Dakar 2019: Toby Price vyhrává Dakar podruhé, KTM poosmnácté!

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Souboj o vítězství mezi motocyklisty měl na Rally Dakar 2019 dramatické vyvrcholení. První příčku nakonec uhájil Toby Price, který chuť dakarského triumfu poprvé okusil v roce 2016. Rakouská KTM vyhrává už poosmnácté v řadě.

V kategorii motocyklů o vítězi rozhodovala až desátá etapa. Její rychlostní zkouška byla se 112 kilometry poměrně krátká, ale jela se v náročných dunách u Pisca. Jako leader soutěže vyrážel do posledního dne Australan Toby Price s KTM, jehož náskok před Pablem Quintanillou však činil pouhých 62 sekund.

Quintanilla se nadechl k závěrečnému náporu, jenže už na desátém kilometru upadl a poranil si nohu. Přesto pokračoval, aby se pokusil uhájit druhou příčku absolutně. Ani to se však nepodařilo a před továrního jezdce Husqvarny se v konečném hodnocení posunul ještě Priceův týmový kolega Matthias Walkner. Obhájce vítězství ztrácel na Quintanillu před poslední etapou šest a půl minuty, v součtu jej ale překonal o jedenáct a půl minuty, neboť Chilan dokončil poslední rychlostní zkoušku s téměř 20minutovou ztrátou.

Price svůj triumf ozdobil prvním letošním etapovým vítězstvím. Druhého Corneja s Hondou porazil o dvě minuty a 21 sekund.

Toby Price, Dakar 2019

„Je šílené, že jsme triumfovali na Dakaru, ačkoliv jsem první etapu vyhrál až dnes,“ kroutil hlavou nyní již dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price. „Jsem v sedmém nebi. Bylo to dlouhých deset dní. Teď zjistím, jak moc jsem ublížil svému zápěstí. Ale nakonec se veškerá bolest a utrpení vyplatilo. Myslel jsem si, že zvládnu dvě etapy a pak budu muset odstoupit. Ale pak se mi dařilo, měl jsem i trochu štěstí a celé to nakonec dopadlo. Bylo to vážně neskutečné.“

Bolesti, které musel Price překonávat, byly opravdu veliké: „Mám pocit, jako by mi teď v zápěstí rejdilo pět lidí nožem. Není to příjemné a není to žádná legrace, ale vítězství za to stálo. Teď na bolest určitě zapomenu. Vítězství veškerou bolest zažene.“

„Určitě nejsem novým vládcem závodu, protože tu je spousta kluků, kteří ho mohou vyhrát. Měl jsem silné soupeře, jako byli Pablo Quintanilla, Ricky Brabec, Sam Sunderland, Matthias Walkner… Všichni jsou silní. Nikoho z nich nikdy nemůžete odepisovat. Skvělý výkon podal Kevin Benavides. Nakonec jsme všichni bojovali až do cíle. Byla to drsná rally. Já se prostě jen nerad vzdávám a o tom to je.“

Pablo Quintanilla, Dakar 2019

Quintanilla se po pádu nejspíš smířil s třetím místem, ale v cíli přišla další studená sprcha. Ředitelství závodu zrušilo hodinovou penalizaci, kterou původně udělilo Samu Sunderlandovi po osmé etapě. Brit tak doplnil své týmové kolegy na stupních vítězů, oba jezdci Husqvarny končí až pod nimi.

Páté místo je životním výsledkem pro jeho týmového kolegu Andrewa Shorta. Při svém jediném předchozím startu na Dakaru v roce 2017 skončil 36 letý Američan sedmnáctý.

Xavier de Soultrait, Dakar 2019

30letý Francouz Xavier de Soultrait zachraňoval čest Yamahy, když jeho týmového kolegu Adriena Van Beverena den před koncem závodu vyřadila ze čtvrté pozice porucha motoru. Ve třetí etapě se De Soultrait zasloužil také o jediné dílčí vítězství Yamahy v letošním ročníku dakarské rally.

Přestože na prvních čtyřech pozicích figurují jen jezdci KTM a Husqvarny, po svém prvním vítězství od roku 1989 sahala i Honda. Ricky Brabec se s Quintanillou dlouho přetahoval o vedení, ale v osmé etapě Američana zastavila porucha motoru. Nejlepším jezdcem Hondy na Dakaru 2019 tak je celkově sedmý José Ignacio Cornejo Florimo. Teprve 24letý Chilan se v průběhu soutěže blýskl dvěma druhými místy v páté a sedmé etapě.

Osmé místo je při druhé účasti na Dakaru důvodem k radosti pro Luciana Benavidese (KTM).

Oriol Mena, Dakar 2019

Devátý Oriol Mena se zasloužil o další skvělý výsledek značky Hero, ačkoliv v porovnání s loňským ročníkem, kdy byl nejlepším nováčkem, si o dvě příčky pohoršil.

Svou bilanci opět vylepšil bolivijský motocyklista Daniel Nosiglia Jager, který s Hondou týmu MEC HRC pronikl do první desítky a o tři příčky tak překonal své dosud nejlepší umístění z předchozího ročníku.

Španělka Laia Sanz potvrdila s tovární KTM pozici nejlepší ženy ve startovním poli a na jedenáctém místě zaostala pouze o dvě příčky za svým dakarským maximem z roku 2015, kdy byla devátá.

Milan Engel, Dakar 2019

Dalším jezdcem, který dosáhl životního úspěchu, je Milan Engel (KTM, Moto Racing Group). 27letý závodník se při svém pátém startu na Da karu patnáctým místem zasloužil o jeden z vůbec nejlepších výsledků českých motocyklistů na slavné soutěži.

„Myslel jsem si, že dneska už to bude taková udržovačka, protože jsme s Tomiczkem startovali společně. Mezi námi šlo o patnácté místo. Pak jsme začali dojíždět jezdce, kteří startovali před námi a já jsem se pokusil trošku utrhnout, protože v dunách je obtížné trhnout se ve dvojici,“ popisuje průběh poslední etapy Milan Engel. „Ale podařilo se mi to a pak jsem se chytil Sunderlanda. Jel jsem strašně přes hranu, ale jsem za to rád. Riskoval jsem, ale je z toho dobrý výsledek.“

Gabriela Novotná, Dakar 2019

Do historie domácího motoristického sportu dnes opět vstoupila Gabriela Novotná (Husqvarna, Indigo Racing). 30letá závodnice z Chomutova se loni stala první Češkou, která se na start postavila mezi motocyklisty, a ode dneška je první Češkou, jež také závod na motorce dokončila. Celkově byla 70.

„Jsem strašně ráda, že jsme to dotáhli až do konce, protože mi to přišlo protrápenější než loni,“ tvrdí Gabriela Novotná. „Doufám, že už nikdy nebudu muset jít do závodu takhle nepřipravená, nenatrénovaná kvůli zdravotním problémům. Jsem strašně ráda, že jsem tady, bylo to parádní, ale teď musím ještě všechny emoce zpracovat.“

Kromě Engela s Novotnou se závodu zúčastnili ještě další tři čeští motocyklisté a všichni jej také dokončili. Jan Brabec (Husqvarna, Big Shock Racing) je v cíli klasifikován jako 34., Petr Vlček (KTM, Klymčiw Racing) obsadil 47. pozici a Jan Veselý byl navzdory bolestivě pohmožděným žebrům 66. absolutně a 11. ve třídě Original by Motul (malle moto), jež je určena pro motorkáře a quadisty jedoucí bez asistence.

Rally Dakar 2019
MOTOCYKLY
konečné výsledky
1. Toby Price KTM 33:57:16
2. Matthias Walkner KTM +9:13
3. Sam Sunderland KTM +13:34
4. Pablo Quintanilla Husqvarna +20:46
5. Andrew Short Husqvarna +44:10
6. Xavier de Soultrait Yamaha +54:00
7. Jose Ignacio Cornejo Florimo Honda +1:08:06
8. Luciano Benavides KTM +1:09:10
9. Oriol Mena Hero +2:08:41
10. Daniel Nosiglia Jager Honda +2:31:53
15. Milan Engel KTM +5:11:32

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu