Silk Way: Bryce Menzies je zpět. S Peugeotem po Loebovi

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Bryce Menzies se prosazuje v amerických pouštních bajách. A rád by uspěl i na mezinárodní scéně cross-country rally. První pokus dopadl neslavně. Havárií na šestém kilometru druhé rychlostní zkoušky Dakaru 2018. Po roce a půl se pokouší o reparát.

Na počátku července se 31letý Bryce Menzies postaví už podruhé na start Silk Way Rally.

Svou premiéru si na této soutěži odbyl v roce 2017. Dlouho bojoval o stupně vítězů a jako jediný dokázal připravit tovární tým Peugeotu alespoň jednou o etapové vítězství. Jenže v dunách pouště Gobi nezvládl poslední dvě etapy a v konečném hodnocení obsadil devátou příčku.

Ještě intenzivnější a dramatičtější byl jeho debut na Rally Dakar v lednu 2018. V krátké zahajovací etapě byl v kategorii automobilů čtvrtý nejrychlejší, ale z následující speciálky dokázal zdolat pouze šest úvodních kilometrů. Při nájezdu na jednu z nerovností neodhadl Američan správnou rychlost a následná série kotrmelců proměnila Mini JCW Buggy týmu X-raid v důkladně otlučený vrak. Navigátor Pete Mortensen navíc opouštěl Peru se zlomeným kotníkem.

Tvrdá lekce ale neznamenala konec Menziesova snu.

„Havárie na Dakaru byla velice překvapivá. Byl to špatný den a příšerný způsob, jak zakončit svůj první Dakar. Nicméně vše, co jsem se za posledních několik let naučil, využiju na Silk Way,“ slibuje Bryce Menzies.

Bryce Menzies, Fontjoncouse 2019
Bryce Menzies, Peugeot 3008 DKR Maxi, PH Sport. Testování ve Fontjoncouse, 10. června 2019. © Red Bull Content Pool

Dostat se na úroveň vozu

Už příští týden se v ruském Irkutsku postaví na start s Peugeotem 3008 DKR Maxi. Jedná se o vůz, s nímž Sébastien Loeb obsadil druhé místo na Dakaru 2017. Na sedadlo spolujezdce tentokrát usedne zkušený Francouz Xavier Panseri.

Dakarský speciál, který v současnosti patří francouzskému týmu PH Sport, si Menzies poprvé vyzkoušel počátkem června na známé testovací trati ve Fontjoncouse na jihu Francie.

„Pojedu s autem, na jehož vývoji se podíleli někteří z nejlepších jezdců působících v cross-country rally,“ uvědomuje si trojnásobný vítěz v Americe populárního závodu Baja 500. „Je to bývalá tovární technika. Jakmile jsem do auta sednul, okamžitě jsem cítil, jak skvěle se ovládá. Tenhle vůz vyhrával závody, takže teď je na mně, abych se sám dostal na jeho úroveň.“

V prvních devíti dnech se nevyhrává

S ohledem na vlastní ambice si Menzies bude muset na Peugeot zvyknout opravdu rychle.

„Minule jsem si Silk Way velice užil, přestože jsem byl na konci naprosto vyčerpaný. Deset dní závodíte dvanáct hodin nonstop. Je to opravdové dobrodružství. Tentokrát budu usilovat o umístění na stupních vítězů. To by byl skvělý výsledek. Chci podávat vyrovnané výkony a dokončit každou etapu. Pokud zachovám chladnou hlavu, půjde to. Vím, že na tato předsevzetí člověk občas zapomene, jakmile si nasadí helmu. Proto musím mít neustále na paměti, že se jedná o desetidenní závod. V prvních devíti dnech nic nevyhrajete. Musíte dojet až do cíle,“ uzavírá Menzies.

Silk Way Rally 2019 oficiálně odstartuje v sobotu 6. července z ruského Irkutsku. V dalších deseti dnech posádky absolvují více než 5000 kilometrů, z nichž se téměř 2600 pojede na čas v rámci rychlostních zkoušek. Do cíle v čínském Tun-chuangu dorazí v úterý 16. července.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu