Du Maroc: Tlačenice na špici. Češi začali dobře

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Dvacátý ročník Rallye du Maroc odstartoval. Hvězdy motocyklové kategorie se do závodění naplno opřely už v prologu a desítka nejrychlejších se vměstnala do pouhých devíti sekund.

Závěrečný podnik Mistrovství světa FIM v cross-country rally 2019 zahájil v pátek 4. října sedmikilometrový prolog. Na základě jeho výsledků si nejlepší jezdci vyberou startovní pořadí pro první etapu. Krátká superspeciálka potvrdila, že se při Rallye du Maroc můžeme těšit na napínavou bitvu mezi jezdci továrních týmů KTM, Honda, Yamaha a Husqvarna.

Jako leader průběžného pořadí odstartuje do sobotní etapy Matthias Walkner (KTM).

„Podobné terény máme i v Rakousku. Kluzká trať s trochou šotoliny a tvrdým podkladem,“ popsal podmínky Matthias Walkner. „Pro mě je teď nejdůležitější, jak se cítím. V Chile jsem se cítil necítil špatně, ale výsledek dobrý nebyl. Tentokrát se dobře cítím a povedl se mi i vstup do závodu.“

Sam Sunderland, Rallye du Maroc 2019
Sam Sunderland a Matthias Walkner, Red Bull KTM Factory Racing. Rallye du Maroc 2019 © RDM Media

Vítěz Marocké rally z roku 2017 byl o dvě sekundy rychlejší než Kevin Benavides s Hondou. Stejným rozdílem Argentinec udolal třetího Sama Sunderlanda (KTM).

Zahanbit se však nenechali ani Walknerovi a Sunderlandovi týmoví kolegové. Dvojnásobný vítěz soutěže Toby Price a leader průběžného pořadí světového šampionátu v kategorii juniorů Luciano Benavides byli jen o sekundu pomalejší než Sunderland a dosáhli shodného času jako Adrien Van Beveren s Yamahou a Joan Barreda na Hondě. Zmíněná čtveřice se seřadila na čtvrté až sedmé pozici.

„V posledních dnech mi nebylo úplně dobře, pořád jsem trochu unavený. Naštěstí to dnes bylo jen pár kilometrů a já jsem pustil z hlavy, že jsem nemocný. Užil jsem si to. Klouzalo to, ale bavil jsem se,“ tvrdil Adrien Van Beveren.

Adrien Van Beveren, Rallye du Maroc 2019
Adrien Van Beveren, Yamaha WR450F Rally, Yamalube Yamaha Rally Team. Rallye du Maroc 2019. © RDM Media/DPPI

Z hlavních favoritů na prologu mírně zaostal pouze Pablo Quintanilla (Husqvarna). Vítěz předchozí Atacama Rally si připsal až osmnáctý čas (+21 s).

„Hodně to klouzalo. Necítil jsem se dobře. Spousta šotoliny a chvílemi nebylo snadné udržet motorku pod kontrolou. Proto jsem jel raději pomaleji a neriskoval. Byl to jen prolog. První opravdová etapa přijde až zítra. Máme před sebou pět závodních dní, takže žádný problém,“ shrnul Pablo Quintanilla.

Češi v první polovině

Při své premiéře v mistrovství světa se dobře uvedl Martin Michek. Na trati, která svým charakterem zkušenému motokrosaři vyhovovala, porazil například juniora Hondy Josého Ignacia Corneja nebo oporu továrního týmu Sherco Michaela Metge, jenž měl v závěru lehčí pád. Před svým prvním závodním dnem v písečných dunách figuruje jezdec týmu Orion – Moto Racing Group mezi 54 motocyklisty na 24. pozici.

Martin Michek, Rallye du Maroc 2019
Martin Michek a Milan Engel, Orion - Moto Racing Group. Rallye du Maroc 2019. © RDM Media

Michkův zkušenější kolega Milan Engel strávil na prologu o osm sekund více a do první etapy vyrazí jako sedmadvacátý.

Ze šesti čtyřkolkářů, kteří do soutěže odstartovali, si nejlépe počínal Alexandre Giroud. Francouz byl o dvě sekundy rychlejší než Chilan Ignacio Casale (oba Yamaha), který v Maroku jede s quadem poprvé od svého vítězství na Dakaru 2018.

Páteční prolog absolvovali pouze motocyklisté. Pro posádky automobilů začne Marocká rally naplno až v sobotu. Úvodní etapa zavede účastníky z Fezu do oázy Erfoud.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
výsledky prologu
1. Matthias Walkner KTM 450 Rally 6:27
2. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +0:02
3. Sam Sunderland KTM 450 Rally +0:04
4. Toby Price KTM 450 Rally +0:05
5. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +0:05
6. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +0:05
7. Luciano Benavides KTM 450 Rally +0:05
8. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +0:07
9. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +0:08
10. Xavier de Soultrait Yamaha WR450F Rally +0:09
24. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +0:31
27. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +0:39

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu