Jordan Baja: Prolog pro Przygońského

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Jordan Baja  

Kuba Przygoński s Mini odstartuje do páteční etapy jordánské baji povzbuzen nejrychlejším časem z úvodní krátké superspeciálky. Jezdec Orlen Teamu půjde do druhého dne s třísekundovým náskokem.

Loni Jordánci uspěli se svým kandidátským podnikem a díky tomu mohli na startu letošního ročníku přivítat zajímavou mezinárodní konkurenci. Jordan Baja je zvlášť důležitá pro trojici jezdců bojujících o celkové vítězství v premiérovém ročníku Světového poháru FIA v cross-country bajách. Vedoucího Vasiljeva, druhého Terranovu a třetího Przygońského dělilo před soutěží sedmnáct bodů.

„Jsem v Jordánsku poprvé a je to opravdu stoprocentně pouštní země. Jsou zde velice strmé a vysoké hory, velké sucho a extrémní horko,“ popsal své první dojmy Kuba Przygoński. „Jordánsko je známé tím, že se tu natáčely mnohé ‚marťanské‘ filmy. Můžeme si představovat, že takhle to na Marsu doopravdy vypadá. I proto bude fajn si v této oblasti zazávodit.“

Kuba Przygoński, Jordan Baja 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini All4 Racing, Orlen X-raid Team. Jordan Baja 2019. © X-raid

Právě Przygoński a jeho spolujezdec Timo Gottschalk si počínali nejlépe na tříkilometrové superspeciálce vytyčené na okraji Akaby.

„Prolog byl velice krátký, na trati byla spousta kamení, hodně se prášilo a celkově to bylo připravené hlavně pro diváky,“ hodnotil Przygoński. „Trochu jsme se předvedli, na skocích jsme létali daleko. Jsme ve formě, i když máme k dispozici starší model. Po polské baje nebylo možné přepravit do Jordánska včas auto, s nímž letos obvykle závodíme. Ale i s tímto vozem ze sebe vydáme maximum.“

Polsko-německá dvojice byla o 3,6 sekundy rychlejší než Orlando Terranova. Díky Yasiru Seaidanovi a Vladimiru Vasiljevovi se vozy Mini All4 Racing seřadily na prvních čtyřech příčkách.

Khalid Al Qassimi, Jordan Baja 2019
Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Jordan Baja 2019. © Jordan Baja Media

Pátý Khalid Al Qassimi byl na třech kilometrech o více než šestnáct sekund pomalejší než Przygoński, ale kvality Peugeotu 3008 DKR s jedinou poháněnou nápravou by se měly naplno projevit až v následujících dvou dnech v pouštních rychlostních zkouškách.

Mimořádný vztah k oblasti konání soutěže má průběžně desátý Balasz Szalay (Opel). Jeho společnost se významnou měrou podílela na návrzích a výrobě vozidel pro hollywoodský film Marťan, který se z velké části natáčel právě v poušti Wadi Rum. Jedno z těchto marťanských vozítek je nyní součástí sbírky královského automobilového muzea v jordánském hlavním městě Ammánu.

V pátek je na programu nejdelší etapa. Na posádky čekají dvě rychlostní zkoušky. Dopolední měří 211 kilometrů, odpoledne se na čas pojede dalších 80 km.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu