Argentinci uspořádají vlastní „mini Dakar“

Rubrika: South American Rally Race  
/ Aktualizováno:

Po stopách jihoamerického Dakaru se na počátku příštího února vydá nový závod v Argentině. Účastníci South American Rally Race 2020 se vrátí do míst a na tratě, na nichž se v poslední dekádě psala historie nejslavnější maratonské rally světa.

V letech 2009 až 2019 se Rally Dakar jela v Jižní Americe celkem jedenáctkrát. Teď se přesouvá do Saúdské Arábie. Nicméně na jihoamerickém kontinentu po sobě zanechává početnou závodnickou komunitu, zkušenostmi ověnčené organizátory a také zajímavé tratě. Vždyť některé z jihoamerických etap navždy zůstanou součástí nejlegendárnějších kapitol historie dakarské rally.

A to je potenciál, který by bylo škoda nevyužít.

Příležitosti se jako první chopili Argentinci. Jejich země hostila prvních deset jihoamerických Dakarů. Výjimkou byl pouze letošní ročník, který se uskutečnil výhradně v Peru.

Příští rok by Argentina měla velkou cross-country rally pořádat znovu, ovšem tentokrát už ve vlastní režii. Nový závod představil v pátek 3. května Juan Pablo Sisterna, jenž stojí také v čele argentinského šampionátu v cross-country rally (CaNav).

Kevin Benavides, Rally Dakar 2018
Argentinec Kevin Benavides (Honda) v etapě z Belénu do Fiambaly při Rally Dakar 2018. © HRC

To nejlepší z dakarské Argentiny

South American Rally Race (SARR) bude vypsán pro motocykly, čtyřkolky, automobily, SxS i kamiony a jeho tratě by měly z velké části přímo kopírovat etapy nedávných Dakarů. Soutěž se uskuteční od 1. do 8. února 2020 v provinciích San Juan, La Rioja a Catamarca, chybět nebudou náročné testy v poušti Fiambalá.

SARR 2020 bude mít celkem šest etap. Na úvod a na závěr se pojede okruh kolem San Juanu, resp. Fiambaly. V polovině rally je na programu také den volna v Chilecitu.

Zajímavé možnosti

South American Rally Race může být v blízké budoucnosti pro Jihoameričany podobnou alternativou, jakou se v posledních letech stal Africa Eco Race především pro evropské jezdce, kteří se z jakýchkoliv důvodů nechtěli nebo nemohli vydávat na Dakar do Jižní Ameriky.

Termín nekolidující s Dakarem navíc otevírá prostor pro reálná jednání s mezinárodními federacemi o možném budoucím zařazení SARR do kalendáře Mistrovství světa FIM v cross-country rally nebo do světového poháru FIA. O kvalitě a náročnosti zvolených tratí není pochyb. Teď bude záležet, jak se lidé kolem Juana Pabla Sisterny předvedou v roli organizátorů ambiciózního podniku.

Program South American Rally Race 2020

so 01/02 přejímky San Juan
ne 02/02 1. etapa San Juan – San Juan
po 03/02 2. etapa San Juan – Jachal
út 04/02 3. etapa Jachal – Chilecito
st 05/02 den volna Chilecito
čt 06/02 4. etapa Chilecito – Tinogasta
pá 07/02 5. etapa Tinogasta – Fiambalá
so 08/02 6. etapa Fiambalá – Fiambalá

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu