Abu Dhabi: Pohroma favoritů v předposlední etapě

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Čtvrtá etapa Abu Dhabi Desert Challenge 2019 byla sportovní pohromou pro trojici favoritů. Bernhard ten Brinke, Kuba Przygoński a Martin Prokop patřili ještě ve středu ráno k uchazečům o umístění na stupních vítězů. Během dne však jejich ambice vzaly za své. Český závodník na rozdíl od soupeřů alespoň dojel do cíle.

Manžele Stéphana a Andreu Peterhanselovi dělí při premiérovém společném startu s vozem elitní kategorie T1 jediná etapa od prvního vítězství v absolutním hodnocení soutěže. Francouzko-německý pár si ve středu připsal první etapové vítězství v rámci Abu Dhabi Desert Challenge 2019 a do posledního dne rally odstartuje se svým Mini JCW Rally z první pozice s náskokem osmnácti a půl minuty před nejbližšími z pronásledovatelů.

„Každý den je novou výzvou. Můžete prožít skutečně dobrý den a hned ten další může být nejhorší z celého vašeho života. Víme, že každý kilometr je náročný,“ řekl v cíli rychlostní zkoušky Stéphane Peterhansel. „Na začátku jsem se necítil moc jistě, protože jsem tu dlouho nebyl. Musel jsem se znovu učit, abych tu byl znovu ve hře. Stále nemám stoprocentní jistotu, takže musím jít krok za krokem. Dnes to bylo dlouhé. Naštěstí jsme nezapadli a pořád jsme jeli, i když to pro auta byla hodně těžká etapa ve složitých dunách. Ale tak to mám rád. Přijde mi nudné, když je to moc jednoduché.“

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Noví vyzyvatelé

Těmi se díky čtvrtému času (+ 13:59 min) v předposlední etapě, jejíž rychlostní zkouška měřila 286 kilometrů, stali Khalid Al Qassimi a Xavier Panseri. Posádka Peugeotu týmu Abu Dhabi Racing je zároveň jediná, která se s leadery soutěže udržela v kontaktu. Není bez zajímavosti, že před dvěma lety nastupoval Al Qassimi do posledního dne s ještě větší ztrátou a nakonec se radoval z vítězství…

Těsně po dojezdu do cíle ale samotný Khaled Al Qassimi nečekal, že by si mohl výrazně polepšit: „Bylo to obtížné a v první sekci jsme důkladně zapadli. Jelo se v měkkém písku a my máme auto s jednou poháněnou nápravou. Jsme tu, ale nevím, jak na tom budeme ve výsledcích. Docela nám trvalo, než jsme se vyhrabali.“

Khalid Al Qassimi, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Khalid Al Qassimi / Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Ze šesté na třetí příčku se posunul Aron Domżała s navigátorem Maciejem Martonem. Poláci se s Toyotou týmu Overdrive ve středu blýskli druhým časem (+ 6:46), celkově však na Peterhanselovi ztrácejí více než tři čtvrtě hodiny.

„Úžasný den,“ pochvaloval si Aron Domżała. „Měli jsme sice drobnější problém s elektrikou, kvůli kterému jsme museli na začátku asi na tři minuty zastavit, ale pak jsme dojeli Vladimira [Vasiljeva] a Al Qassimiho. Jeli jsme společně až do chvíle, než Vladimir udělal defekt. Al Qassimiho jsem předjet nemohl, je opravdu rychlý.“

Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem (BMW) stále pokračují podle mustru „jednou hůř, podruhé lépe“. Po zapadnutí ve třetí etapě byli Rusové o den později třetí (+ 9:22) a díky tomu si také oni polepšili o tři místa. Před zítřejším finále figurují na čtvrté pozici a stále mohou pomýšlet i na pódiové umístění. Za třetím Domżałou zaostávají o necelých deset minut.

Aron Domżała, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Aron Domżała/Maciej Marton, Toyota Hilux, Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Tři z kola ven

O druhou pozici průběžné klasifikace přišli Bernhard ten Brinke s Tomem Colsoulem, kteří s Toyotou týmu Overdrive Racing čtvrtou etapu nedokončili.

Nizozemec šel v úvodní části rychlostní zkoušky se svou Toyotou přes střechu a do servisu v neutralizované zóně dorazil s poškozenou střechou a kolem. Jenže krátce po startu do dalšího úseku havaroval znovu. Posádka byla letecky transportována do nemocnice v Madinat Zayed. Podle prvních zpráv pořadatelů by se v případě obou jejích členů nemělo jednat o vážná zranění.

Kuba Przygoński s Timem Gottschalkem figurovali po třech etapách na čtvrté pozici se ztrátou šesti a půl minuty. Polsko-německá posádka však na trať dnešní rychlostní zkoušky vůbec nevyrazila. Ještě před startem měřeného úseku zůstalo jejich Mini JCW Buggy stát kvůli poruše převodovky. Vítěz loňského světového poháru v cross-country rally by měl po opravě nastoupit do posledního dne. S penalizací za nedokončenou etapu ale definitivně vypadl z boje o nejvyšší příčky.

Kuba Przygoński, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team/X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE

Technické problémy zastavily také Martin Prokop s Viktorem Chytkou.

„Na devadesátém kilometru vypověděl Shrek službu. Zřejmě se jedná o problém s plynovou klapkou. Motor se zastavil,“ hlásil přímo z trati Martin Prokop. „Zkoušíme to opravit, ale na víc než na 500 otáček motor nerozhýbeme. S tím se tady prostě jet nedá. Pomoc je na hlavní cestě, jen dva kilometry daleko, ale jen tak se k nim asi nedostaneme. Vypadá to na dlouhý den.“

Ford týmu MP-Sports nakonec dorazil do cíle se ztrátou jedné hodiny a 49 minut. Prokop tak klesl s pátého na sedmé místo.

Bitva až do konce

Na pátou a šestou pozici absolutně se posunuli dva nejlepší jezdci kategorie T3 (SxS). Reinaldo Varela dnes byl o minutu a 53 sekund rychlejší než jeho kolega z továrního týmu Can-Am Casey Currie a odsunul Američana na druhé místo ve třídě. Ovšem před poslední etapou má Brazilec k dobru pouhých 43 sekund.

Cyril Despres, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Cyril Despres/Daniel Oliveras, Mini JCW Buggy, X-raid Mini JCW Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Smolaři si polepší

Vítěz úvodní etapy Cyril Despres (Mini JCW Buggy) přišel o naději na dobrý výsledek kvůli sérii problémů hned o den později. Dnes ale patřil k těm šťastnějším a polepšil si na osmé místo.

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford) pokračují v soutěži s výraznou penalizací za nedokončenou etapu. Také oni však dokázali zdolat nástrahy čtvrtého dne a v průběžném pořadí jsou patnáctí.

Ve čtvrtek 4. dubna zakončí Abu Dhabi Desert Challenge 2019 pátá etapa, jejíž rychlostní zkouška měří 214 kilometrů a je nejkratší z celé soutěže.

Průběžné pořadí Abu Dhabi Desert Challenge 2019

Automobily po 4. etapě

1. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Rally 15:13:16
2. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +18:35
3. Domżała / Marton Toyota Hilux +46:12
4. Vasiljev / Žilcov BMW X3 +55:59
5. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +1:33:43
6. Currie / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +1:34:26
7. Prokop / Chytka Ford F-150 Evo +2:03:29
8. Despres / Oliveras Mini JCW Buggy +4:11:48
15. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +122:28:58

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu