Baja Aragón: Vítězná premiéra Iveca týmu Big Shock Racing

Rubrika: Baja Aragón, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Posádka Martina Macíka vyhrála španělskou Baju Aragón 2019 v hodnocení kamionů. Úspěchu dosáhla při prvním startu s novým Ivecem PowerStar, a to navzdory pátečnímu defektu i dalším problémům v závěru soutěže.

Sobotní ráno si Martin Macík s navigátorem Františkem Tomáškem a palubním mechanikem Davidem Švandou zpříjemnili nejrychlejším časem na kratší rychlostní zkoušce Sur. 87 kilometrů náročné kamenité trati zdolali o dvě a půl minuty rychleji než Alex Aguirregaviria s Mercedesem. Na čele průběžného hodnocení tak měli před druhým Španělem k dobru více než čtyři a půl minuty.

Odpoledne uzavřel 36. ročník Baji Aragón druhý průjezd 165kilometrovým testem Notre. Macík čelil problémům s brzdami svého Iveca a při zpomalování si musel pomáhat podřazováním. Přesto byl v hodnocení této speciálky druhý, zatímco Aguirregaviria výrazněji zaostal. V celkové klasifikaci nakonec oba dělilo téměř o 18 minut.

Martin Macík se stal po Davidu Oliverasovi a Martinu Kolomém teprve třetím pilotem kamionu, jenž dokázal Baju Aragon vyhrát dvakrát. Na rozdíl od Španěla a svého krajana však má kontě i třetí triumf z roku 2009, kdy byl členem vítězné posádky s otcem Martinem Macíkem st. a navigátorem Josefem Kalinou.

Javier Mariezcurrena, Baja Aragón 2019
Javier Mariezcurrena/Angel Irribaren/Facundo Vitoria, Tatra Jamal, Fesh Fesh. Baja Aragón 2019. © Bonver Dakar Project

Třetí příčku obsadil bývalý účastník okruhového evropského poháru tahačů Javier Mariezcurrena s Tatrou Jamal ostravského týmu Fesh Fesh.

Jaroslav Valtr v pátek nedokončil úvodní měřený úsek a náhradní čas odsunul posádku Valtr Racing Teamu s výrazným odstupem až na úplný chvost startovního pole. Nicméně šternberský bojovník využil dalších tří erzet nejen k dalšímu ostrému testování nového Iveca.

V sobotu si se svými syny Jaroslavem ml. a Michalem také dobře zazávodil. Ráno byli třetí a odpoledne nejrychlejší, když o 20 sekund udolali problémy stiženého Macíka. Na závěrečné speciálce navíc Valtrovi o hodinu, resp. hodinu a půl porazili Španěly Vilu (MAN) a Del Poza (Pegaso). Díky tomu oba přeskočili i v celkové klasifikaci a posunuli se na sedmé místo.

Baja Aragón 2019
KAMIONY
neoficiální výsledky
1. Macík / Tomášek / Švanda Iveco PowerStar 7:39:50
2. Aguirregaviria / Salisi / Perera Mercedes 1844-SK +17:50
3. Mariezcurrena / Irribaren / Vitoria Tatra Jamal +52:05
4. Jacoste / Celma / Piera Mercedes 1844-AK +1:10:38
5. Herrero / Hernando / Berasategi MAN TGA 480 6×6 +1:45:00
6. Gonzalez / Gonzalez / Salviat Tatra Jamal +2:05:32
7. Valtr / Valtr / Valtr Iveco PowerStar +2:33:23
8. Vila / Martinez / Rey MAN 19 422 +2:47:57
9. Del Pozo / Cesterosi / Cerezo / Garcia Pegaso 2223 +3:47:01

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu