Dakar 2019: První výhra Toyoty, Prokop historicky nejlepší Čech

Rubrika: Auto, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah s navigátorem Matthieuem Baumelem vybojovali na Rally Dakar 2019 historicky první vítězství pro značku Toyota na nejslavnější maratonské rally světa. Martin Prokop s Janem Tománkem šestým místem vylepšili dosavadní maximum českých posádek v kategorii automobilů.

Se svou Toyotou Hilux se Al-Attiyah vedení ujal už po třetí etapě a od té chvíle první příčku neopustil. Na rozdíl od svých soupeřů zvládl celou soutěž naprosto bezchybně a do jejího cíle dorazil s náskokem 46 minut.

„Je to fantastické. Za celou rally jsme neudělali chybu,“ raduje se Nasser Al-Attiyah. „Pro všechny to byla opravdu velice obtížná soutěž. Dobré bylo, že jsme od třetího dne vedli, každý den jsme si ho upevňovali a do poslední etapy jsme šli s velkým náskokem. Mám radost kvůli Toyotě, protože tohle je poprvé, kdy Toyota vyhrála Dakar.“

Nasser Al-Attiyah & Mathieu Baumel, Dakar 2019

Al-Attiyah byl už před soutěží jedním z hlavních favoritů, což není situace, se kterou se i zkušení jezdci dokáží vždy stoprocentně vyrovnat.

„Je to tak, že my vždy respektujeme ostatní jezdce. Všichni jsou velice silní a každý chce vyhrát Dakar. Ale letos se jelo v Peru, což znamenalo, že nás čekala spousta písečných dun. Proto jsme věděli, že budeme moct dělat to, v čem jsme dobří.“

Katařan triumfoval na Dakaru už potřetí. V roce 2011 uspěl s továrním Volkswagenem, o čtyři roky později za volantem Mini. Poprvé jej navigoval Němec Dirk von Zitzewitz, podruhé se už radoval společně s Francouzem Baumelem.

Nani Roma, Dakar 2019

Druhé místo patří posádce Nani Roma, Àlex Haro Bravo s vozem Mini JCW Rally německého týmu X-raid, která se během soutěže nedopustila vážnějších chyb, kromě několika zapadnutí v písku. To jí pomohlo, aby za sebou nechala další favority.

Sébastien Loeb s Danielem Elenou sice vyhráli nejvíc etap ze všech, celkem čtyři, ale museli se prát také s technickými problémy Peugeotu týmu PH-Sport a nevyvarovali se ani bloudění. Na stupně vítězů se při čtvrtém startu na Dakaru prosadili podruhé; v roce 2017 byli druzí.

„Celkově to byla dobrá rally, protože jsme se umístili na stupních vítězů, ale chtěli jsme víc,“ připouští Sébastien Loeb. „Celkově jsme byli po celou rally nejrychlejší posádkou. Ale kvůli některým problémům jsme v několika etapách hodně ztratili. Nevyhráli jsme, ale byla to dobrá rally a já jsem si ji užil. Byly tu krásné duny, spousta dun, což bylo zábavné, ale příště musíme být lepší.“

Kuba Przygoński, Dakar 2019

Úspěšný rok prožívá polsko-belgická posádka Jakub Przygoński, Tom Colsoul, která s dalším Mini JCW Rally vyhrála loňský ročník Světového poháru FIA v cross-country rally a nyní čtvrtým místem uspěla i na Dakaru. V případě Przygońského jde o nejlepší výsledek na tomto podniku, Colsoul jednou zvítězil s De Rooyem v kategorii kamionů.

Až na pátém místě figuruje první posádka s Mini JCW Buggy, kterou tvoří Francouzi Cyril Despres a Jean-Paul Cottret. X-raid chtěl se svými bugynami bojovat o vítězství a dlouho byl Toyotě důstojným soupeřem, ovšem Stéphana Peterhansela a Davida Casteru vyřadilo v předposlední etapě zranění spolujezdcových zad a Carlos Sainz s Lucasem Cruzem čelili sérii problémů. Ty se ale nevyhnuli ani Despresovi, jenž svou buggy včera otočil v dunách na střechu.

Martin Prokop, Dakar 2019

Martin Prokop a Jan Tománek se ode dneška mohou pyšnit nejen nejlepším umístění českých jezdců v závodě mistrovství světa v rally (Prokop třikrát čtvrtý, v Argentině 2015 společně s Tománkem), ale jsou i nejúspěšnějšími Čechy v historii dakarské rally v kategorii automobilů. Šestým místem překonali vlastní výsledek z předchozího roku, kdy byli sedmí, stejně jako dvojice Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček při prvním jihoamerickém ročníku v roce 2009.

Posádka týmu MP-Sports musela o výsledek hodně zabojovat. Po technických problémech, který jejich Ford F-150 Raptor postihly hned v úvodní etapě, začínali Prokop s Tománkem až ze 44. pozice. Do první desítky pronikli až po maratonských etapách na konci prvního týdne. Ani druhá polovina soutěže ale pro ně nebyla o nic jednodušší. Jihlavský jezdec si bolestivě narazil zápěstí a v dalších dnech jel s jistým sebezapřením.

„Poslední etapa nebyla žádnou spanilou jízdou, ale závoděním do poslední chvíle, organizátor nám nic neodpustil,“ popisuje Martin Prokop. „Děkujeme za podporu, protože to, co jsme tu zažili nás dost bolelo a jsme rádi, že jste nám drželi palce.“

Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem měli plnit roli týmové dvojky v sestavě MP-Sports a soutěž dokončili jako sedmnáctí.

Výsledky Rally Dakar 2019 – automobily:

1. Al-Attiyah / Baumel (Toyota) 34:38:14
2. Roma / Haro Bravo (Mini 4×4) +46:42
3. Loeb / Elena (Peugeot) +1:54:18
4. Przygoński / Colsoul (Mini 4×4) +2:28:31
5. Despres / Cottret (Mini Buggy) +2:48:43
6. Prokop / Tománek (Ford) + 3:19:02
7. Al-Rajhi / Gottschalk (Mini 4×4) +4:30:56
8. Garafulic / Palmeiro (Mini 4×4) +8:15:26
9. De Villiers / Von Zitzewitz (Toyota) +7:59:16
10. Chabot / Pillot (Toyota) +8:09:58
17. Ouředníček / Křípal (Ford) +14:01:28

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu