Serres Rally: Bronz pro Engela, vítězství pro Svitka

Milan Engel se po zdravotních problémech a následné rekonvalescenci úspěšně vrátil do sedla závodního motocyklu. Na náročné řecké Serres Rally vybojoval třetí místo. Jezdec týmu Orion – Moto Racing Group nestačil pouze na Štefana Svitka ze Slovenska a Itala Mattea Curu.

Štefan Svitko (KTM) vládne Serres Rally nepřetržitě od roku 2016, letošní výhra byla už jeho čtvrtá v řadě. 37letý Slovák naplno využil svých zkušeností a poradil si s obtížnou tratí, jejíž náročnost po přestěhování do nové lokality podle mnohých poměrně výrazně stoupla. Celkem soutěž měřila 1620 kilometrů, z nichž se 1268 jelo v řeckých horách na čas v rámci sedmi etap, resp. osmi rychlostních zkoušek.

Ve druhé etapě, jejíž speciálka měřila 283 kilometrů, byl Svitko skoro o 19 minut rychlejší než vítěz krátké úvodní speciálky Skyler Howes. Američan tak klesl na druhou příčku.

Štefan Svitko, KTM XC 450, Slovakia Rally Team. Serres Rally 2019. © Serres Rally Media/RallyCool!

Svitko v následujících dnech předváděl strojově přesnou jízdu a vyhrál všechny zbývající rychlostní zkoušky. Po čtvrté etapě vedl před Howesem téměř o 33 minut. V páté etapě americký jezdec týmu Klymčiw Racing havaroval a soutěž pro něj skončila.

Na druhou příčku se posunul Matteo Cura (Husqvarna), avšak Italův odstup činil už téměř hodinu a půl. Svitko nezaváhal ani ve dvou závěrečných dnech a v celkovém součtu Curu porazil o jednu hodinu a 38 sekund.

Milan Engel (KTM) musel kvůli lékařskému zákroku vynechat červencovou Baju Aragón ve Španělsku, ale na přelomu srpna a září potvrdil, že se mu na řeckých tratích letos daří. Ke stříbru z květnové Hellas Rally přidal nyní bronz.

Petr Vlček, Husaberg FE 450, Klymčiw Racing. Serres Rally 2019. © Serres Rally Media/Rallymaniacs

Nejúspěšnější český motocyklista letošního ročníku Rally Dakar byl po čtyřech etapách osmý. Skok na medailové pozice přinesl hlavně vynikající závěr, resp. třetí místa v hodnocení všech tří závěrečných rychlostních zkoušek.

Po odstoupení Skylera Howese byl nejlepším z jezdců Klymčiwova týmu Petr Vlček (Husaberg). V Americe žijící závodník figuroval po šesté etapě na dvanácté pozici, ale den před koncem svůj závod z vlastní vůle ukončil. Důvodem byl hurikán Dorian mířící k východnímu pobřeží USA. Vlček se rozhodl odcestovat za rodinou dříve, než přírodní živel zasáhne oblast jejího bydliště.

Exit mobile version