Baja do Pinhal: Zvítězil domácí Jordão, Melot vede pohár

Rubrika: Baja do Pinhal, FIM SP baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Světový pohár FIM v bajách 2019 pokračoval ve dnech 22. až 24. března druhým podnikem v Portugalsku. Z premiérového vítězství na Baja TT do Pinhal se radoval domácí Daniel Jordão.

Baja TT do Pinhal byla letos zařazena do Světového poháru FIM v bajách poprvé. Pořadatelé připravili prolog a dvě rychlostní zkoušky, jejichž výsledky tvořily celkové hodnocení soutěže. Kromě toho byla na programu ještě „městská“ erzeta, která se jela v sobotu navečer, byla povinná, ale časy dosažené na její trati se do celkového součtu nezapočítávaly. Celkem se závodilo na 374 kilometrech; městská RZ měřila dalších 1100 metrů.

V rámci SP se soutěže zúčastnilo dvanáct motocyklistů a pět čtyřkolkářů. Jediným českým zástupcem ve startovním poli byl Antonín Pacanda se svým quadem Yamaha Raptor.

Portugalec Daniel Jordão (Yamaha) zvítězil jak v hodnocení účastníků SP, tak také celkově. Druhou příčku absolutně obsadil jeho krajan Bernardo Megre (Husqvarna; +2:41 min), výhradně portugalskou sestavu na stupních vítězů zkompletoval Salvador Vargas (KTM; +6:37).

Benjamin Melot, Baja TT do Pinhal 2019
Benjamin Melot, KTM 450 SXF. Baja TT do Pinhal 2019. © Escuderia Castelo Branco/Dreams Photo

Benjamin Melot (KTM) obsadil šestou příčku celkově (+18:07 min), ale mezi účastníky SP byl druhý. Ve Spojených arabských emirátech žijící Francouz tak zopakoval výsledek z úvodní dubajské baji a díky tučnému bodovému přísunu se ujal vedení v průběžném hodnocení poháru.

„Byl to velice dobrý závod na úzkých horských kamenitých cestách, které vedly podél roklí a na nichž byla spousta ostrých zatáček. Nechyběly také pasáže v lesích. Bylo snadné sjet ze správné trati, protože ji křižovala spousta jiných cest,“ popisoval v cíli Benjamin Melot. „Portugalci jsou v takovém terénu velice rychlí a já jsem navíc v sobotu inkasoval dvouminutovou penalizaci za překročení povolené rychlosti. Ale jsem za tuto novou zkušenost moc rád. Myslím, že v poháru absolvuji celou sezonu.“

Portugalskou soutěž okusili také dubajští jezdci Mohammed Al Balooshi s bratrem Sultanem a Kuvajťan Abdullah Al-Shatti. Pouštní specialisté se především učili padali, proto byli rádi, že dojeli až do cíle. Nejlepšího výsledku ze zmíněné trojice dosáhl celkově dvacátý (v SP šestý) Mohammed Al Balooshi.

„Bylo to těžší, než jsem si myslel,“ přiznal po soutěži Mohammed Al Balooshi. „Tempo je hodně jiné než na dubajské baje a jsem rád, že jsem dojel celý. Ale hodně jsem se naučil! Získal jsem mnohem víc bodů než v Dubaji, což je dobrá zpráva s ohledem na zbytek sezony.“

Tomás de Gavardo, Baja TT do Pinhal 2019
Tomás de Gavardo, KTM EXC. Baja TT do Pinhal 2019. © Escuderia Castelo Branco/Dreams Photo

Mezi juniory byl nejrychlejší Tomás de Gavardo (KTM). Díky tomuto výsledku a bodům za třetí místo, které obsadil v Dubaji, se Chilan ujal vedení v průběžném hodnocení SP juniorů.

„Byla to nádherná baja a můj první start v Portugalsku. V neděli jsem do toho šel ještě víc než v sobotu, ale zároveň jsem se snažil šetřit svou motorku. Z vítězství mezi juniory mám pochopitelně radost,“ ohlédl se za závodním víkendem Tomás de Gavardo.

V kategorii žen zvítězila domácí Rita Vieira (Yamaha). Vedení v průběžné klasifikaci šampionátu však udržela Aishwarya Pissay (TVS). Indka obsadila v Portugalsku třetí příčku, ale na svém kontě má také 25 bodů z Dubaje, kde startovala jako jediná žena.

Roberto Borrego, Baja TT do Pinhal 2019
Roberto Borrego, Yamaha AJ42. Baja TT do Pinhal 2019. © Escuderia Castelo Branco Media

Také čtyřkolkářům kralovali domácí borci. Roberto Borrego zvítězil s téměř pětiminutovým náskokem před Luísem Engeitadem. Borrego vyhrál soutěž už počtvrté a vyrovnal tak rekord motocyklisty Antónia Maia. Nebodoval však do světového poháru. Do jeho tabulky si maximální počet bodů připsal Engeitado.

Nejúspěšnějším ze zahraničních účastníků byl třetí (v hodnocení SP druhý) Juraj Varga ze Slovenska. Antonín Pacanda získal při svém debutu ve světovém poháru body za čtvrté místo, celkově obsadil pátou příčku.

„Měli jsme problém se zadním unašečem, navíc v neděli jsem jel asi šedesát kilometrů s proraženou pneumatikou jen po ráfku. Portugalsko bylo fakt masakr. Kameny, voda, štěrk, písek… Všechno tu je. Jsem rád, že jsem dojel,“ popsal Antonín Pacanda.

Třetím podnikem Světového poháru FIM v bajách bude Baja Aragón, která se pojede ve Španělsku od 25. do 28. července.

Baja TT do Pinhal 2019 – konečné výsledky moto SP FIM:

1. Daniel Jordão Yamaha WR 450 6:13:41
2. Benjamin Melot KTM 450 SXF +18:07
3. Kuba Piątek Husqvarna FE 450 +30:41
4. Tomás de Gavardo KTM EXC +41:00
5. Ivan Donoso Honda CRF 450 RX +47:16
6. Mohammed Al Balooshi Kawasaki KXF 450 +1:04:37
7. Rita Vieira Yamaha R +1:12:55
8. Sara García Yamaha WRF 450 +1:14:28
9. Ashish Raorane KTM EXC 450 +1:26:02
10. Sultan Al Balooshi Kawasaki KXF 450 +1:36:56
11. Abdullah Al-Shati Kawasaki KXF 450 +2:05:39
12. Aishwarya Pissay TVS RTR 450 +2:54:22

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu