Mladý Tomiczek udolal zkušeného Svitka. Melot vítězem poháru

Rubrika: FIM SP baja, Hungarian Baja, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Adam Tomiczek poprvé vyhrál podnik Světového poháru FIM v bajách. 24letý Polák na maďarské baje v přímém souboji porazil vítěze dvou předchozích ročníků Štefana Svitka. Triumf ve světovém poháru slaví Benjamin Melot.

Po zrušeném pátečním prologu se motocyklisté pustili do souboje s časomírou až o den později. Adam Tomiczek (Husqvarna) startoval do dvou průjezdů dlouhou speciálkou (208 km) až jako jedenáctý a na trati musel předjíždět pomalejší soupeře. Přesto ráno zvítězil a ujal se vedení.

„Úžasná speciálka, i když jsem prvních sto kilometrů jel v prachu. Jednou jsem si pořádně skočil. Vjel jsem do díry a ta mě slušně nakopla. V závěru jsem měl problémy s pneumatikami a deset kilometrů před cílem jsem upadl. Ale celkově se to povedlo,“ radoval se Adam Tomiczek po vydařeném vstupu do soutěže.

Navečer, kdy pořadatelé motocyklistům erzetu kvůli nastupující tmě o 70 kilometrů zkrátili, nestačil Tomiczek jen na Štefana Svitka (KTM). Průběžně druhý Slovák díky tomu snížil svou ztrátu na 34 sekund.

„Užil jsem si to. Tedy až na posledních patnáct kilometrů ranní erzety, kde jsem dojel SxS a jel v prachu za ním,“ řekl k první etapě Štefan Svitko.

Štefan Svitko, Hungarian Baja 2019
Štefan Svitko, KTM 450 Rally, Slovnaft Rally Team. Hungarian Baja 2019. © FIM

Tomiczek v neděli suverénní

Nedělní program zahrnoval dvě 82kilometrové erzety. A juniorský reprezentant Orlen Teamu si na nich životní úspěch utéct nenechal. V obou případech byl nejrychlejší a v konečném účtování překonal Svitka o více než dvě a půl minuty.

„Startovali jsme až za auty, takže na tratích byla spousta kamení, na které jsme si museli dávat pozor, jinak hrozila nehoda. Můj náskok před Štefanem nebyl nijak komfortní, proto jsem se snažil jet svým vlastním tempem a nedělat chyby,“ popsal závěrečnou etapu Tomiczek. „Celkově to byl dlouhý, vyčerpávající, ale zábavný závod.“

Soupeřovy kvality ocenil i poražený soupeř: „Adam byl velice rychlý a já jsem se k němu nedokázal přiblížit, protože jsem na těchto cestách plných kamení nechtěl udělat chybu. Dnes to bylo opravdu rychlé, možná trochu nebezpečné, proto jsem se musel opravdu hodně soustředit.“

Úspěch Orlen Teamu podtrhl celkově třetí Maciej Giemza (Husqvarna), který si z Várpaloty odvezl také pohár za druhé místo v kategorii juniorů.

Maciej Giemza, Hungarian Baja 2019
Maciej Giemza, Husqvarna 450 FE, Orlen Team. Hungarian Baja 2019. © Orlen Team

Světový pohár je doma, vzhůru na Dakar

Benjamin Melot (KTM) sice v Maďarsku skončil až pod stupni vítězů, přesto svou misi stoprocentně splnil. Soutěž dokončil a poprvé ve své kariéře ovládl Světový pohár FIM v bajách.

„Sobota byla dlouhá, končili jsme prakticky za tmy. Ráno jsem udělal drobnou chybu, když jsem se vydal špatnou cestou. Tím jsem ztratil asi čtyřicet sekund. Odpoledne jsem měl menší nehodu, ale nebylo to nic vážného,“ oddechl si Benjamin Melot.

„Poprvé jsem absolvoval celý šampionát a celkové vítězství je pro mě obrovským úspěchem. Jsem naprosto nadšený,“ bilancoval Francouz sezonu. „Žádný závod nebyl jednoduchý. Nejlépe se mi závodilo v Dubaji. Tvrdý terén v Portugalsku a Španělsku pro mě byl docela náročný. V Maďarsku jsem závodil poprvé a bylo to hodně rychlé a technické, ale užil jsem si to.“

V lednu by se měl Melot potřetí postavit na start Rally Dakar. Poprvé si jej chce vyzkoušet v kategorii malle moto, tedy bez asistence: „Dříve jsem pracoval jako mechanik, proto v tom vidím další dobrou osobní výzvu. Letos jsem prožil dobrý Dakar s asistencí klasického závodního týmu a myslím si, že teď je správný čas abych to zkusil jen svépomocí. Těším se na to.“

Benjamin Melot, Hungarian Baja 2019
Benjamin Melot, KTM 450 EXC. Hungarian Baja 2019. © FIM

Vítězem světového poháru v kategorii juniorů se stal Tomás de Gavardo (KTM). Chilan si trofej v Maďarsku pojistil osmým místem absolutně a třetím mezi mladíky.

Mezi ženami si stejně jako před dvěma týdny ve Španělsku počínala nejlépe Rosa Romero (KTM), zatímco Indce Aishwaryi Pissay (KTM) stačilo i čtvrté místo k celkovému triumfu.

V kategorii čtyřkolek zvítězil v Maďarsku Slovák Juraj Varga (Yamaha), zisk světového poháru si druhým místem pohlídal Rus Alexandr Maximov (Yamaha).

Hungarian Baja 2019
MOTOCYKLY
konečné výsledky
1. Adam Tomiczek Husqvarna 450 FE 6:01:48
2. Štefan Svitko KTM 450 Rally +2:37
3. Maciej Giemza Husqvarna 450 FE +27:38
4. Benjamin Melot KTM 450 EXC +36:38
5. Kuba Piątek Husqvarna 450 FE +52:07
6. Sultan Al Balooshi KTM 450 EXC-F +1:18:44
7. Ashish Raorane KTM 450 EXC-F +1:44:31
8. Tomás de Gavardo KTM 450 EXC-F +1:46:12

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu