Merzouga: Van Beveren zvítězil. Uspěl také Klymčiw Racing

Rubrika: Merzouga Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Adrien Van Beveren si triumf v desátém ročníku Merzouga Rally pojistil nejrychlejším časem v závěrečné etapě. Pro továrního jezdce Yamahy však marocká soutěž znamenala hlavně začátek přípravy a dobrý trénink na Rally Dakar 2020.

Merzougu 2019 uzavřela už tradičně tak zvaná „dunová Grand Prix“, do níž všichni motocyklisté startovali najednou. I když se jednalo o relativně krátkou rychlostní zkoušku (48 km), rozhodně nešlo o formalitu.

Adrienu Van Beverenovi stačilo v pátek dojet bez větší ztráty, ale Francouz se se soutěží rozloučil nejlepším možným způsobem. Potřetí vyhrál etapu a v celkovém hodnocení zvítězil s více než 24minutovým náskokem před Rossem Branchem (KTM).

Adrien Van Beveren & Jamie McCanney, Merzouga Rally 2019
Adrien Van Beveren & Jamie McCanney, Yamaha WR450F Rally. Merzouga Rally 2019. © ASO/A. Vialatte

„Hromadný start a společné závodění v dunách byla velká zábava. Je samozřejmě fajn zakončit soutěž dalším etapovým vítězstvím, ale je to jen bonus,“ hodnotil Adrien Van Beveren. „Merzouga Rally byla o zlepšování, o rozvoji navigačních schopností. Na to jsme se tu chtěli soustředit a jsem přesvědčen, že se nám to povedlo. Málokdy jsem udělat takové pokroky v tak krátké době. Navigace tu je velice záludná, takže když startujete první tolikrát jako já, získáte sebedůvěru. Teď nás čeká Silk Way Rally, ale ještě před tím spousta testování a tréninku. Tak do práce…“

V pátek Yamaha slavila etapový double, k němuž pomohl Jamie McCanney. Pro juniorského mistra světa v enduru z roku 2015 byla letošní Merzouga úplně první rally jeho kariéry. Přesto si 24letý závodník z britského ostrova Man dojel pro velice slušné jedenácté místo absolutně.

„Pro mě byla Merzouga Rally skvělou zkušeností. Přijel jsem, abych si poprvé zkusil rally a učil se,“ řekl po poslední etapě Jamie McCanney. „Cítil jsem, že jsem se postupně zlepšoval. Nějaký čas mě stálo minutí waypointu v první etapě, ale myslím si, že právě z takových chyb se člověk učí. Dlouho si budu pamatovat pocit, kdy jedete sto padesát kilometrů v závodě úplně sám.“

Oriol Mena, Merzouga Rally 2019
Oriol Mena, Speedbrain 450 Rally, Hero MotoSports. Merzouga Rally 2019. © ASO/A. Vialatte

Závěr přinesl radost i zklamání

Kromě Yamahy panovala spokojenost také v táboře týmu Hero MotoSports. Oriol Mena se cross-country rally věnuje od roku 2017 a na letošní Merzouze vybojoval své premiérové umístění na stupních vítězů. Čtvrté místo je nejlepším výsledkem kariéry také pro jeho týmového kolegu Joaquima Rodriguese.

K největším poraženým závěrečného dne patřil Sebastian Bühler (KTM). Němec, který v lednu při debutu na Dakaru obsadil dvacáté místo, postoupil na Merzouze po maratonských etapách na sedmou pozici, ale závěrečnou etapu nedokončil.

Myunggul Ryu, Merzouga Rally 2019
Myunggul Ryu, Husqvarna FR 450 Rally, Klymčiw Racing. Merzouga Rally 2019. © ASO/V. Eleuterio

Korejsko-český úspěch

Merzouga Rally oficiálně patří do Dakar Series. Díky tomu se soutěžící, kteří závod zvládli bez jakékoliv větší penalizace (za nedokončenou etapu apod.), automaticky kvalifikovali na Dakar 2020. Kromě jiných je to i případ Myunggula Ryu, jenž s Husqvarnou českého týmu Klymčiw Racing obsadil 22. místo absolutně. V lednu příštího roku by se tak mohl stát prvním Jihokorejcem, který se postaví na start dakarské rally.

Jeho řecká týmová kolegyně Polytimi Kyriakopoulou soutěž dokončila se zlomenou klíční kostí.

Klymčiw Racing čeká už příští týden další závod. Morocco Desert Challenge by se český tým měl zúčastnit se šesticí jezdců: Skyler Howes, Garrett Poucher, Petr Vlček, Gee Motzkin, Marian Starý a přihlášena je i Kyriakopoulou.

Výsledky Merzouga Rally 2019

Motocykly

1. Adrien Van Beveren Yamaha 15:28:02
2. Ross Branch KTM +24:37
3. Oriol Mena Hero/Speedbrain +33:01
4. Joaquim Rodrigues Hero/Speedbrain +34:21
5. Alessandro Botturi Yamaha +46:41
22. Myunggul Ryu Husqvarna +4:57:01
58. Polytimi Kyriakopoulou Husqvarna +67:35:54

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu