Abu Dhabi: Despres výrazně ztratil, novým leaderem Peterhansel

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Druhou etapu Abu Dhabi Desert Challenge 2019 vyhrál Yazeed Al-Rajhi s Toyotou, ale ještě větší důvod ke spokojenosti má Stéphane Peterhansel. Pilot Mini se ujal vedení v průběžném hodnocení soutěže.

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Je pouze málo věcí, které zatím Stéphane Peterhansel v cross-country rally nedokázal. Například nevyhrál soutěž v celkovém hodnocení společně se svou manželkou. Po druhé etapě Abu Dhabi Desert Challenge však není vyloučeno, že by se při druhém podniku letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country rally mohl dočkat i tohoto úspěchu.

Pondělní etapu, jejíž rychlostní zkouška měřila 223 kilometrů, opět komplikoval relativně silný vítr. Nejrychlejší byl tentokrát Yazeed Al-Rajhi (Toyota) před Vladimirem Vasiljevem (BMW; +4:14 min) a Khalidem Al Qassimim (Peugeot; +5:44). Stéphanu a Andree Peterhanselovým však stačil i čtvrtý čas (+10:12), aby se v celkovém součtu posunuli ze třetí na první pozici.

Andrea Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

„Byla to složitá etapa a viděli jsme, jak Despres a Ten Brinke zapadli. Proto jsme to hráli na jistotu a nejeli moc rychle,“ tvrdil v cíli Stéphane Peterhansel. „Pořád hodně foukalo, což komplikovalo jízdu v dunách. Pro mou ženu to byla nová zkušenost. Poprvé byla v autě, které jelo jako první, a nemohla tedy sledovat žádné stopy.“

Francouz startuje na ADDC poprvé od roku 2011, kdy soutěž také popáté v kategorii automobilů vyhrál. Nyní po dvou z pěti etap vede s více než dvouminutovým náskokem před Bernhardem ten Brinkem s Toyotou. Nizozemec sice udržel druhou příčku, ale v dunách prohospodařil téměř dvouminutový náskok, který před Peterhanselem držel po prvním dnu.

„Byl to rozhodně náročný den,“ připustil Bernhard ten Brinke. „Prvních 25 kilometrů jsem jel dobře, společně se Stéphanem, ale pak jsme zapadli a ztratili nějaký čas. Následně jsme se honili s Yazeedem jako kočka s myší. Padesát kilometrů před cílem jsme tvrdě dopadli po jednom skoku. Došlo k poškození mé sedačky a zřejmě i něčeho dalšího ve voze. Dojet do cíle pak nebylo vůbec snadné.“

Bernhard ten Brinke, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA / Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Ze šestého na třetí místo se díky pondělnímu výsledku posunul Khalid Al Qassimi s Peugeotem. Vítež ADDC 2017 se navíc výrazně přiblížil čelu závodu. Zatímco ještě ráno zaostával za leaderem o více než patnáct minut, nyní jej od první příčky dělí necelé tři minuty. Na druhého Ten Brinkeho ztrácí 32 sekund.

Przygoński předstihl Prokopa, ale pomohl mu

Kuba Przygoński, který jede podruhé s buggy Mini, byl ve druhé etapě pátý nejrychlejší (+11:55), díky tomu si o příčku polepšil v průběžném pořadí a je čtvrtý. Za svá záda odsunul Martina Prokopa (Ford). Jezdec týmu MP-Sports byl dnes sedmý (+17:28), celkově je pátý, ovšem od Przygońského jej dělí jen minuta a půl.

Przygoński navíc dnes Prokopovi vracel jeho pomoc z předchozí etapy.

Martin Prokop, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Martin Prokop / Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © MP-Sports

„Pomohli jsme Martinovi, který zapadl. Pak jsme ho viděli stát znovu a pokusili jsme se mu pomoct, ale ztratili bychom příliš mnoho času, kdybychom tam zůstali. Byla to náročná rychlostní zkouška a nám upadly pravé dveře, takže jsme měli uvnitř spoustu písku. Přesto jsme rádi, že jsme Martinovi mohli oplatit jeho včerejší pomoc,“ popsal dění na trati Kuba Przygoński.

A svůj komentář přidal také Martin Prokop: „První část byla perfektní. Dojeli jsme Peterhansela a pak i první auto Ten Brinkeho. Nechtěli jsme ho předjíždět, protože jsme nechtěli malovat stopu, ale udělal jsem taktickou chybu. Jel jsem za ním moc blízko a když zapadl, zapadl jsem vedle něj. Nakonec nám Kuba splatil včerejší pomoc, vytáhl nás odtud, protože to byla velká díra. Druhá půlka byla strašná. Auto špatně dobíjelo, vevnitř to přestalo chladit a nakonec se nám auto úplně zastavilo. Přestaly jít benzinové pumpy. Dlouho jsme stáli, než jsme to spravili. Škoda.“

Martin Prokop po etapě inkasoval minutovou penalizaci za překročení rychlosti povolené v jednom z úseků trati.

Podobně jako v případě Al Qassimiho pomohl výborný pondělní výsledek také Vasiljevovi. Rus postoupil z desátého na šesté místo.

Sedmou příčku udržel Polák Aron Domżała (Toyota) před dvojicí nejlepších pilotů třídy T3 (SxS). V jejím hodnocení i nadále vede Američan Casey Currie před Brazilcem Reinaldem Varelou, který byl dnes o 59 sekund rychlejší než jeho soupeř a díky tomu oba rivaly dělí po dvou dnech náročného závodění pouze devět sekund!

Z první až na desátou pozici klesl po druhé etapě Cyril Despres. Francouz dnes ztratil téměř tři a půl hodiny.

„Dnes jsme měli smůlu. Na 23. kilometru jsme zuli pneumatiku z ráfku a zapadli jsme. Dvě a půl hodiny jsme se z toho nemohli dostat a pak znovu začala písečná bouře. Byl to opravdu dlouhý den. V etapě dlouhé 370 kilometrů jsme strávili sedm hodin,“ rekapituloval Cyril Despres.

Yazeed Al-Rajhi, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Yazeed Al-Rajhi / Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Nejrychlejší muž dne Al-Rajhi figuruje v průběžných výsledcích až na devatenácté pozici s obrovskou ztrátou způsobenou penalizací. První etapu totiž jezdec ze Saúdské Arábie nedokončil kvůli problémům s transmisemi své Toyoty.

V úterý 2. dubna pokračuje Abu Dhabi Desert Challenge 2019 třetí etapou, jejíž rychlostní zkouška měří 298 kilometrů a je tak nejdelší z celé soutěže.

Abu Dhabi Desert Challenge 2019
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Rally 7:16:46
2. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +2:26
3. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +2:58
4. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Buggy +8:47
5. Prokop / Chytka Ford F-150 Evo +11:19
6. Vasiljev / Žilcov BMW X3 +16:12
7. Domżała / Marton Toyota Hilux +21:07
8. Currie / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +40:44
9. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +40:53
10. Despres / Oliveras Mini JCW Buggy +3:29:11
21. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +120:50:25

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu