Abu Dhabi: Cornejo dramatizuje závěr rally

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

José Ignacio Cornejo s tovární Hondou vyhrál předposlední etapu Abu Dhabi Desert Challenge 2019 a minimalizoval náskok vedoucího Sama Sunderlanda na KTM. Před závěrečným dnem ztrácí 24letý Chilan na zkušeného Brita pouhých osmnáct sekund!

Předposlední etapu ADDC 2019, jejíž rychlostní zkouška dlouhá 286 kilometrů provedla účastníky rally vysokými dunami západně a jižně od Mezairy, vyhrál Nacho Cornejo s tříminutovým náskokem před týmovým kolegou Joanem Barredou. Zatímco zkušený Španěl jede po odstoupení z první etapy zatížen velkou penalizací a o umístění na stupních vítězů už bojovat nemůže, junior Hondy je v naprosto odlišné situaci.

José Ignacio Cornejo, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
José Ignacio Cornejo, Monster Energy Honda Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © HRC

Cornejo se díky druhému etapovému vítězství vklínil mezi tovární jezdce KTM a sahá po životním úspěchu. Ve čtvrtek to ale nebude mít vůbec jednoduché. Jako vítěz předchozí etapy bude na trať vyrážet první a při navigaci se bude muset spolehnout jen sám na sebe.

„Dnes jsem startoval ze zadních pozic. Proto jsem se do toho mohl opřít a pokusil se stáhnout tolik minut, kolik jen bylo možné,“ řekl v cíli José Ignacio Cornejo. „Jenže jako vítěz dnešní etapy budu zítra vyjíždět první stopu. Sam mi zítra dokáže ujet. Každopádně ale budu bojovat až do konce, abychom udrželi druhé místo celkově.“

Sam Sunderland, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © KTM

Sam Sunderland byl dnes se ztrátou dvanácti a půl minuty klasifikován až jako sedmý.

„Jet první není nikdy výhodné, proto to pro mě byl další těžký den,“ přiznal Sam Sunderland. „Se svým výkonem jsem spokojený, protože mě dohnali jen dva další jezdci. Dnes jsem ve srovnání se soupeři ztratil, ale to je taktika, kterou musíte přijmout, pokud chcete mít šanci na vítězství v soutěži. Jsem strašně unavený, což je po takové etapě normální. Musíte jet velmi technicky, protože zbarvení dun může být matoucí.“

Zkušenosti a výhodnější startovní pozice před čtvrtečním závěrečným dějstvím favorizují právě vítěze ADDC z roku 2017, ovšem nejen v cross-country rally není nikdy rozhodnuto dřív, než závodníci skutečně projedou cílem.

Luciano Benavides, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Luciano Benavides, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © KTM

V případě zaváhání vedoucí dvojice zůstává ve hře také Luciano Benavides s druhou tovární KTM. 23letý Argentinec dnes dojel čtvrtý a celkově klesl za Corneja na třetí pozici, na prvního Sunderlanda však ztrácí necelých pět minut.

„Pro mě to dnes byl velice dobrý den. Po devadesáti kilometrech jsem dojel bratra Kevina a pak jsme jeli společně, což bylo příjemné. Před koncem jsme dostihli i Sama. Myslím, že jako první jezdci na trati jsme dnes několik minut ztratili, ale celkově jsem spokojený se svým umístěním i výkonem,“ pochvaloval si Luciano Benavides.

Kevin Benavides (Honda) udržel v průběžné klasifikaci čtvrté místo před Andrewem Shortem (Husqvarna), jehož včera přibrzdily technické problémy. Na dnešní rychlostní zkoušce dosáhl Američan třetího času a z Benavidesova náskoku umazal skoro sedm minut. Před poslední etapou však oba stále dělí více než čtrnáct minut.

Ve čtvrtek 4. dubna zakončí Abu Dhabi Desert Challenge 2019 pátá etapa, jejíž rychlostní zkouška měří 214 kilometrů a je nejkratší z celé soutěže.

Průběžné pořadí Abu Dhabi Desert Challenge 2019

Motocykly po 4. etapě

1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 15:06:43
2. José Ignacio Cornejo Honda CRF 450 Rally +0:18
3. Luciano Benavides KTM 450 Rally +4:54
4. Kevin Benavides Honda CRF 450 Rally +21:16
5. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +35:48
6. Mark Ackerman Husqvarna F 450 Rally Replica +59:10

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu