Baja Aragón: Po 400 kilometrech rozhodlo 5 vteřin

Rubrika: Baja Aragón, FIA SP baja, S×S  
/ Aktualizováno:

Santiago Navarro vyválčil na domácí půdě první vítězství sezony ve skupině T3 (SxS), ačkoliv v závěru Baji Aragón musel čelit obrovskému tlaku. Vedoucí muž světového poháru Michele Cinotto se tentokrát na stupně vítězů nevešel.

Španěl Navarro jde krůček po krůčku. Po třetím místě v Dubaji a druhém v Itálii zkompletoval na Baje Aragón svou medailovou sbírku. Se spolujezdcem Danielem Oliverasem se v pátek odpoledne ujali vedení, které si na první sobotní speciálce upevnili dalším nejrychlejším časem.

Ovšem rozhodnuto zdaleka nebylo. Ze druhé příčky zaútočil Alexandr Dorossinskij. Závěrečný měřený úsek dlouhý 165 kilometrů zdolal Rus téměř o minutu a půl rychleji než Španěl, z jehož náskoku najednou zbylo pouhých pět sekund. Nicméně i to po 400 kilometrech rychlostních zkoušek stačilo.

Díky získaným bodům poskočil Navarro v tabulce Světového poháru FIA v cross-country bajách ze čtvrté na druhou pozici. Na prvního Cinotta ztrácí pouhé čtyři body. Jen o bod méně má na svém kontě nyní třetí Fjodor Vorobjov. Dorossinskij si polepšil z devátého na šesté místo.

Gerard Farrés, Baja Aragón 2019
Gerard Farrés/Armand Monléón, Can-Am Maverick X3, Monster Energy Can-Am. Baja Aragón 2019. © South Racing

Sestavu na stupních vítězů v Teruelu zkompletoval Gerard Farrés s Maverickem továrního týmu Monster Energy Can-Am. Pětinásobný vítěz Baji Aragón v kategorii motocyklů startoval poprvé s novým navigátorem, dalším bývalým motocyklistou Armandem Monleónem. A tohle spojení funguje. Španělé byli na jednotlivých měřených úsecích jednou druzí a třikrát třetí.

„Gerard a Armand spolu jeli poprvé a během víkendu se hodně naučili. Kvůli penalizaci přišli o nějaký čas, ale na rychlostních zkouškách dokázali konkurovat nejlepším,“ zhodnotil Scott Abraham, jehož South Racing po technické stránce zajišťuje chod továrního týmu Can-Am. „Teď už se těší na Rallye du Maroc. V Maroku se sejde kompletní tým Monster Energy a společně budeme pokračovat v přípravě na Dakar 2020.“

Michele Cinotto, Baja Aragón 2019
Michele Cinotto/Rafael Tornabell, Polaris RZR 1000 Turbo, CR Racing. Baja Aragón 2019. © Baja Aragón Media

Italu Cinottovi, který bojuje proti přesile Can-Amů s konkurenčním Polarisem, stačilo k uhájení celkového vedení ve světovém poháru páté místo.

Z deseti startujících vozů nedorazila do cíle pouze Yamaha pilotovaná Belgičanem Ghislainem de Meviusem.

Osmidílná sezona světového poháru se do své druhé poloviny přehoupne už za dva týdny (8. až 11. srpna), kdy je na programu Hungarian Baja s centrem v maďarské Várpalotě.

Baja Aragón 2019
SxS (T3)
konečné výsledky
1. Navarro / Oliveras Can-Am Maverick X3 7:04:12
2. Dorossinskij / Pavlov Can-Am Maverick X3 +0:05
3. Farrés / Monleón Can-Am Maverick X3 +6:14
4. Abdulla / Polato Can-Am Maverick X3 +11:16
5. Cinotto / Tornabell Polaris RZR 1000 Turbo +20:25
6. Zubair / Al Raisi Can-Am Maverick X3 +34:46
7. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +58:10
8. Rouss / Yarashuk Can-Am Maverick X3 +1:56:51
9. Yacopini / Torlaschi Can-Am Maverick X3 +2:14:04

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu