Hungarian Baja: Prokop zaútočil, ale nestačilo to. Vítězí Terranova

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Hungarian Baja  
/ Aktualizováno:

Orlando Terranova vyhrál třetí soutěž v řadě a v čele průběžného pořadí Světového poháru FIA v cross-country bajách střídá Vladimira Vasiljeva. Druhé místo z maďarské baji je pro Martina Prokopa nejlepším výsledkem letošní sezony.

Orlando Terranova, Hungarian Baja 2019

Závěrečnou etapu Hungarian Baja 2019 tvořily dva průjezdy stejnou rychlostní zkouškou o délce 82 kilometrů. Jednalo se o část tratě, kterou účastníci absolvovali už v sobotu. Tentokrát se však jela v protisměru.

Vítězná série pokračuje

Orlando Terranova a Ronnie Graue (Mini) se radují z prvního vítězství na maďarských tratích. Argentinci triumfovali i při předchozích bajách v Itálii a Španělsku a díky tomu se ujali vedení ve světovém poháru. Na první pozici vystřídali Rusy Vasiljeva a Žilcova, kteří v dosavadním průběhu sezony nasbírali o deset bodů méně.

Cesta ke třetí výhře v řadě byla pro Terranovu zřejmě nejtěžší. Nejen s ohledem na podmínky, především v sobotní etapě, ale také na tlak, kterému musel po celou dobu čelit ze strany Martina Prokopa. Drama vrcholilo na posledních metrech závěrečné speciálky.

Orlando Terranova, Hungarian Baja 2019

V neděli ráno byl Terranova na předposledním testu o dvě sekundy rychlejší, ale v celkovém součtu vedl jen o 48 sekund. Při opakovaném odpoledním průjezdu tak mohla i malá chyba či drobné zaváhání znamenat porážku.

„Opět jsme neměli hydraulický zvedák, proto jsme si museli dávat pozor, abychom neudělali defekt. V polovině erzety jsme vedli o půl minuty, ale pak jsme se trochu ztratili a z náskoku zbyly jen dvě sekundy. Pneumatiky nejsou v dobrém stavu a bude to ještě horší,“ obával se po Orlando Terranova v dopoledním servisu.

Jenže pilot týmu X-raid v posledních měsících září. Na závěrečném testu sice s Prokopem prohrál, ale jen o 11 sekund, což českému rivalovi nestačilo. V konečných výsledcích maďarské baji dělí první dvě posádky pouhých 37 sekund.

„Jsem opravdu šťastný. Byl to dlouhý a náročný víkend. Jsem tady podruhé a můžu říct, že závod se vyvíjí správným směrem. Dlouhé sobotní speciálky byly mimořádné namáhavé a pro nás byl napínavý i závěr. Dosud jsem měl maďarskou baju rád, ale odteď už je rozhodně jedním z mých nejoblíbenějších podniků,“ ocenil vítěz. „Souboj s Martinem Prokopem byl hodně zábavný. Rychlostní zkoušky jsme zvládli bez problémů a díky tomu jsme zvítězili. Tým odvedl skvělou práci, protože tato baja dala technice pořádně zabrat.“

První maďarský pohár pro Prokopa

Martin Prokop s Janem Tománkem předvedli nejlepší výkon sezony. Od začátku až do konce jeli naprosto bezchybně a sváděli přímý souboj o vítězství. Česká posádka vyhrála tři z pěti rychlostních zkoušek a vůbec poprvé se na Hungarian Baja prosadila na stupně vítězů.

Týmu MP-Sports se tak vyplatilo nasazení nové převodovky i změny, které před Maďarskem doznalo nastavení jeho Fordu Raptor RS Cross-Country.

Díky stříbru z Várpaloty, bronzu v Dubaji a Itálii i bodům za čtvrté místo ve Španělsku se Prokop posouvá v tabulce SP na třetí příčku před Przygońského, s 25bodovým odstupem od nyní vedoucího Terranovy.

Martin Prokop, Hungarian Baja 2019

„Hodně jsme riskovali a měli jsme pár krizovek, ale Orly [Terranova] do toho šel naplno. Doufal jsem, že ho doženeme na první nedělní erzetě, ale nepovedlo se nám to. Tak jsme se pokusili vyhrát závod na poslední speciálce, kde jsme vsadili vše na jedinou kartu,“ odhalil Martin Prokop svou taktiku.

Body za bronz nestačí

Vladimir Vasiljev a Konstantin Žilcov (Toyota) vytěžili z minima maximum. Přestože v hodnocení jednotlivých měřených úseků nakoukli do první trojky pouze jednou, odvážejí si poháry za třetí místo.

Rusové přišli o drahocenný čas v sobotu ráno kvůli defektu, ovšem ani později nedokázali stoprocentně držet krok s absolutní špičkou. Na Terranovu s Prokopem ztratili šestnáct minut.

Navzdory pódiovému umístění nemůže být Vasiljev spokojen. Sice jako jediný dokázal bodovat na všech dosud odjetých podnicích světového poháru, ale jeho maximem zůstávají dvě druhá místa z Ruska a Itálie. Na začátku druhé poloviny sezony tak musel přepustit vedení Terranovovi.

Vladimir Vasiljev, Hungarian Baja 2019

Przygoński eliminoval ztráty

Kuba Przygoński a Timo Gottschalk (Mini) neprožívají právě jednoduchou sezonu. Kromě triumfu v Dubaji stíhá vítěze loňského Světového poháru FIA v cross-country jeden problém za druhým. Při Hungarian Baja se trápil s brzdami. Ale bojoval.

Navzdory bolestivě popálené noze zaznamenal na obou nedělních erzetách třetí čas a díky tomu ve výsledcích přeskočil domácího Pála Lónyaie (LPR Porsche). Celkově Polák obsadil čtvrtou příčku, která mu nyní patří i v průběžném hodnocení světového poháru.

„Naše rychlost byla dobrá, pěkně jsme si zazávodili. Mám radost, že jsme se na poslední erzetě posunuli na čtvrtou příčku, navíc jsme bojovali o sekundy s Prokopem a Terranovou. Včera jsme měli problémy s brzdami, ale to se někdy stane. Další závod nás čeká na konci srpna v Polsku. Tam chlapcům určitě ukážeme, zač je toho loket,“ slíbil Kuba Przygoński.

Zapletal zkompletoval top 6

Miroslav Zapletal a Marek Sýkora v sobotu dopoledne trefili kámen ukrytý v trávě a poškodili řízení svého Fordu. Horší ovladatelnost vozu způsobila časovou ztrátu na RZ2. Oprava v dopoledním servisu se protáhla, z čehož vyplynula 26minutová penalizace za pozdní příjezd na start následujícího testu.

Odpoledne i v neděli ráno byli s Fordem týmu Offroadsport čtvrtí a jeli srovnatelně rychle jako Vasiljev. Díky tomu v celkovém pořadí přeskočili vítěze kategorie T3 (SxS) Rusa Vorobjova a do tabulky SP si připíší body za šesté místo.

Světový pohár FIA v cross-country bajách 2019 pokračuje za tři týdny šestým podnikem v okolí polského Štětína. Třídenní Baja Poland startuje v pátek 30. srpna.

Roučková si polepšila

Olga Roučková s Danielem Zelenkou (Can-Am), kteří se soutěže účastnili v rámci maďarského šampionátu (TROB), figurovali po sobotních technických problémech na desáté pozici, ale v neděli si polepšili. V hodnocení SxS vystoupala posádka týmu Orion – Moto Racing Group na osmou příčku. Desátí skončili František Macháček a Petr Hauptmann s Trextonem.

Pohár pro Ouředníčka

V rámci TROB v Maďarsku startovali také Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem (Hummer). Češi zvítězili ve třídě TH, v níž se představily tři vozy. Belgičan Berghmans (Land Rover) a Maďar Horváth (Nissanú závod nedokončili.

Hungarian Baja 2019
AUTOMOBILY
konečné výsledky
1. Terranova / Graue Mini JCW Rally 6:44:54
2. Prokop / Tománek Ford Raptor RS +0:37
3. Vasiljev / Žilcov Toyota Hilux +16:29
4. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Rally +43:37
5. Lónyai / Horn LPR Porsche Macan +44:36
6. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +1:05:58
7. Vorobjov / Šubin Can-Am Maverick X3 +1:12:25
8. Navarro / Oliveras Can-Am Maverick X3 +1:31:22

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu