Du Maroc: Útok Hondy. Havaroval Sunderland i Michek

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Joan Barreda zvítězil ve druhé etapě Marocké rally, která zavedla účastníky poprvé do rozsáhlejších dunových polí. Po odstoupení Sama Sunderlanda se Španěl ujal vedení v průběžné klasifikaci. Úspěch továrního týmu Honda podtrhl druhým místem Kevin Benavides.

Nedělní etapa Rallye du Maroc 2019 startovala a končila v bivaku v Erfoudu. Na jezdce čekalo celkem 435 kilometrů, z nichž se 386 jelo v rámci rychlostní zkoušky. Závodilo se z velké části v dunách, ale úvod a závěr testu byl opět kamenitý. Klíčovou roli dnes hrála bezchybná navigace.

V případě motocyklistů se navíc jednalo o první část tzv. supermaratonské etapy. Na rozdíl od klasické maratonské etapy mohou jezdci přenocovat v zázemí svých týmů, ovšem po dojezdu do bivaku směli na svých strojích pracovat pouhých deset minut bez jakékoliv asistence mechaniků. S ohledem na délku následující pondělní speciálky (363 km) museli závodníci hodně šetřit techniku i pneumatiky, které musí vydržet oba dny.

Honda v čele

Souboj o etapové vítězství byl v neděli výhradně záležitostí jezdců Hondy. V úvodu speciálky diktoval tempo Kevin Benavides, který doháněl ztrátu způsobenou problémy v sobotní etapě. Ve druhé polovině měřeného úseku se však Argentinec musel sklonit před týmovým kolegou Joanem Barredou.

Kevin Benavides, Rallye du Maroc 2019

„Byla to velice dlouhá a technická speciálka. Duny, horské cesty i zrádná řečiště. Velkou roli hrála navigace. Jel jsem výborně, ale osmdesát kilometrů před cílem jsem udělal chybu a asi pět kilometrů jsem si zajel,“ vysvětlil hlavní příčinu porážky Kevin Benavides.

Barreda se na prvních mezičasech sice nevešel do první desítky, pak ale začal rychle stoupat pořadím a v cíli se radoval z dílčího triumfu. Druhého Benavidese porazil o pět minut a šest sekund.

„Na začátku to nebylo ono, ale pak jsem se dostal do správného rytmu, předstihl jsem několik jezdců a před cílem jsem téměř dohnal vedoucí skupinu. Na posledních kilometrech jsem jel za Quintanillou, zkoušel jsem ho předjet, ale blokoval mě, takže jsem dojížděl v prachu za ním. Tím jsem trochu ztratil, ale jinak to byla opravdu dobrá speciálka. Uvidíme, jestli zítra zvládnu celý den na těchto pneumatikách,“ pochvaloval si Joan Barreda.

Nedělní výkon vynesl Barredu ze sedmé na první příčku průběžného hodnocení. O deset míst si polepšil také nyní šestý Benavides.

Zraněný Sunderland odstoupil

Neděle naprosto změnila obsazení medailových pozic. Již jistý mistr světa Sam Sunderland (KTM) po první etapě vedl a dnes startoval jako první. V první polovině speciálky držel krok s jezdci Hondy, ale do jejího cíle nedorazil.

Sam Sunderland, Rallye du Maroc 2019

Sunderland havaroval na 233. kilometru a při pádu si poranil žebra a loket. Brit dojel až do tankovací zóny, kde kvůli sílícím bolestem vzdal. Jak ukázala následná vyšetření, nemělo by se jednat o nijak vážná zranění.

Sunderlandovi týmoví kolegové Matthias Walkner a Toby Price dnes bloudili a klesli ze třetího, resp. čtvrtého místa na konec první desítky. Po včerejšku druhý Ricky Brabec (Honda) ji dokonce opustil úplně.

„Na pátém nebo sedmém kilometru se mi uvolnila věž s navigačními přístroji, která se pak po celou dobu hýbala. Bohužel nic moc jsem s tím nemohl udělat ani před druhou částí maratonské etapy, opravíme to až zítra večer,“ popsal své potíže Ricky Brabec.

Ricky Brabec, Rallye du Maroc 2019

Nad Michkem otazník

Náročný den prožili oba čeští jezdci týmu Orion – Moto Racing Group. Milan Engel bloudil, ale do cíle v pořádku dorazil. Přestože jeho odstup od absolutní špičky narostl už ke dvěma hodinám, posunul se o tři příčky vpřed a je šestadvacátý.

O poznání hůř je na tom Martin Michek, který dnes poprvé závodil v poušti. Jihočeský závodník měl nepříjemný pád, při kterém vážně poškodil svou KTM. S ohledem na minimální možnost servisu v průběhu supermaratonu zatím není jisté, zda Michek odstartuje do pondělní etapy.

Skokani dne

Andrew Short byl před Marokem v tabulce šampionátu průběžně druhý, ale na titul vicemistra světa mohou stále ještě pomýšlet také bratři Benavidesovi, Cornejo nebo Barreda. V neděli ale Američan výrazně posílil svou pozici. Třetí čas dne jej vynesl ze dvanácté na druhou příčku.

Andrew Short, Rallye du Maroc 2019

„Můj plán byl následující: včerejšek s rozvahou, dnes se do toho trochu opřít, zítřek zvládnout a znovu zaútočit čtvrtý den,“ nastínil svou strategii Andrew Short. „Lehce jsem poškodil přední kolo, takže ráno budu mít trochu práce se špicemi, ale jinak je motorka v pořádku. Pneumatiky jsou slušné. Nevypadají skvěle, ale ani úplně špatně.“

Z pátého místa na třetí se posunul Luciano Benavides, který je nyní nejlepším z jezdců KTM. Mladý Argentinec si opět upevnil vedení mezi juniory. Druhý José Ignacio Cornejo (Honda) ztrácí už téměř 28 minut.

„Dnes to bylo o hodně lepší. Z části proto, že se fyzicky cítím o hodně lépe než včera,“ těšilo Luciana Benavidese. „Držel jsem dobrá tempo, ale v jednom místě jsem asi čtyři minuty bloudil. Pak už jsem raději zvolnil a soustředil se na dojetí do cíle. Mám radost, protože vidím, že jsem se proti loňsku zlepšil.“

Polepšili si také Adrien Van Beveren a Xavier de Soultrait s Yamahami. Francouzi postoupili na čtvrtou, resp. sedmou pozici.

„Cítím se lépe než včera, což je dobrá zpráva. Ale pořád to není stoprocentní,“ řekl Andrien Van Beveren, jehož podobně jako Luciana Benavidese trápí v posledních dnech viróza. „V prachu za Andrewem [Shortem] jsem v závěru udělal dvě velké navigační chyby. Předním kolem jsem trefil pár kamenů. Je trochu hranaté, ale pořád se točí.“

Adrien Van Beveren, Rallye du Maroc 2019

Do elitní společnosti dnes pronikl také Ross Branch (KTM) z Botswany. Nejlepší nováček letošního Dakaru obsadil v etapě čtvrté místo a celkově je pátý.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Joan Barreda Honda CRF450 Rally 8:44:09
2. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +6:25
3. Luciano Benavides KTM 450 Rally +8:27
4. Adrien Van Beveren Yamaha WR450F Rally +9:38
5. Ross Branch KTM 450 Rally Replica +11:07
6. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +11:51
7. Xavier de Soultrait Yamaha WR450F Rally +11:59
8. Toby Price KTM 450 Rally +12:57
9. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +15:05
10. Matthias Walkner KTM 450 Rally +15:08
26. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +1:54:33

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu