Merzouga: Maratonská etapa zamíchala pořadím

Rubrika: Merzouga Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Ross Branch z Botswany vyhrál druhou část maratonské etapy a v průběžném pořadí Merzouga Rally 2019 se mezi motocyklisty posunul na druhé místo. Do problémů se naopak dostali oba jezdci týmu Hero MotoSports i další závodníci nejen z první desítky.

Po noci strávené v maratonském bivaku uprostřed pouště čekala na účastníky desátého ročníku marocké Merzouga Rally předposlední etapa, která je zavedla zpět do centra soutěže v Erfoudu. Cestou však museli zdolat další náročnou rychlostní zkoušku dlouhou 205 kilometrů. A to se ne všem podařilo.

Hvězdou dne byl 32letý Branch (KTM), který na sebe upozornil už v lednu. Při debutu na Rally Dakar obsadil třinácté místo absolutně. Ve čtvrtek se stal třetím motocyklistou po Michaelu Metgeovi (Sherco) a Adrienu Van Beverenovi (Yamaha), který na letošní Marzouze vyhrál etapu. Díky tomu v celkovém hodnocení poskočil z páté na druhou pozici.

Adrien Van Beveren, Merzouga Rally 2019
Adrien Van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamaha Official Rally Team. Merzouga Rally 2019. © Yamaha Racing

Van Beveren s jistotou…

Van Beveren byl téměř o čtyři minuty pomalejší, přesto uhájil vedení. Před závěrečnou etapou má před Branchem k dobru skoro 23 minut.

„Těšíme, jak z mého pohledu maratonské etapy dopadly a opravdu jsem si je užil. Včera byla navigace obtížnější, ale já jsem se cítil dobře. Vítězství bylo samozřejmě skvělé. Dnes jsem jel celou dobu jako první, což nebylo jednoduché, ale jak už jsem řekl, je to skvělý trénink. Musím se soustředit výhradně na svůj roadbook a nemůžu sledovat žádné stopy dalších jezdců. Udělal jsem pár chyb, několikrát se ztratil, ale zase jsem to dohnal, i když jsem nejel na sto procent, spíš v takovém tréninkovém tempu,“ ohlédl se za dvěma uplynulými dny Adrien Van Beveren.

…mnozí další s problémy

Joaquim Rodrigues a Oriol Mena (oba Hero) nejprve bloudili, ale společnými silami našli správnou cestu. Rodrigues však při pádu poškodil svou GPS, několikrát musel kvůli opravě zastavit a v průběžné klasifikaci klesl ze druhého na čtvrté místo. Mena udržel třetí pozici, nicméně jeho odstup od leadera závodu narostl.

Joaquim Rodrigues, Merzouga Rally 2019
Joaquim Rodrigues, Speedbrain 450 Rally, Hero MotoSports. Merzouga Rally 2019. © ASO/A. Vialatte

Jacopa Ceruttiho (Husqvarna) dělilo po třetí etapě pouhých dvanáct sekund od medailových pozic. Ve čtvrtek ale musel z etapy odstoupit a jeho naděje na dobrý výsledek vzaly za své.

Etapu nedokončil ani jediný český zástupce ve startovním poli Jiří Kalát (KTM), ani Řekyně Polytimi Kyriakopoulou jedoucí s Husqvarnou české stáje Klymčiw Racing. Její týmový kolega Myunggul Ryu z Jižní Koreje si na rychlostní zkoušce připsal dvaadvacátý čas a celkově je třiadvacátý.

Poslední etapa Merzouga Rally 2019 bude relativně krátká (48 km), ale mimořádně náročná. Jezdci do ní v pátek odstartují hromadně a budou se muset popasovat s dunami oblasti Erg Chebbi.

Průběžné pořadí Merzouga Rally 2019

Motocykly po 4. etapě

1. Adrien Van Beveren Yamaha 14:33:01
2. Ross Branch KTM +22:58
3. Oriol Mena Hero/Speedbrain +30:17
4. Joaquim Rodrigues Speedbrain/Hero +34:18
5. Alessandro Botturi Yamaha +43:43
23. Myunggul Ryu Husqvarna +4:37:30

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu