Du Maroc: Úvod pro Sunderlanda, Michek byl vidět

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Po zmatcích s časomírou a množství penalizací byly správné výsledky první etapy Marocké rally v kategorii motocyklů zveřejněny až pozdě v noci. Radost rozhodně udělaly továrnímu týmu KTM, ale spokojenost panovala i v táboře české stáje Orion – Moto Racing Group.

Úvodní etapa Rallye du Maroc 2019 měřila 494 kilometrů a zavedla účastníky z Fezu do Erfoudu. Pořadatelé se už před startem rozhodli pro zrušení prvního sobotního měřeného úseku, a tak se na čas jela jen druhá speciálka dlouhá 226 km. Po 160 kilometrech tvrdých horských cest se spoustou kamení následovala rychlejší 60kilometrová pasáž zpestřená dvěma menšími dunovými poli i velbloudí travou.

Tempo diktuje šampion

Sam Sunderland se už po zářijové Atacama Rally stal novým mistrem světa a před marockou soutěží tvrdil, že se v jejím průběhu bude soustředit hlavně na testování technických novinek pro Dakar. Přesto chce titul potvrdit dobrým výsledkem. A zatím se mu daří.

Díky třetímu času na pátečním prologu si tovární jezdec KTM mohl pro první etapu zvolit výhodnou pozici ve startovním pořadí a té následně naplno využil. Náročnou speciálku vyhrál s 52sekundovým náskokem před Rickym Brabecem s Hondou. Američan je druhý i v průběžné klasifikaci, jen jeho odstup je v celkovém součtu o 16 sekund větší.

„Dnešní trať byla velice rozbitá a technická se spoustou kamení a ostrých zatáček, do kterých nebylo vidět. Navíc jsme poprvé jeli s novým roadbookem. Po celou dobu bylo potřeba udržovat maximální pozornost,“ nastínil podmínky Sam Sunderland. „Mé pneumatiky jsou úplně zničené, ale věděli jsme, že se to stane. Bylo to opravdu náročné jak na fyzičku, tak na techniku. Proto jsem rád, že jsem dorazil do cíle celý.“

Úspěch KTM podtrhli Sunderlandovi týmoví kolegové Matthias Walkner a Toby Price ve výsledcích etapy i v celkovém hodnocení seřadili na třetí a čtvrté pozici.

Mezi juniory nejlepší nemocný Luciano Benavides

Průběžně pátý je další jezdec KTM Luciano Benavides. Argentinec před soutěží vedl juniorský šampionát s 18bodovým náskokem před Josém Ignaciem Cornejem (Honda) a zároveň patří do skupiny čtyř jezdců, kteří bojují o titul vicemistra světa. Navíc poprvé v sezoně startuje na soutěži, kterou již dříve absolvoval.

V sobotu byl sedmý a v celkovém součtu má před Cornejem k dobru více než sedm minut, přestože jej v posledních dnech trápí chřipka.

Luciano Benavides, Rallye du Maroc 2019

„Dnes to pro mě bylo opravdu náročné. Kvůli nemoci bojuji se svým tělem. Celkově jsem se svým výkonem spokojený, protože jsem neztratil mnoho minut a udržel jsem se v čelní skupině. Rád bych tuto pozici uhájil i v následujících dnech,“ přál si Luciano Benavides. „Zítra nás čeká maratonská etapa, při které budeme muset šetřit pneumatiky i motorky. Snad mi bude o něco lépe.“

Nosiglia mezi nejlepšími

K hvězdám dne patřil Daniel Nosiglia s Hondou. Bolivijec se na mezičasech pohyboval mezi nejlepšími a poskočil na šestou příčku absolutně, přestože po etapě inkasoval dvouminutovou penalizaci.

V maratonské etapě však musí počítat s útokem Joana Barredy (Honda), Lorenza Santolina (Sherco), Pabla Quintanilly (Husqvarna) a Adriena Van Beverena (Yamaha), kteří se seřadili na dalších místech a nikdo z nich neztrácí na Nosigliu více než 12 sekund.

Kevin Benavides ztratil sedačku i výkaz

S relativně neobvyklým problémem se musel v sobotu vypořádat Kevin Benavides. Z jeho tovární Hondy upadla sedačka, ve které měl jezdec navíc uschován jízdní výkaz.

„Dnes jsem se musel popasovat s náročnou zkouškou: sto sedmdesát kilometrů jsem jel bez sedačky. Je samozřejmé, že za takových podmínek jsem musel na tak technické a komplikované speciálce zvolnit. Jsem spokojený, že jsem ztratil jen sedm minut a dojel až do bivaku. Budu dál bojovat,“ slíbil Kevin Benavides.

Argentincova ztráta na nejlepší však narostla o dalších pět minut kvůli penalizaci za ztrátu jízdního výkazu. Opora Hondy a další z jezdců usilujících o titul vicemistra světa je tak zatím až šestnáctý.

Michkův povedený vstup do nového světa

Martin Michek (KTM) dnes absolvoval svou první etapu v Mistrovství světa FIM v cross-country rally a počínal si dobře. Na tvrdých cestách využil svých motokrosařských zkušeností a na mezičasech se držel v první desítce. Ještě 50 km před cílem byl dvanáctý.

V dunách sice pozici neuhájil, ale při své vůbec první závodní jízdě v takovém terénu obstál. Navzdory penalizaci (3:40 min) figuruje po první etapě na 21. pozici.

„Včerejší prolog byl trochu podobný jako na baje ve Španělsku, ale dnes jsme jeli opravdu těžkých 230 měřených kilometrů. Na začátku jsem měl problém a spadl jsem do vyschlé strouhy od vody, odkud jsem musel pár minut tahat motorku. Udělal jsem i pár dalších chyb,“ přiznal Martin Michek. „Jednou mi došel benzín a taky přišel pád, ze kterého jsem trochu odřený. Vyzkoušel jsem si opravdu všechno. Ale dojel jsem, což je moje priorita. Pomalu si na všechno zvykám.“

Michkův týmový kolega Milan Engel si připsal 29. čas (+28:27) a stejnou pozici drží i celkově.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 1. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 3:42:45
2. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +1:08
3. Matthias Walkner KTM 450 Rally +1:52
4. Toby Price KTM 450 Rally +1:15
5. Luciano Benavides KTM 450 Rally +3:53
6. Daniel Nosiglia Honda CRF450 Rally +4:42
7. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +4:47
8. Lorenzo Santolino Sherco RTR 450 +4:48
9. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +4:49
10. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +4:54
21. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +18:01
29. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +33:26

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu