Baja Aragón: Metge obhájil, Michek pátý

Rubrika: Baja Aragón, FIM SP baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Francouz Michael Metge obhájil na Baje Aragón loňské vítězství. Vynikající premiéru na poli cross-country rally prožil Martin Michek. Úspěšný český motokrosař se na náročné španělské soutěži prosadil mezi pětici nejlepších.

Michael Metge s motocyklem továrního týmu Sherco TVS Rally Factory byl nejrychlejší na třech ze čtyř rychlostních zkoušek 36. ročníku Baji Aragón a jako její dvojnásobný vítěz se zařadil po bok takových legend, jakými jsou Jordi Arcarons nebo Marc Coma.

„Pro nás to bylo trochu obtížné, protože i tady jedeme na velké dakarské motorce, zatímco řada soupeřů sází na endurovou techniku,“ připomněl Michael Metge jedno ze specifik soutěží typu baja. „Ale v uplynulých týdnech jsme hodně testovali a motorka fungovala velmi dobře. Závodění v okolí Teruelu mě velice baví, zdejší tratě jsou opravdu krásné. Tentokrát jsem musel hodně zabrat. Navíc to bylo trochu komplikované, protože jsem si včera při pádu poranil ruku a nohu. Mám radost za celý tým, že se nám tu podařilo získat další vítězství. Pro mě osobně je to další motivace, abych se sem za rok opět vrátil.“

Druhé místo je fantastickým výsledkem pro Toshu Schareinu (Husqvarna). Mladý Španěl v sobotu ráno nenašel přemožitele při druhém průjezdu speciálkou Notre. Na trati dlouhé 165 kilometrů byl o dvě a tři čtvrtě minuty rychlejší než Joan Pedrero (KTM) a díky tomu v průběžném pořadí odsunul nesrovnatelně zkušenějšího krajana na třetí příčku.

Situace se nezměnila ani na posledním měřeném úseku. Pedrero ztratil ve srovnání se Schareinou další dvě minuty a celkově se musel spokojit s bronzem. Čtvrtý skončil Lorenzo Santolino s dalším továrním Schercem.

Martin Michek, Baja Aragón 2019
Martin Michek, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Baja Aragón 2019. © MRG

Přišel, viděl, blýskl se

Martin Michek míří na Dakar a baju v okolí Teruelu upřednostnil před závodem mistrovství světa v motokrosu v Lokti nad Ohří. A vyplatilo se. V novém prostředí se jezdec týmu Moto Racing Group etabloval mimořádně rychle. Na první sobotní erzetě dlouho na mezičasech bojoval o dílčí vítězství. V závěru sice minutu ztratil, ale i čtvrté místo bylo vynikajícím výsledkem. Se soutěží se rozloučil pátým časem na poslední speciálce a do elitní pětky pronikl i v konečné klasifikaci.

Sezonu Světového poháru FIM v bajách uzavře Hungarian Baja, která se v okolí maďarské Várpaloty pojede už za dva týdny (8. až 11. srpna).

Baja Aragón 2019
MOTOCYKLY (SP FIM)
neoficiální výsledky
1. Michael Metge Sherco 6:30:21
2. Tosha Schareina Husqvarna +3:39
3. Joan Perdero KTM +7:18
4. Lorenzo Santolino Sherco +14:36
5. Martin Michek KTM +21:10
6. Maciej Giemza Husqvarna +25:03
7. Harith-Noah Koitha-Veettil Sherco +29:38
8. Cristian España KTM +35:19
9. Benjamin Melot KTM +21:46
10. Santosh Chunchunguppe Sherco +52:35

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu