Silk Way: Jasnými favority Al-Rajhi a Al-Attiyah

Rubrika: Auto, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Seznam automobilů přihlášených na Silk Way Rally 2019 čítá celkem 54 položek. Jenže opravdu zvučných jmen je v něm tentokrát jako šafránu. Z hvězd pravidelně bojujících o nejvyšší příčky na významných mezinárodních závodech se s nástrahami ruských, mongolských a čínských etap popasují pouze dvě.

Chybět nebude Yazeed Al-Rajhi. Jezdec ze Saúdské Arábie nevynechal od roku 2016 žádný z ročníků. Při premiéře vybojoval stříbro a v červenci bude obhajovat loňské vítězství. Ovšem s jiným vozem i spolujezdcem. Stejně jako při třech úvodních podnicích letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country rally bude spoléhat na diktát německého navigátora Dirka von Zitzewitze a na Toyotu Hilux, kterou pro něj připravuje tým Overdrive Racing.

Na stejnou techniku sází také posádka Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel. Katařan má na svém kontě také tři starty na SWR, na rozdíl od Al-Rajhiho ale ještě na nejcennější trofej nedosáhl. V roce 2010 prohrál o osm a půl minuty s tehdejším týmovým kolegou od Volkswagenu Carlosem Sainzem a druhý byl i loni, byť s podstatně výraznějším odstupem 78 minut.

Za volantem třetího Hiluxu se představí Erik van Loon. Zkušený Nizozemec vedl při dubnové Morocco Desert Challenge, ale po havárii soutěž nedokončil. Silk Way si vyzkouší poprvé, navíc s novým navigátorem Sébastienem Delaunayem z Francie.

Při absenci X-raidu se pokusí pozice jezdců Overdrivu ohrozit především Bryce Menzies. Američan patří k hvězdám v zámořských bajách, ale na mezinárodní scénu maratonských soutěží se vrací po delší přestávce. Přesněji poprvé od Dakaru 2018, na kterém s Mini JCW Buggy dramaticky havaroval už ve druhé etapě. Silk Way si poprvé vyzkoušel předloni, kdy s Mini obsadil devátou příčku. Tentokrát pojede s Peugeotem 3008 DKR Maxi týmu PH Sport a francouzským navigátorem Xavierem Panserim.

Bryce Menzies, Fontjoncouse 2019
Bryce Menzies, Peugeot 3008 DKR Maxi, PH Sport. Testování ve Fontjoncouse, 10. června 2019. © Red Bull Content Pool

Hodně vysoko může ve slabší konkurenci pomýšlet početná skupina jezdců. Francouz Mathieu Serradori byl třetí loni, o rok dříve bral bronz Číňan Han Wei. O vylepšení dosavadního osobního maxima se může pokusit Sarradoriho krajan Jérôme Pelichet, jenž se na SWR třikrát prosadil do první osmičky. Zapomenout bychom neměli ani na Denise Krotova, který se na přelomu května a června prezentoval šestým místem na Rally Kazakhstan.

Bývalý úspěšný čtyřkolkář Sergej Karjakin přesedl do SxS, resp. skupiny T3. Před rokem v této kategorii zvítězil na Rallye du Maroc i na Silk Way, kde navíc obsadil čtvrtou příčku absolutně. S Maverickem X3 nechybí na seznamu přihlášených ani tentokrát.

Silk Way Rally 2019 oficiálně odstartuje v sobotu 6. července z ruského Irkutsku. V dalších deseti dnech posádky absolvují více než 5000 kilometrů, z nichž se téměř 2600 pojede na čas v rámci rychlostních zkoušek. Do cíle v čínském Tun-chuangu dorazí v úterý 16. července.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu