Du Maroc: Protiútok KTM, smolný den Yamahy

Rubrika: FIM MS CCR, Moto/Quad, Rallye du Maroc  
/ Aktualizováno:

Toby Price a Matthias Walkner reagovali ve druhé části supermaratonské etapy na včerejší nástup Hondy a vybojovali pro KTM etapový double. Díky tomu poskočili z konce první desítky do čela průběžné klasifikace.

Účastníci Marocké rally si poprvé v historii vyzkoušeli praxi, která by v blízké budoucnosti – a především na Rally Dakar – měla zevšednět. Jezdci si včera užili volný večer, protože itineráře třetí etapy obdrželi až patnáct minut před svým startem.

Za těchto podmínek na soutěžící čekala etapa dlouhá 541 kilometrů a především 363 km měřeného úseku rozděleného do tří samostatných sekcí (80, 211 a 72 km). Motocyklisté navíc absolvovali druhou část supermaratonu. Mezi nedělní a pondělní etapou měli jen deset minut na údržbu stroje, s níž si museli poradit pouze vlastními silami, navíc oba dny jeli na jediné sadě gum. Právě kvalita obutí proto dnes hrála významnou roli.

Mnozí proto uvítali zrušení závěrečné části speciálky, k němuž došlo z bezpečnostních důvodů.

Odplata KTM

Zatímco první části supermaratonu kralovali v neděli jezdci Hondy, dnes se iniciativy chopili konkurenti od KTM. Toby Price a Matthias Walkner včera bloudili a pohoršili si v průběžném pořadí, díky tomu však dnes měli výhodnější startovní pozici. A stoprocentně ji využili.

Matthias Walkner, Rallye du Maroc 2019

„Zítra se role opět obrátí, pojedu vepředu a ostatní mě budou nahánět. Je škoda, že nám zrušili posledních 75 kilometrů,“ litoval Toby Price. „Mé pneumatiky i motorka byly pořád dobré, mohl jsem ještě trochu času najet. Na druhou stranu jsem se také mohl ztratit. Tak uvidíme, co přinese zítřek.“

O minutu a 59 sekund rychlejší Price si připsal etapové vítězství a poskočil z osmého místa do čela průběžného hodnocení soutěže.

Druhý čas dne ovšem výrazně pomohl také Walknerovi. Ještě ráno Rakušan uzavíral první desítku, ale nyní je už druhý.

„Opravdu dlouhý den s těžkou navigací. Museli se ztratit všichni, protože jsem si byl jistý, že jsem ztratil přibližně patnáct minut kvůli dvěma velkým chybám,“ přiznal Matthias Walkner. „Drsný den, ale výsledek není špatný.“

Úspěch s hořkou příchutí

S jezdci KTM dokázal držet krok pouze Franco Caimi s Yamahou. Ve druhé polovině speciálky dokonce atakoval Walknerovu pozici, ale nakonec byl klasifikován jako třetí. Z jedenáctého na třetí místo se vyhoupl i v absolutní klasifikaci.

Caimiho výkon a výsledek však byly jedinými důvody k radosti v řadách továrního týmu Yamaha, neboť Argentincovi kolegové do cíle nedojeli.

Franco Caimi, Rallye du Maroc 2019

Adrien Van Beveren se od počátku soutěže potýkal s nemocí, přesto v neděli postoupil na čtvrtou příčku. Jenže druhou část maratonské etapy Francouz nedokončil. V neutralizovaném úseku mezi první a druhou částí speciálky kvůli horečce odstoupil.

„Dva dny před rally jsem onemocněl. Včera jsem se cítil lépe, ale teď je mi znovu zle. Kdyby to bylo na Dakaru, asi bych pokračoval, ale tady to s ohledem na riziko nebylo rozumné. Pokud mi zítra bude líp, nastoupím znovu do závodu,“ slíbil Adrien Van Beveren.

Xaviera de Soultraita zastavila porucha motoru.

Vysoká daň

Jezdci Hondy za včerejší dvojnásobné etapové vítězství draze zaplatili. V honbě za dobrým výsledkem zničili obutí a dnes počítali ztráty. Joan Barreda sice na dnešek přenocoval jako vedoucí muž průběžného hodnocení, ale dnes se o pět míst propadl.

„Dnes to bylo těžké. Spousta problémů. Už po první části speciálky byla má přední pneumatika úplně zničená. Dalších 200 kilometrů jsem jel na prázdné gumě. Navíc jsem udělal chybu. Ale jsem tady,“ popsal v cíli etapy Joan Barreda.

Ve včerejší etapě druhý Kevin Benavides dnes dojížděl se zničenou zadní pneumatikou a vypadl z první desítky. Při pádu si navíc nepříjemně pohmoždil stehno.

„V úvodu první speciálky jsme upadl. Nic vážného, ale bouchl jsem se o řídítka do nohy, přímo do místa, které jsem měl zraněné. Oteklo to a hodně bolelo,“ postěžoval si Kevin Benavides.

Cornejo nejrychlejším juniorem

Z jezdců Hondy si tentokrát nejlépe počínal José Ignacio Cornejo. Chilan byl pátý nejrychlejší a na dnes jedenáctého Luciana Benavidese (KTM) najel více než osm minut. V souboji o vítězství v kategorii juniorů nicméně stále tahá za kratší konec provazu. V celkovém součtu za svým argentinským protivníkem stále zaostává téměř o dvacet minut.

„V úvodu jsem dohnal závodníka startujícího přede mnou a při jízdě v prachu za ním jsem měl menší pád. Naštěstí to nebylo příliš vážné, nezranil jsem se, ale musel jsem vyměnit páčku spojky. Ve druhé polovině etapy jsem udělal několik chyb při navigaci, což mě stálo pár minut,“ objasnil příčiny pondělní ztráty Luciano Benavides.

Nenápadně vpřed

K těm, kteří v maratonské etapě dobře rozložili síly a správně pošetřili techniku a obutí, patřil i Pablo Quintanilla (Husqvarna). Pátý čas dnes znamenal v Chilanově případě posun z deváté na čtvrtou pozici.

Pablo Quintanilla, Rallye du Maroc 2019

Engel maraton zvládl

Milan Engel (KTM) figuruje ve výsledcích etapy ve třetí desítce. Jezdce týmu Orion – Moto Racing Group dnešní etapa svým charakterem překvapila.

„Protože se jednalo o druhou část maratonské etapy, myslel jsem si, že přijdou další duny. Ale dnes žádné nebyly, jelo se po rychlých nebezpečných kamenitých cestách. Dosahoval jsem rychlosti až 150 km/h. Navigace byla dost zrádná, bloudili jsme a měl jsem problémy s několika waypointy, ale snad je mám všechny,“ shrnul Milan Engel.

Martin Michek v neděli upadl, když v rychlosti 130 km/h trefil kámen schovaný v písku v koleji. První část supermaratonské etapy tak dokončil s poškozenými navigačními přístroji, bez výfuku a s poškozenými nádržemi. Orion – Moto Racing Group proto požádal organizátory o možnost opravy motocyklu, k níž došlo v pondělí ráno. Michek tak mohl pokračovat v soutěži, byť s velkou penalizací. Také on pondělní speciálku dokončil.

Rallye du Maroc 2019
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 3. etapě
1. Toby Price KTM 450 Rally 11:57:39
2. Matthias Walkner KTM 450 Rally +4:06
3. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +6:40
4. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +6:41
5. Luciano Benavides KTM 450 Rally +7:52
6. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +7:54
7. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +9:05
8. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +11:43
9. Ross Branch KTM 450 Rally Replica +14:53
10. Daniel Nosiglia Honda CRF450 Rally +21:29
25. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +2:18:35

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu