„Kousek před cílem jsme viděli Cyrila Desprese s autem ležícím na střeše v dolíku. Na kolenou prosil, abychom mu pomohli. Přestože jsem věděl, že se připravuji o postup o jedno místo výš v celkovém pořadí, nezapochyboval jsem ani na chvíli, že bych mu nepomohl. Na podzim jsem sice řekl, že jezdci v top 20 si nepomáhají, ale asi jsem výjimka potvrzující pravidlo. Věřím, že se nám dobrý skutek v budoucnosti vyplatí.“

Náročná etapa svědčila i druhému pilotovi MP-Sports Tomášovi Ouředníčkovi. S navigátorem Davidem Křípalem byli dnes patnáctí a v celkové klasifikaci se posunuli také o jednu příčku na sedmnáctou pozici.

„Letos nás už na Dakaru nemá co překvapit,“ mínil Tomáš Ouředníček. „Šílené náročnosti a brutálním dunám však kontruje naše stabilní tempo, dobrá navigace a výborné spolehlivé auto. Týmový manažer MP-Sports Quirin Müller před startem Dakaru prohlásil, že Shrek nás dostane přes duny a ještě s ním uděláme dobrý výsledek. Věřím, že na něj máme zaděláno.“

Letošní ročník Dakaru ukončí ve čtvrtek poslední etapa z Pisca do Limy.

Tisková zpráva týmu MP-Sports (editováno)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu