Merzouga: Tempo diktují Van Beveren a Svitko

Rubrika: Merzouga Rally, Moto/Quad  

Úvodní etapu Merzouga Rally 2019 vyhrál tovární jezdec Yamahy Adrien Van Beveren. Na druhé příčce průběžného hodnocení figuruje Slovák Štefan Svitko s KTM.

Jubilejní desátý ročník marocké soutěže odstartoval už v neděli krátkým dvoukilometrovým prologem, který měl především určit startovní pořadí pro první etapu. Skutečně naplno se rally rozjela až v pondělí, kdy byla na programu smyčka se startem a cílem v Xeluce. Závodilo se ve velkém dunovém poli u Merzougy a pak následovala ještě jedna sekce nižších, ale neméně záludných dun. Celkem se na čas jelo 208 kilometrů.

Zatímco v neděli byl v prologu nejrychlejší tovární jezdec Sherca Michael Metge, v pondělí převzal otěže závodu Van Beveren.

Adrien Van Beveren, Merzouga Rally 2019
Adrien Van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamaha Official Rally Team. Merzouga Rally 2019. © Yamaha Racing

„V prologu jsem se trochu zamotal do navigace a ztratil jsem nějaký čas. Dnes ráno jsem se snažil, proto jsem nasadil vysoké tempo a pokusil se vyhrát etapu. Chtěl jsem si vybudovat náskok,“ popsal strategii Adrien Van Beveren. „Jel jsem rychle, ale nezapomínal jsem ani na opatrnost. Zítra nás čeká další dlouhý den a já budu navíc na trať vyrážet jako první.“

Francouz byl v první etapě o více než čtyři minuty rychlejší než Svitko, dalších šest minut ztratil Metge. Čtvrtý je Portugalec Joaquim Rodrigues, jenž se loni při debutu na Dakaru blýskl desátým místem absolutně. Páté místo po prvním dnu drží bývalý jezdec českého týmu MRG Jacopo Cerutti.

Úterní okruh kolem bivaku v Xeluce měří 212 kilometrů. Na úvod si budou muset účastníci závodu poradit s dunami oblasti Erg Chebbi. Závěrečná část etapy je rychlejší, ale zase obtížnější na navigaci.

Průběžné pořadí Merzouga Rally 2019

Motocykly po 1. etapě

1. Adrien Van Beveren Yamaha 3:51:35
2. Štefan Svitko KTM +4:07
3. Michael Metge Sherco +9:15
4. Joaquim Rodrigues Speedbrain/Hero +13:34
5. Jacopo Cerutti Husqvarna +14:56
6. Ross Branch KTM +17:25

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu