Dakar 2019: Aleš Loprais v poslední etapě druhý, celkově pátý

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Posádka Tatry pilotované Alešem Lopraisem se s Rally Dakar 2019 rozloučila druhým časem v poslední etapě, která zavedla účastníky soutěže z Pisca zpět do Limy. Jako vítěz kategorie kamionů dorazil do peruánské metropole Eduard Nikolajev s Kamazem.

Aleš Loprais s navigátorem Ferranem Marcem Alcaynou a mechanikem Petrem Pokorou za sebou mají náročnou soutěž, v jejímž průběhu se několikrát potýkali s technickými problémy své Tatry Jamal. V posledních dvou etapách fungovala technika perfektně a česko-španělské trio vybojovalo páté místo absolutně, což je pro Lopraise nejlepší výsledek od roku 2015, kdy skončil těsně pod stupni vítězů.

V závěrečné etapě nestačil Loprais pouze na Tona van Genugtena s Ivecem. Na trati rychlostní zkoušky dlouhé 112 kilometrů pobyl o tři minuty a jedenáct sekund déle než celkově sedmý Nizozemec.

„Byl to pro mě asi nejtěžší Dakar, pokud nepočítám ty, kde jsme havarovali. Vrací se to k tradičním Dakarům maratonského charakteru. To se mi líbí, svědčí nám to. Na to, že jsme měli jen dvě čisté etapy, je výsledek velkým povzbuzením do budoucna,“ řekl bezprostředně po dojezdu do cíle poslední etapy Aleš Loprais.

Eduard Nikolajev, Dakar 2019

Rus Eduard Nikolajev porazil týmového kolegu Dmitrije Sotnikova rozdílem necelých šestadvaceti minut, Dakar vyhrál potřetí v řadě, počtvrté jako pilot a popáté celkově. V roce 2010 byl členem vítězné posádky Vladimira Čagina, jako řidič triumfoval poprvé v roce 2013.

„Byl to závod na hranici lidských i technických možností,“ zhodnotil 41. ročník dakarské rally Eduard Nikolajev. „Ve druhé polovině soutěže už pokračovaly jen dvě naše posádky. Ve skutečnosti začal po dni volna nový závod. Neustále jsme cítili tlak ze strany našich soupeřů. Mám velkou radost, že kamion vydržel. Je to úplně nová generace závodních vozů, které byly postaveny podle nových pravidel závodu. Během uplynulého roku celý tým věnoval jeho vývoji, stavbě a doladění spoustu sil.“

Gerard de Rooy, Dakar 2019

Třetí příčku za Kamazy obsadil Nizozemec Gerard de Rooy s Ivecem, který se na Dakar vrátil po roční přestávce. Před rokem dal přednost Africa Eco Race, kde zvítězil. Před Lopraise se ve výsledcích prosadil ještě Argentinec Federico Villagra s dalším Ivecem De Rooyova týmu.

Zatímco v kategorii motocyklistů a automobilů dojeli do cíle všichni čeští účastníci soutěže, mezi truckery byla úmrtnost mnohem větší. Martin Macík s Liazem i Martin Kolomý s Tatrou týmu Buggyra odstoupili už v první polovině soutěže, Kolomého týmový kolega Martin Šoltys skončil po sedmé etapě.

Peruánský Dakar byl pro kamiony mimořádně náročný. Z 41 vozů, které se 6. ledna postavily v Limě na start, jich do poslední etapy v soutěži vydrželo jen 14.

Výsledky Rally Dakar 2019 – kamiony:

1. Nikolajev / Jakovlev / Rybakov (Kamaz) 41:01:35
2. Sotnikov / Nikitin / Mustafin (Kamaz) +25:36
3. De Rooy / Rodewald / Torrallardona (Iveco) +1:34:44
4. Villagra / Yacopini / Torlaschi (Iveco) +5:49:08
5. Loprais / Marco Alcayna / Pokora (Tatra) +5:59:51
6. Vjazovič / Haranin / Žigulin (MAZ) + 6:39:29

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu