Střípky z MDC: Vjazovič jde do čela, Ouředníček si polepšil

Rubrika: Morocco Desert Challenge  
/ Aktualizováno:

Účastníci Morocco Desert Challenge 2019 zamířili ve středu poprvé do větších dun a písek zamíchal kartami. Kamiony mají nového leadera, v kategorii automobilů přišla vedoucí posádka o většinu svého náskoku. V židovickém MKR Technology se radují z druhého etapového vítězství jejich Renaultů, bojovníci Ouředníček s Křípalem se posunuli o příčku výš.

*** Pátou etapou vstoupila Morocco Desert Challenge 2019 do své druhé poloviny. A změnila dosavadní charakter. Etapa z Foum Zguidu do Zagory měřila 308 kilometrů, celá se jela jako rychlostní zkouška a soutěžící si na její trati dosyta užili dun. Po průjezdu oblastí národního parku Lac Iriki přišly na řadu vysoké duny oblasti Erg Chebbi.

Moto: Pedrero udržel Howese na distanc

*** Také ve středu pokračovala bitva dvou mužů, kteří naprosto dominují kategorii motocyklů. Joan Pedrero (KTM) si připsal druhé etapové vítězství v řadě (celkově již třetí) a více než zdvojnásobil svůj náskok před Skylerem Howesem (+1:08 min) jedoucím s Husqvarnou českého týmu Klymčiw Racing. Rozestup vedoucího Španěla a druhého Američana však stále zůstává minimální (1:58).

*** Skyler Howes: „Stejně jako v předchozích dnech i dnes jsme s Pedrerem jeli podobně rychle a udělali jsme také stejné chyby. Před dotankováním jsem se dokázal dostat před Joana, ale pak jsem dvakrát upadl v dunách. Nic vážného, jen jsem ztratil čas, ale Joan mě předjel. Pak jsme se vjeli do kamenité pasáže, kde to hodně prášilo a on mi trochu ujel. Posledních dvacet až třicet kilometrů bylo hodně rychlých a právě v takových úsecích je opravdu velice dobrý. Dokáže neustále držet maximální rychlost, zatímco já v takovém terénu nejedu tak vyrovnaně.“

Joan Pedrero, Morocco Desert Challenge 2019
Joan Pedrero, KTM 450 Rally Replica, LS2 IES. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Rallycool

*** Paul Spierings (Husqvarna) si třetím časem (+22:35) pohlídal třetí pozici absolutně. Od vedoucí dvojice však Holanďana dělí téměř tříhodinová časová propast.

*** Po pondělním zklamání, kdy musel odstoupit kvůli defektu, demonstruje své schopnosti Petr Vlček (KTM). Po třetím místu ve včerejší etapě si dnes jezdec týmu Klymčiw Racing připsal pátý čas (+31:41).

*** Zbyněk Olmer jun. (KTM) byl o hodinu a dvanáct minut pomalejší než vítězný Pedrero, navíc inkasoval 20minutovou penalizaci a v etapě obsadil šestnácté místo. V průběžné klasifikaci klesl jezdec Czech Beer Rally Teamu ze šesté na desátou pozici (+4:34:13 hod), přesto zůstává nejlepším z českých motorkářů.

*** Průběžné pořadí dalších jezdců českých týmů:
17. Gee Motzkin (Klymčiw, KTM) +6:18:08
26. Martin Novotný (Czech Beer, KTM) +8:54:50

*** Simon Vitse (Yamaha) si třetím etapovým vítězstvím upevnil vedení v hodnocení čtyřkolek. Před svým bratrem Antoinem, jenž je průběžně druhý, má Francouz k dobru hodinu a jednadvacet minut.

Remy Vauthier, Morocco Desert Challenge 2019
Remy Vauthier / Jean-Michel Polato, MD Optimus, MD Rally Sport. Morocco Desert Challenge 2019. © MDC Media/Photo Vision

Auto: Van Loonův náskok se rozplynul

*** Remy Vauthier (Optimus MD) útočí. Včera se posunul na medailové pozice, dnes byl nejrychlejší a už je druhý, navíc jen s minimální ztrátou na leadera (+1:57).

*** Erik van Loon (Toyota) sice uhájil vedení, ale jen těsně. Nizozemec v páté etapě ztratil 50 minut a z téměř 42minutového náskoku mu zbyl jen zlomek.

*** Druhou příčku držel po polovině soutěže Paulo Ferreira (Toyota). S pátou etapou ale spokojený nebude. Kromě Vauthiera, jenž byl skoro o 22 minut rychlejší, se před Portugalce v průběžném hodnocení dostal také dnes třetí (+9:41) Jérôme Pelichet s další buggy Optimus MD. Ferreira klesl na čtvrtou příčku. Vedoucí čtveřici dělí před třemi závěrečnými etapami pouhých 13 minut.

*** Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Ford) zaznamenali další výsledkově solidní etapu. Díky sedmému času (+32:49) si v průběžném hodnocení polepšili o dvě příčky a jsou šestí (+1:56:28). Na pátého Španěla Fernanda Alvareze (VW) ztrácejí pouhých 58 sekund.

Gert Huzink, Morocco Desert Challenge 2019
Gert Huzink / Rob Buursen / Martin Roesink, Renault K-520, Riwald Dakar Team. Morocco Desert Challenge 2019. © MKR Technology

Kamiony: Nový kapotovaný MAZ poprvé vede

*** Tovární tým MAZ posílá další vizitku i truckerům, kteří se letos Morocco Desert Challenge neúčastní. Sergej Vjazovič s novým 6440RR, který před soutěží absolvoval pouze dvoudenní testování, se ujímá vedení s 16minutovým náskokem před Roelandem Voermanem (MAN). Bělorus byl v páté etapě druhý (+1:07).

*** Sergej Vjazovič: „Konečně písek. Na tento den jsme čekali a okamžitě jsme zaútočili. Drali jsme se vpřed a snažili se, abychom si vybudovali náskok. Ve druhé polovině etapy jsme trochu zvolnili, abychom neriskovali. Prioritou bylo dostat se na první místo v průběžném pořadí. S technikou jsme neměli žádné problémy.“

*** Z etapového vítězství se raduje Gert Huzink s Renaultem, který pro Riwald Dakar Team připravuje severočeská společnost MKR Technology. Nizozemec se díky tomu v průběžném pořadí posouvá z devátého na osmé místo (+1:09:06).

*** Martin van den Brink s druhým Renaultem z Židovic, v jehož posádce je i český mechanik Daniel Kozlovský, zajel pátý čas a pátý zůstává i celkově (+30:36). Ovšem na třetího Petera Versluise (MAN) ztrácí jen čtyři minuty.

*** Ton van Genugten, jenž v Maroku testuje Iveco Powerstar s nezávisle zavěšenými nápravami, dnes ztratil skoro 32 minut a klesl ze třetího na čtvrté místo. Před pátým Van den Brinkem má k dobru jen tři a půl minuty.

*** Ve čtvrtek 18. dubna pokračuje Morocco Desert Challenge 2019 šestou etapou ze Zagory do Merzougy dlouhou 370 kilometrů. Závodníci se mohou těšit prakticky na vše, co pouštní krajina nabízí: duny, písečné pláně, kaňony i vyschlá řečiště.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu